Ata dentara. Utilizare. Scop


Ața dentară. Utilizare. Eficiență

ata dentara

Dr. Daoud Elena Maral

În urma periajului dentar clasic, există zone pe anumite suprafețe ale dinților care nu pot fi curățate, fie pentru că accesul este limitat de poziționarea unităților dentare pe arcade, fie prin existenţa de spaţieri și înghesuiri. De aceea, se impune utilizarea mijloacelor adjuvante de igienă precum apa de gură, ața dentară sau periuțele interdentare.

Scopul igienizării dentare este de a îndepărta o cantitate cât mai mare din placa bacteriană rezidentă pentru a împiedica colonizarea suprafețelor dentare. Eliminarea în totalitate a bacteriilor este imposibilă, de aceea menținerea sănătății orale este un proces continuu și susținut, care nu trebuie sub nici o formă omis.

Cum utilizăm ața dentară?

Dintre zonele dificil de igienizat de către periuța de dinți amintim suprafețele interdentare, nișele parodontale (zonele dintre punctul de contact interdentar și gingie), spațiile subgingivale dar și la coletul dinților care au aplicate coroane de acoperire.

In primul rând se va începe cu alegerea unei ațe dentare care este confortabilă pentru pacient. Există urmatoarele tipuri de ațe dentare:

  • de nylon: este multifilament și este disponibilă în varianta cerată sau necerată

  • de teflon: este monofilament.

Se vor tăia aproximativ 40 de cm de ața dentară care vor fi înfășurați în jurul degetelor arătatoare și se va realiza pasajul dinspre colet spre dinte, la nivelul fiecărui spațiu interdentar. Este indicată utilizarea acesteia minim o dată pe zi, de preferință seara, înainte sau după periajul clasic.

De ce este bine să folosim ața dentară?

  • înlătură reziduurile alimentare și placa bacteriană: dezvoltarea și potențarea caracterului patogen bacterian este ajutat de resturile alimentare prezente în cavitatea orală. Cu cât alimentele rămân mai mult în cavitatea orală, cu atât, prin descompunerea de către acizi, vor constitui o bază mai solidă pentru dezvoltarea microorganismelor. De aceea, se impune îndepărtarea cât mai precoce a acestora.

  • elimină respirația neplăcută: alături de celelalte mijloace de igienizare orală, ajută la menținerea unei respirații proaspete, nederanjante pentru pacient și pentru anturaj. Halena sau mirosul neplăcut de origine bucală este dat de produșii de degradare rezultați din alimente sau de existența proceselor carioase, de aceea controlul stomatologic este recomandat la apariția acestui semn.

  • previne inflamația gingivală: odată ajunse în spațiul subgingival, bacteriile înving capacitatea de apărare locală și produc inflamație gingivală. Aceasta este urmată la scurt timp de sângerare, prima dată la periaj si mai apoi spontană, semnele reprezentând un prodrom pentru parodontită, care va duce în timp la avulsionarea dinților de pe arcadă. Gingivita sau inflamația gingivală este un proces reversibil prin abordarea unei igiene corespunzătoare pe când, resorbția osoasă este definitivă și ireversibilă.

Utilizarea aței dentare trebuie să înceapă cât mai repede pentru a obișnui pacientul cu acest obicei.

Chiar dacă la început nu există suficientă manualitate și pacienții tind să își piardă răbdarea, cu timpul, acest mijloc adjuvant de igienizare va fi parte a periajului de zi cu zi. In cabinetul de stomatologie, medicul stomatolog poate asista pacientul în timp ce acesta utilizează ața dentară pentru a-l îndruma corect.

Studiile arată că prin periajul dentar clasic se elimină doar 50% dintre bacterii fiindcă putem accesa doar 3 din cele 5 suprafețe ale fiecărui dinte. De aceea, mijloacele adjuvante de igienizare cum sunt irigatorul bucal sau ața dentară, nu trebuie omise.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.