Limba. Funcţii. Patologii 1


Limba. Funcţii şi patologii.

limbaLimba este un organ localizat în interiorul cavităţii bucale, posterior de arcadele dentare. Ea este constiuită din fibre musculare şi reprezintă un organ puternic care poate influenţa poziţia şi funcţiile dinţilor.

În stomatologie, limba este un factor de care se ţine cont în elaborarea planurilor de tratament ce poate modifica frecvent conduita terapeutică.

Funcţiile limbii sunt:
 • Masticaţie: în primul timp al masticaţiei are rolul de a dirija alimentele spre arcadele dentare.
 • Deglutiţie: prin fibrele musculare din care este compusă, limba împinge bolul alimentar către faringe.
 • Fonaţie: intervine în pronunţia majorităţii literelor, prin reglarea şi modelarea sunetelor trimise de către corzile vocale.
 • Percepţia gustului: baza limbii înregistrează informaţii cu privire la gustul amar, marginile laterale cuprind informaţii despre gusturile sărat şi acru iar vârful limbii percepe senzaţiile dulci.

Limba, un organ indispensabil realizării funcţiilor aparatului dento-maxilar poate fi adesea sediul unor patologii de diferite tipuri. Aceasta reflectă starea de sănătate atât buco-dentară cât şi generală.

Anomalii şi patologii ale limbii

Macroglosia este o malformaţie prezentă încă de la naştere care se caracteriează prin dimensiunea crescută a limbii. Aceasta depăşeşte spaţiul delimitat de dinţi iar pacientul trebuie să depună un efort suplimentar pentru a o păstra în cavitatea orală. De asemenea, dat fiind volumul mărit, limba împinge dinţii producând modificări de poziţie care vor destabiliza complet ocluzia sau vor descimenta lucrările protetice.

Leziuni – limba poate prezenta pete, depozite aderente, ulceraţii, fisuri sau colorit particular. Toate acestea neliniştesc pacientul şi il îndrumă către cabinetul de medicină dentară.

 • Candidoza limbii : este cea mai frecventă infecţie întâlnită la suprafaţa limbii, provocată de ciuperca Candida Albicans. Se manifestă printr-un placard de culoare albă şi denotă imunitatea deprimată a pacientului. Se detaşează la raclare, fiind semnul de diferenţiere dintre candidoză şi leucoplazie, cea din urmă fiind o leziune cu potenţial de malignizare.
 • Ulceraţiile linguale : se întâlnesc în mare măsură la nivelul limbii şi produc disconfort în timpul deglutiţiei sau fonaţiei. Au ca şi cauză de apariţie traumatismele (muşcăturile), aftele care în evoluţie pot ulcera sau contactul mucoaselor cu substanţele toxice. De asemenea, ulceraţiile linguale pot sugera patologii infecţioase precum sifilisul sau toberculoza, de aceea controlul se impune de urgenţă, pentru a elimina cauzele şi a favoriza vindecarea.
Cancerul limbii

Este o patologie care afectează grav funcţionalitatea cavităţii orale şi a sistemului digestiv. Este important să solicităm avizul medicului dacă regăsim unul din aceste semne la nivelul limbii :

 • Tumefacţie
 • Afte care persistă mai mult timp, fiind refractare la tratament
 • Depozite albicioase care nu se îndepărtează în urma raclării
 • Dureri sau jenă la masticaţie, fonaţie sau deglutiţie
Interacţiunea limbii cu arcadele dentare

Dinţii, prin suprafeţele lor interne, delimitează culoarul pentru limbă. Aceasta din urmă, în cazul în care aplică o forţă prea mare asupra dinţilor, poate produce modificări în ceea ce priveşte ocluzia.

În caz de proteze totale mandibulare, inserţiile limbii aflate în vecinătatea gingiilor pot destabiliza lucrarea protetică, îngreunând desfăşurarea funcţiilor normale.

Limba se află într-un echilibru permanent cu arcadere dentare, contribuind alături de acestea la realizarea fonaţiei.

Fiind un organ indispensabil pentru desfăşurarea unui număr considerabil de funcţii ale organismului, trebuie acordată o atenţie deosebită şi semnalată orice modificare de culoare, sensibilitate sau consistenţă.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Limba. Funcţii. Patologii

 • antonia

  Rahat!
  In tara asta toți scriu,nimeni nu trateaza!cica nu ai nimic dar limba e umflată,e varza!
  Dai milioane peste milioane la toți profesorii dentisti care te consul ta 2 minute si esti bine.
  NU cauta nimeni o cauza metabolica,o alta boala care sa de.a starea limbii peste cap.
  Nu mai zic ca daca te duci la un simplu dentist nici nu a auzit de limba.
  ce?el sa trateze?