Lipomul cavitatii bucale. Caracteristici-Tratament


lipomulLipomul cavității bucale

Formațiunile tumorale sunt frecvent întâlnite în cavitatea orală, însumează o varietate de forme și uneori este dificil de pus un diagnostic cert.

Tumora reprezintă o proliferare anarhică, dezorganizată si defectuoasă a celulelor unui țesut, cu prognostic de a crește în timp.

Lipomul cavității bucale este o tumoră benignă, ceea ce înseamnă că riscul de a se transforma într-un cancer, adică de a se maligniza, este minim.

Lipomul poate fi întâlnit în orice zonă în care avem prezent țesut adipos.

La nivelul cavității orale, cel mai frecvent în regăsim în mucoasa jugală, limbă, buze și în regiunea vestibulo-jugală.

Când putem suspecta o tumoră malignă?

În general, putem urmări cinci semne care sugerează ca avem de a face cu o tumora malignă, după cum urmează:

 • structură dezorganizată: proliferarea celulară este marcată astfel încat creează impresia formării încă unui organ. Aceste tumori au marginile neregulate, neomogene.
 • invadarea țesuturilor din jur: o tumoră malignă imersează întotdeauna structurile învecinate, având tendința de a evolua spre profunzime. Baza unei asemenea tumori este mereu infiltrată, sângerândă și poate conține detritusuri alimentare.
 • interesare ganglionară: lanțurile ganglionare sunt de cele mai multe ori afectate în prezența unei tumori maligne. Ganglionii sunt nedureroși.
 • creștere accelerată: tumorile maligne prezintă o rată de creștere avansată, ajungând în timp relativ scurt la dimensiuni apreciabile.
 • duritate: caracterul dur, nedureros, este specific tumorilor maligne.

Pe de altă parte, tumorile benigne sunt moi, comprimabile la palpare și frecvent dureroase. Rata de creștere este redusă, pot stagna în dezvoltare și se diferențiază ușor de țesutul invecinat fiindcă nu îl penetrează.

Caracteristicile unui lipom

Pentru a-l diferenția de alte formațiuni tumorale benigne sau maligne, putem urmări câteva trăsături constante ale lipomului:

 • asocierea cu vârsta: interesează frecvent persoanele care au între 40 și 60 de ani, neavând predilecție pentru sex. La copii, s-au întegistrat cazuri izolate.
 • dimensiune: măsoară între 2 si 7 centimetri
 • localizare: se regăsește imediat sub piele, fiind o tumoră benigna de țesut adipos
 • risc: lipomul este nedureros, cel mai frecvent constituie o problemă estetică. Totuși, dacă se întalnește în proximitatea unui traiect nervos, putem avea senzație dureroasă de intensități variabile.
 • culoare: poate fi roz sau gălbui
 • consistență: lipomul este moale, poate fi comprimat în urma aplicării presiunii digitale iar contururile sunt fine, regulate.

Lipomul cavității bucale nu are cauze bine determinate. În cele mai multe cazuri este incriminată transmiterea ereditară sau anomalii de funcționare ale celulelor țesutului adipos.

Evoluția acestuia este una lentă, specifică tumorilor benigne.

Tratamentul lipomului cavității bucale

Există multiple modalități de abordare a lipomului cavității bucale. Ce este de precizat însă este că această formațiune tumorală nu necesită nu în mod obligatoriu abordare terapeutică. Fiind lipsită de riscuri, se recurge la tratament doar atunci când deranjează din punct de vedere estetic sau când interferează cu masticația sau periclitează stabilitatea lucrărilor protetice.

Abordul clasic este cel chirurgical, de incizare și drenare a lipomului.

Procedura este una simplă dar frecvent s-au raportat recidive la mai putin doi ani de la intervenții.

Semnele și simptomele caracteristice lipomului cavității bucale au rolul de a informa și orienta pacientul.

O analiză completă și corectă a formațiunii tumorale implică prezentarea la medicul stomatolog, care, dacă va considera, va preleva o probă din țesutul afectat pentru analize complementare