Larisa


Corectarea protetică a malocluziei în cheilognatopalatoschizis prin coroane de acoperire din zirconiu

palatoschizis, buza de iepure, protezare, coroana dentara, coroana zirconiu

 

Definiție

Palatoschizisul este o anomalie congenitală caracterizată printr-o despicatură la nivelul palatului dur și a vălului palatin. Despicătura velopalatină poate apare izolat sau poate fi asociată cu alte malformatii ale craniului, în special cu cheiloschizis („buza de iepure” – copilul se naște cu buza superioară despicată, dar sunt afectate și nasul, creasta alveolară; „gura de lup” – pe lângă buza este despicată bolta palatină și cavitatea bucală, astfel încât cerul gurii comunică cu nasul).

Despicaturile labio-maxilo-palatine sunt cele mai frecvente malformații congenitale craniofaciale.

Cheilopalatoschizis („gura de lup”) interferă serios cu funcționalitatea organismului, producând probleme de alimentație și întârziere în dezvoltarea limbajului, aceste deficiențe pot fi corectate după tratamentul chirurgical

Introducere

Malocluzia asociată cu palato-schizisul este o problemă complexă în stomatologie, necesitând abordări personalizate pentru tratament și management.
Protezarea dentară cu punti de zirconiu reprezintă una dintre opțiunile de tratament pentru această afecțiune, oferind o alternativă estetică și funcțională la terapiile convenționale.

Obiective

Scopul acestor articole este de a realiza o revizuire a literaturii privind protezarea dentară prin punti de zirconiu în tratamentul malocluziei asociate cu palato-schizisul și de a prezenta un caz clinic ilustrativ.

Metode

O căutare sistematică a literaturii a fost efectuată utilizând baze de date medicale precum PubMed, Google Scholar și ScienceDirect.
Criteriile de selecție au inclus studii clinice și de caz care au investigat utilizarea puntelor dentare de zirconiu în tratamentul malocluziei asociate cu palato-schizisul.
De asemenea, este prezentat un caz clinic în care această tehnică a fost aplicată cu succes.

Rezultate

Revizuirea literaturii a relevat beneficiile protezării cu punti dentare de zirconiu în tratamentul malocluziei asociate cu palato-schizisul, inclusiv rezistența și durabilitatea acestor restaurări, precum și adaptabilitatea lor estetică.
Prezentăm, de asemenea, un caz clinic în care protezarea cu punti de zirconiu a avut rezultate favorabile, îmbunătățind funcția masticatorie și estetica pacientului.

Concluzii:

Protezarea prin punti dentare de zirconiu reprezintă o opțiune eficientă și predictibilă în tratamentul malocluziei asociate cu palato-schizisul, oferind beneficii estetice și funcționale pe termen lung. Cu toate acestea, este necesară o evaluare individuală a fiecărui caz pentru a determina cea mai potrivită abordare terapeutică.

Prezentare de caz II

T. Mihaela

 


Pentru programări vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:


Telefon: +40722463368

Telefon: +40735498977

Telefon: +40314313113

Telefon: +40314212847

 Email

Website: www.draristide.ro


                   

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.