Edemul pulmonar


edemul pulmonar acut :

Este un sindrom clinic caracterizat prin inundarea alveolelor pulmonare cu propria plasma ce determina o dispnee paroxistica severa.

Edemul pulmonar se produce atunci când presiunea crescută la nivelul capilarelor şi venelor pulmonare forţează lichidul să pătrundă în alveole. Drept urmare, plămânii se umplu cu lichid, fiind dificil pentru ei să aprovizioneze corpul cu oxigen şi să elimine dioxidul de carbon. Aceasta este o situaţie de urgenţă care necesită îngrijiri medicale imediate.
Edemul pulmonar este produs de obicei de probele cardiace precum un infarct extensiv sau o boală valvulară. Rareori, poate fi produs de o cauză non-cardiacă precum expunerea la altitudine sau o criză hipertensivă.

Simptomatologie:

  • dispnee (sufocare)
  • agitaţie,  anxietate
  • eliminarea de spută rozacee, spumoasă
  • transpiraţii
  • paloare

Dispneea severă este simptomul principal al edemului pulmonar acut. Pacientul se simte ca şi cum s-ar sufoca sau s-ar îneca. Această senzaţie de sufocare este adeseori însoţită de anxietate şi nelinişte.
Alte semne şi simptome includ transpiraţii, paloare şi tuse însoţite de spută spumoasă, rozacee. La unii pacienţi lichidul pulmonar determină apariţia expirului prelungit (a astmului cardiac).
Radiografia toracică evidenţiază accentuarea desenului vascular pulmonar. Razele X nu traversează lichidul aşa uşor cum traversează aerul aşa că lichidul care a extravazat în plămâni este vizibil pe radiografia toracică.

Edemul pulmonar este o situaţie ameninţătoare de viaţă, care necesităspitalizare imediată şi tratament de urgenţă. Tratamentul tipic constă în suplimentarea aportului de oxigen. Dacă respiraţia este foarte dificilă poate fi necesară intubaţia traheală şi asigurarea ventilaţiei mecanice temporare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.