Intrebări despre implanturile dentare


Intrebări despre implanturile dentare

Inserarea implanturilor dentare este o decizie majoră pe care pacientul edentat total sau parţial şi-o asumă, tocmai pentru că îşi doreşte o soluţie de tratament durabilă, estetică si functionala.

Implanturile dentare sunt recomandate oricărei vârste, atâta timp cât condiţiile locale şi starea generală de sănătate le permit inserarea.

Pentru că este considerată o soluţie de tratament costisitoare şi pentru ca doar în ultimii ani a devenit accesibila unei plaje mai largi de pacienţi, cei care doresc să opteze pentru un astfel de tratament au o serie de întrebări.

Fie că au citit pe internet ori s-au documentat din alte surse, pacienţii au adesea o varietate de întrebări legate atât de tratamentul prin implanturi dentare cât şi despre conduita de după.

Cele mai importante două întrebări pe care pacienţii le adresează medicului stomatolog specialist sunt următoarele:

 • Care este rata de succes a implanturilor? Este o întrebare pertinentă şi justificată, mai ales că această variantă de tratament este destul de costisitoare iar sacrificiile pacienţilor trebuie răsplătite cu servicii de calitate.
 • Ca orice alt tratament, implanturile dentare pot eşua, însă aceast lucru se întâmplă foarte rar.
  Rata de succes este evaluata statistic la 95% din totalul implaturilor inserate.
  Rata de eşec variază în funcţie de modalitatea în care acestea au fost inserate, dacă s-a ţinut cont de existenţa osului în cantitate suficientă încât să ofere impantului stabilitate primară, dacă exista o serie de boli cronice sau daca pacientul fumează.
  In cazul in care pacientul este fumător, s-a demonstrat că riscul de eşec al implanturilor de triplează, în comparaţie cu un pacient sănătos.
  De asemenea, rata de succes a implanturilor dentare depinde şi de igiena orala pe care pacientul o practică.
  Acestea trebuie igienizate în acelaşi mod
  în care se igienizează şi dinţii naturali sau chiar mai riguros, cu menţiunea că, o dată pe an, controlul la medicul stomatolog este obligatoriu, pentru a evalua starea de sănătate cavitatii bucale.
 • Care este durata de viată a implanturilor? Este a doua întrebare pe care pacienţii o adresează frecvent medicului stomatolog.
  Durata de viaţă a unui implant dentar diferă de la un caz la altul, în funcţe de următorii factori: starea generala de sănătate şi de gradul de îngrijire a cavitatii bucale.
  Există patologii generale precum diabetul sau patologiile cardiovasculare care pot să producă modificări la nivelul întregului organism, cu scăderea duratei de viaţă a implanturilor.
  Insă, dacă bolile generale sunt bine controlate, organismul se comportă fiziologic, normal.
  Gradul de îngrijire al implantului depinde în mod direct de măsurile de igienă pe care pacientul le practică.
  O cavitate orală bine ingrijită, cu dinţii igienizaţi corespunzător reduce gradientul bacterian, implicit reduce riscul pierderii implantului dentar.
  Exista pacienţi pentru care implanturile rezistă zeci de ani, pe când pentru alţii apar complicaţii după un număr redus de ani.

Daca pacientul îşi va îngriji corect şi corespunzător implanturile, atunci acestea pot să reziste la nivelul arcadelor dentare întreaga viaţă.
In caz contrar, durata de viata a unui implant dentar va fi direct proporţionala cu gradul de igienă orală și cu măsura în care pacientul prezintă patologii generale dar şi cu modalităţile prin care le controlează.