Sănătatea orală a copiilor – Recomandari


Sănătatea orală a copiilor - Recomandari

Problemele dentare ale adulților își au de foarte multe ori originea în copilărie.

Fie că este vorba despre reguli de igienă orală neînvățate sau neaplicate la timpul lor, de indiferența în ceea ce privește sănătatea orală sau lipsa de informații, pacienții au de suferit.

Astfel, pierderea prematură a dinților, carierea lor excesivă sau problemele ocluzale pot fi prevenite prin adoptarea unor reguli minime de igienizare dentară timpuriu, încă de la erupția primilor dinți temporari.

In copilărie, până în jurul vârstei de 7 ani, este unanim recunoscută importanța părinților în menținerea igienei orale a copilului.

Cel mic nu este conștient de utilitatea acestui act al curățării dinților, nici nu deține manualitatea necesară pentru a se descurca singur și poate să devină rapid plictisit.

Dentația se împarte în temporară sau de lapte și permanentă, definitivă. De la vârsta de 6 luni, dinții temporari ai copilului încep să erupă.

Aceștia vor fi înlocuiți de către cei permanenți începând cu vârsta de 6 ani. Există o stransă legătură între cele doua dentiții.

Astfel, alinierea deficitară a dinților temporari implică malpoziții ale unităților permanente iar procesele patologice suferite de dinții de lapte se transmit celor definitivi.

Recomandari pentru părinții copiilor de până la un an
  • Se recomandă badijonarea gingiilor cu o bucată de tifon umed și curat, de două ori pe zi, pentru a înlătura orice urmă de rest alimentar. Este primul act care poate fi făcut de către mama, chiar înainte de erupția primilor dinți la nivelul arcadei.
  • Încă de la erupția primilor dinți, este indicată curățarea acestora cu periuțe moi, special adaptate pentru copil. Actul se poate repeta o dată pe zi iar pentru a ușura întreg procesul, copilul poate să fie așezat pe spate, pe genunchii mamei.
  • Este de preferat să se evite administrarea de lichide dulci copilului până la vârsta de un an. Prin eliminarea zahărului din dieta celui mic, bacteriile rezidente ale cavității orale sunt private de principala sursă de hrană, dezvoltarea lor fiind minimă.
  • Se recomandă evitarea sucurilor în alimentația copilului. Dacă, înainte de culcare, cel mic cere biberonul, laptele sau sucurile pot să fie înlocuite cu apă.
Recomandari pentru copii de până la 4 ani

La această vârstă, copilul prezintă dentație temporară. Copilul trebuie să fie dus în mod regulat la dentist pentru controale în vederea depistării timpurii a oricărei patologii.

  • Copilul trebuie să învețe “regula lui 2” și anume să își perieze dinții de două ori pe zi, câte două minute. O altă variantă este de a a asculta unul din cântecele preferate pe durata periajului. Astfel, copilul este motivat să aprecieze timpul necesar unui periaj.
  • Copilul trebuie supravegheat în timpul periajului și corectat ori de câte ori este cazul. Răbdarea este cheia în obișnuirea copilului cu obiceiurile de igienă dentară. Această activitate poate să implice toată familia, pentru a oferi propriul exemplu și a anima atmosfera.
  • O atenție sporită trebuie acordată la joncțiunea gingiei cu dintele, adică în zona de colet. Cei mici tind să omită acea zonă și riscul de apariție a cariilor de colet crește.