Implanturile dentare oferă o varietate de beneficii pentru persoanele care doresc să înlocuiască unul sau mai mulți dinți lipsă. Cu toate acestea, pentru a înțelege cu adevărat de ce implanturile dentare sunt standardul de bază al opțiunilor de înlocuire a dinților, trebuie să analizăm mai atent fiecare parte a implantului dentar. Dacă aruncați o privire aprofundată asupra fiecărei componente și înțelegeți cum funcționează pentru a sprijini restaurarea generală, vă va ajuta să apreciați și mai mult implanturile dentare.
În principal, implanturile dentare sunt compuse din trei părți: dispozitivul de fixare (corpul implantului), bontul și coroanele dentare.
Corpul implantului
Acesta este un șurub mic, cilindric, care este implantat în osele maxilare pentru a acționa ca o rădăcină artificială pentru dinți. Întrucât dispozitivul este conceput pentru a imita funcția rădăcinilor naturale ale dinților, acesta este inserat în os, nefiind vizibil în cavitatea bucală. Stâlpii de implant sunt confecționați din titan datorită biocompatibilității sale. În unele cazuri, ele sunt acoperite cu hidroxiapatită, ajutând astfel implantul să se integreze cu osul din jur.
Această componentă a implantului este disponibilă în diferite dimensiuni, în funcție de dintele sau dinții înlocuiți. De exemplu, un incisiv poate utiliza un corp de implant dentar mai mic, în timp ce un molar va necesita în general un stâlp de implant cu un diametru mai mare. Dintre toate opțiunile pentru înlocuirea dinților lipsă, implanturile dentare sunt singura restaurare cu o componentă care funcționează ca rădăcinile naturale ale dinților. După ce corpul implantului este plasat în osul maxilarului, acesta va fuziona cu osul înconjurător într-un proces numit osteointegrare. Odată ce stâlpul implantului s-a integrat, acesta va funcționa aproape așa cum ar face o rădăcină naturală a dinților, permițând funcția naturală de mestecat, precum și un aspect natural.
Bontul
Deoarece corpul implantului se află în întregime sub linia gingivală, trebuie amplasat un dispozitiv de extindere pentru a-l atașa la dintele fals. Acest conector – numit bont – este un șurub scurt, care se extinde deasupra liniei gingivale pentru a susține coroana dentară. Este realizat, în cea mai mare parte a timpului, din metal și poate fi separat de dispozitivul de fixare sau poate fi o singură unitate integrată.
Un bont separat nu este atașat în mod obișnuit decât după ce a avut loc osteointegrarea, astfel încât implantul să aibă suficient timp să se fixeze în os. Cu toate acestea, unii medici stomatologi aleg să plaseze în același timp dispozitivul de fixare, bontul și o restaurare temporară.
Corona dentară
Corona este partea unui implant dentar care arată și funcționează ca un dinte real. Poate fi realizată dintr-o varietate de materiale, cum ar fi zirconiu sau ceramică, și poate fi înșurubată sau cimentată pe bont.
Coroanele dentare sunt utilizate în general pentru a înlocui un singur dinte sau mai mulți dinți lipsă care nu sunt adiacenți unul cu celălalt, în timp ce punțile dentare sunt utilizate în general pentru a înlocui doi sau mai mulți dinți lipsă care sunt adiacenți unul cu altul. Pe implanturi se mai pot fixa și proteze dentare.