Implanturi versus proteze fixe


Implanturi versus proteze fixe. Beneficii şi aspecte economice

implant-dentar-pret-minDinţii sunt structuri componente ale cavităţii orale care au durată de viaţă limitată la nivelul arcadelor dentare, influenţată în mare măsură de factorii locali.

Stomatologia modernă încearcă să conserve cât mai bine unităţile dentare, pentru a le menţine timp îndelungat în cavitatea orală.

Dacă, însă, în urma accidentelor, a leziunilor carioase extinse sau a resorbţiilor osoase dinţii se pierd, avem unele opţiuni în a reface spaţiul edentat.

Este bine să se intervină timpuriu în protezarea breşelor edentate pentru a restaura funcţiile şi pentru a asigura transmiterea corectă a forţelor.

Amânarea începerii tratamentului complică starea arcadelor dentare şi reduce posibilităţile de tratament, în detrimentul pacientului.

Importanţa protezării imediate a spaţiilor edentate

implant-dentar-preturi-min ·         Prevenirea migrărilor dentare: în urma pierderii unui dinte, spaţiul rămas gol va atrage unităţile dentare vecine. Astfel, se întâlnesc frecvent rotaţii şi migrări la dinţii care delimitează spaţiul edentat.

·         Asigurarea unei ocluzii stabile : pierderea dinţilor cauzează probleme ocluzale, periclitând rapoartele normale şi stabile, necesare pentru sănătatea aparatului dento-maxilar. De aici decurg patologiile articulaţiei temporo-mandibulare, de obicei destul de dureroase pentru pacient.

·         Asigurarea unei masticaţii eficiente : rolul principal al dinţilor este acela de a efectua şi facilita masticaţia.

·         Integrarea socială a individului : edentaţiile, mai ales cele frontale, aduc un prejudiciu esteticii şi fonaţiei, condiţii care au o influenţă nefastă asupra integrării sociale a pacientului. Acesta devine izolat, nu mai comunică, prezintă o stare de agitaţie şi nemulţumire şi poate ajunge chiar şi la depresie.

 In cazul în care se pierde un singur dinte, posibilităţile de protezare sunt implantul sau puntea, ultima implicând şlefuirea dinţilor vecini, deci prejudiciu de substanţă dură sănătoasă.

Studiile indică o rezistenţă de aproximativ 10 ani pentru punţi şi de 20 de ani pentru implanturi.

Implanturile pot să pară scumpe iniţial, însă raritatea cu care aceste inserturi prezintă complicaţii le face candidatele ideale pentru restaurările protetice.

Dacă, în timp, punţile dentare trebuie înlocuite fiindcă lezează gingia, se deteriorează materialul ceramic sau dinţii stâlpi suferă modificări, implanturile rămân integrate în os de multe ori toată viaţa. Dar, pentru a asigura supravieţuirea îndelungată implantară, controalele la medicul stomatolog pentru igienizări profesionale nu trebuie să lipsească din rutina pacientului.

Beneficiile protezării pe implanturi

preturi-implant-dentar-min ·         Confort : se adaptează şi integrează bine la nivel oral şi nu prezintă risc de dezinserţie, astfel implanturile dau pacientului senzaţia de dinte natural.

·         Stimularea osoasă : implantul transmite presiunile ocluzale în acelaşi mod ca dinţii naturali. Orice organ se atrofiază în momentul în care nu mai este solicitat. Implanturile, prin inserarea în os, asigură activitatea la acest nivel, împiedicând resorbţia.

·         Estetic : implanturile sunt cele mai estetice opţiuni terapeutice.

·         Prezervarea dinţilor adiacenţi : dinţii vecini edentaţiei nu mai trebuie preparaţi ca etapă a planului protetic.

·         Uşor de menţinut şi de igienizat.

 In primele şedinţe de consultaţie, medicul stomatolog adună informaţii despre starea arcadelor dentare dar şi a sănătăţii generale prin anamneză şi imagistic şi va prezenta posibilităţile de tratament pacientului. Este bine ca pacientul să adreseze întrebări în cazul în care are nelămuriri, pentru că, odată tratamentul început, schimbarea acestuia devine dificilă, uneori imposibilă.