Amigdalita


Amigdalita este o afectiune comuna mai ales in copilarie, insa nici adultii nu sunt scutiti de neplacerile si complicatiile acestei boli.

Reprezinta inflamatia de cauza infectioasa a amigdalelor palatine. Acestea sunt doua mase de tesut limfatic, situate de o parte si de alta gatului, in spatele limbii si fac parte din sistemul imunitar al organismului.

Cauzele

Infectiile sunt principalele cauze ale amigdalitelor. In cele mai multe cazuri agentul patogen implicat este un virus sau o bacterie. Dintre bacterii, streptococul beta hemolitic produce cele mai multe cazuri de amigdalita. La persoanele imunodeprimate pot aparea amigdalite fungice sau parazitare.
Amigdalita este contagioasa, de aceea contactul cu o persoana infectata poate transmite boala. Simptomele apar de obicei dupa 2-5 zile de la expunerea fata de agentul infectant.

Factorii de risc

– Apropierea sau contactul cu o persoana infectata. Infectarea se face pe cale respiratorie, prin inspirarea picaturilor microscopice emise de persoana infectata cand respira, stranuta sau tuseste. Se poate lua si de pe obiecte care au venit in contact cu secretile persoanei infectate.
– Obstructia nazala, datorita raspiratiei pe gura, creste riscul de amigdalita;
– Un sistem imunitar slabit poate predispune la aparitia unei astfel de inefectii;
– Fumul de tigara.

Simptomele amigdalitei

Fiecare ne-am intalnit la un moment dat cu simptomele de „rosu in gat”. Un gat inflamat este extrem de neplacut pentru ca in afara simptomelor locale produce si o alterare a starii generale. Principalele semne si simptome includ:
– Febra;
– Congestie nazala;
– Dureri la deglutitie;
– Dureri de cap;
– Dureri abdominale;
– Ganglioni inflamati

Complicatiile amigdalitei

Constau in raspandirea infectiei in alte zone:
– Otita medie – raspandirea infectiei la ureche;
– Abcesul periamigdalian – infectia cuprinde tesutul din jurul amigdalelor;
– Reumatismul articular acut – apare dupa o infectie faringiana streptococica (doar anumite tulpini de streptococ); este o boala cu mecanism imun ce afecteaza articulatiile, sistemul nervos, dar mai ales inima. Boala nu mai este frecventa astazi, tocmai datorita instituirii tratamentului antibiotic pentru infectiiel faringiene.

Tratamentul

Cel mai frecvent amigdalitele au o etiologie virala, au o evolutie favorabila, nu necesita tratament, iar infectia se rezolva de la sine. Pentru ameliorarea discomfortului se poate face gargara cu apa sarata, ingestie de lichide caldute si administrare de antialgice si antipiretice. La copii este contraindicata administrarea aspirinei deoarece poate induce sindrom Reye, afectiune foarte grava cu atingere cerebrala. Aspirina poate fi inlocuita cu acetaminofen si ibuprofen.

Amigdalitele provocate de bacterii se trateaza cu ajutorul antibioticelor. Tratamentul dureaza de obicei zece zile. Chiar daca cea mai mare parte dintre amigdalitele bacteriene se vidneca sponta, este important sa se faca tratamentul corespunzator pentru a preveni alte compliatii, mai ales cele care survin in urma unei infectii streptococice netratate.

Antibioticele administrate nu trebuie luate decat la indicatia medicului. Trebuie respectata intocmai perioada de administrare a medicamentului, chiar daca simptomele au disparut, pentru a reduce riscul ca bacteriile sa capete o rezistenta la antibiotic, fapt ce il va face ineficient la o viitoare administrare.

Pentru gatul inflamat si pentru ameliorarea starii generale puteti lua urmatoarele masuri la domiciliu:
– Gargara cu apa sarata, de cateva ori pe zi;
– Consum de lichide calde;
– Administrare de antialgice (acetaminofen);
– Hidratare suficienta;
– Repaus si odihna;
– Folosirea unui umidificator in camera

Tratamentul chirurgical consta in amigdalectomie (indepartarea chirurgicala a amigdalelor) si se adreseaza mai ales complicatiilor, infectiilor repetate sau persistente in ciuda tratamentului antibiotic. Multi medici pun la indoiala beneficiile aceste interventii chirurgicale, pentru ca amigdalele reprezinta componenete ale sistemului imunitar si bariere de protectie a organismului fata de agentii patogeni. In plus, operatia de indepartare a amigdalelor are anumite riscuri si necesita o peroada de recuperare mai indelungata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.