Guma de mestecat. Efecte asupra cavităţii orale
În ziua de astăzi există pe piaţă diverse sortimente de gume de mestecat care promit să menţină sănătatea dinţilor şi să confere o prospeţime de durată. Dar se ştiu însă toate efectele pe care guma de mestecat le are asupra cavităţii orale şi a întregului organism?
Pe termen lung, efectele gumei de mestecat nu sunt întotdeauna favorabile
Mestecatul gumei produce hipersalivaţie, fiind declanşaţi aceiaşi stimuli ca în momentul în care avem alimente în cavitatea orală.
Astfel, în lipsa alimentelor, se produce aerofagie, cu efecte multiple la nivelul stomacului şi intestinelor:
- Flatulenţă
- Balonare
- Dureri stomacale
- Gastrită sau ulcer gastric: guma de mestecat declanşează la nivel stomacal producţia de acid gastric care va ataca pereţii şi va provoca pe termen lung perforaţii`
- Întârzierea procesului de aliniere ortodontică: în cazul utilizării aparatelor ortodontice, mestecatul gumei poate deforma sau chiar dezlipi bracketurile, cu consecinţe nefaste asupra procesului de aliniere.
- Deteriorarea obturaţiilor sau a pieselor protetice: în cazul coroanelor protetice, mestecatul gumei poate produce descimentarea acestora, uneori urmată de fracturare. De asemenea, la nivelul obturaţiilor poate să apară desprinderea a mici porţiuni de compozit ce vor permite infiltrarea ulterioară bacteriană.
- Favorizarea apariţiei cariilor: majoritatea gumelor de mestecat de pe piaţă conţin zahăr, responsabil de apariţia şi întreţinerea proceselor carioase. Bacteriile generatoare de carii folosesc ca substrat pentru creştere şi proliferare zahărul.
Mestecatul îndelungat al gumei fragilizează şi articulaţia temporo-mandibulară. Acestă articulaţie are o structură complexă care ajută la menţinerea echilibrului dintre maxilar şi mandibulă.
Componentele articulaţiei temporo-mandibulare sunt de natură ligamentară şi prezintă sensibilitate crescută la orice modificare de la nivelul aparatului dento-maxilar.
Solicitarea inutilă a articulaţiei duce la compromiterea funcţionalităţii sale, însoţită de durere şi limitarea deschiderii cavităţii orale.
Avantaje
În acelaşi timp, în contrast cu dezavantajele clare pe care le posedă, guma de mestecat, consumată perioade scurte de timp şi doar ocazional, aceasta poate avea şi avantaje:
- Guma de mestecat fără zahăr – barieră împotriva cariilor: studiile arată că acest tip de gumă ajută la diminuarea acidităţii din cavitatea orală. Aciditatea fiind responsabilă de dezvoltarea bacteriilor ce formează placa dentară, prin consumul de gumă de mestecat fără zahăr se reuşeşte neutralizarea acestui parametru şi automat, la încetinirea procesului de colonizare bacteriană. Prin crearea unui mediu neprielnic pentru crearea de placă bacteriană, studiile indică de asemenea reducerea incidenţei carioase cu până la 70%.
- Împrospătarea respiraţiei: prin aromele diverse pe care le are, guma de mestecat asigură o respiraţie plăcută mai ales în situaţiile în care nu avem posibilitatea de a utiliza periuţa de dinţi.
Se recomandă astfel consumul, pe perioadă scurtă, de gumă de mestecat după fiecare masă, pentru reducerea pH-ului acid creat prin descompunerea şi digestia alimentelor.
Guma de mestecat este, în acelaşi timp, atât un prieten cât şi un duşman al cavităţii orale şi a întregului organism. Se pune astfel întrebarea dacă efectele pozitive ale consumului de gumă le contrabalansează pe cele negative. Deşi diferite studii au indicat multitudinea de efecte negative pe termen lung, guma de mestecat continuă să fie foarte populară în rândul persoanelor de toate vârstele.