Carenţa de vitamina C. Manifestări generale şi orale


Carenţa de vitamina C – manifestări generale şi orale

Pentru ca organismul să poată funcţiona în parametri normali şi să facă faţă agresiunilor constante provenite din mediul extern, trebuie să nu duca lipsă de factorii nutriţionali.

Prin vitamine, care reprezintă un grup de substanţe organice preluate din principiile alimentare şi folosite de către organism în vederea regenerării, se asigură sănătatea globală a pacientului.

Deficitul unei singure vitamine are capacitatea să provoace tulburări sau afecţiuni medicale.

Carenţele de vitamine pot să apară datorită unui dezechilibru alimentar, prin privarea de anumiţi nutrienţi dar şi printr-o alimentaţie incorectă.

Astfel, prin preparea termică a alimentelor se pot distruge vitaminele.

In anumite stări patologice ale organismului, chiar dacă aportul de vitamine este unul conform, acestea nu pot fi utilizate şi procesate la nivel celular.

Anorexia, dereglarea absorbţiei vitaminelor pe tractul gastro-intestinal, parazitozele sau stări fiziologice precum sarcina sau perioada de creştere sunt situaţii care pot să aducă modificări în mecanismul de metabolizare al vitaminelor.

Carenţa de vitamina C, în forma severă, poartă numele de scorbut şi are manifestări variate, la nivelul întregului organism :

Sistemul nervos – apar oboseala şi iritabilitatea generală

Fragilitate vasculară – la nivelul cavităţii orale, acesta este poate unul dintre cele mai importante semne.

Fragilitatea vasculară se manifestă prin sângerări abundente chiar în cazul unor traumatisme minore. Alteori, sângerările pot să apară spontan.

Carenţa de vitamina C la copii, mai ales, poate fi depistată în cadrul controalelor stomatologice de rutină, prin sângerările gingivale.

Permeabilitatea mucoasei bucale – în carenţa de vitamina C apare o permeabilitate crescută a mucoaselor bucale care, astfel, permit agenţilor bacterieni şi toxinelor acestora să pătrundă mult mai uşor.

Patogenii vor trece într-un timp mai scurt şi în cantitate mai mare de barierele de apărare ale organismului şi vor coloniza suprafeţe extinse ale cavităţii orale.

Scăderea activităţii leucocitare – activitatea fracţiunii din sânge responsabilă cu imunitatea locală va fi serios perturbată astfel că bacteriile îşi vor putea manifesta caracterul patogen mult mai uşor.

Prin această invazie bacteriană suprapusă peste o igienă defectuasă a pacientului, se pot produce dezechilibre grave la nivel oral. In cazuri deosebit de grave, se poate produce chiar avulsia spontană a dinţilor, fără dureri prea mari.

Hiperplazie gingivală – reprezintă creşterea în volum a gingiilor şi apare pe fondul unei cantităţi ridicate de placă bacteriană. Lipsa vitaminei C nu afectează volumul gingival decât discret în cazul în care pacientul prezintă o igienă orală satisfăcătoare.

Halena – mirosul si gustul neplăcut din cavitatea orală este dat de frecventele suprainfecţii ce se cantonează la nivelul mucoaselor sau care complică procesele carioare deja existente ale dinţilor.

Mobilitatea dentară poate să fie de asemenea percepută însă, cel mai adesea, aceasta este rezultatul inflamaţiei gingivale. Odată ce aceasta retrocedează, mobilitatea dentară se reduce şi ea.

Vitamina C are un rol deosebit de important în formarea fibrelor de colagen, constituent al ligamentelor dentare, care le menţine ancorarea la nivelul alveolelor dentare.

De asemenea, vitamina C este de un real ajutor imunităţii, stimulând procesele de apărare locală şi generală.

Excesul de vitamina C va fi eliminat renal, astfel că la nivelul organismului nu se va putea pune niciodata problema de supradoză.