Îngrijirea protezei dentare


Scopul protezelor dentare este acela de a oferi purtătorului care și-a pierdut toți dinții, posibilitatea să zâmbească, să mănânce și să vorbească normal. Toate aceste lucruri sunt, însă posibile doar dacă proteza este confortabilă și bine întreținută.

Particule de mâncare se pot atașa de anumite părți ale protezei, iar dacă acestea nu sunt frecvent curățate pot duce la o serie de probleme orale.

Protezele sunt confecționate parțial sau total din material acrilic, având astfel o suprafață poroasă, care este ideală pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea, este foarte important sa acordăm o atenție deosebită protezei noastre și să o igienizăm periodic pentru a nu ne confrunta cu halitoză sau alte probleme mai grave.

Indicatii

După fiecare masă este important să:

Îndepărtați, clătiți și periați protezele cu o periuță special concepută pentru a igieniza proteza, în acest fel putem preveni acumularea de tartru;

Utilizați o pastă de dinți non-abrazivă concepută pentru proteze (nu sunt potrivite pastele de dinți obișnuite);

Se recomandă masarea gingiilor, a bolții palatine și a altor țesuturi moi (cu degetele, un tifon sau o periuță de dinți moale);

Dacă aveți proteze parțiale, periați dinții naturali cu o periuță de dinți moale (de 2-3 ori pe zi) și folosiți ața dentară (o dată pe zi);

Clătiți proteza cu apă curată înainte de a o pune înapoi;

Dacă este imposibil să utilizați periuța după o masă, clătiți dinții naturali și protezele cu apă.

Noaptea este bine să scoateți proteza și să o lăsați până dimineața într-un pahar cu o soluție specială de curățat sau în apă. Astfel se vor elimina aproximativ 99% din bacteriile de la nivelul protezei.

De asemenea, se mai pot adăuga o serie de avantaje ale îndepărtării protezei pe timp de noapte, pe lăngă cel de eliminare a bacteriilor, astfel:

Țesuturile orale se vor relaxa și oxigena

Datorită mișcărilor realizate de către limbă, obraji și salivă, vom avea un efect de auto-curățire a țesuturilor moi și a dinților (în cazul protezelor parțiale)

Se evită acțiunea dăunătoare a fluidelor și resturilor care se pot bloca sub proteză

Purtarea permanentă a protezelor poate duce la o absorbție mult mai rapidă a osului datorită presiunii continue exercitată la acel nivel

Scade riscul de inflamație gingivală

O proteză purtată atât ziua cât și noaptea poate crește riscul de dezvoltare a candidozei orale, o infecție fungică care apare la nivelul palatului datorită lipsei contactului cu fluidul salivar, manifestându-se prin eritem sau edem la nivelul cavității orale.

Este important ca proteza să fie ținută în apă de fiecare dată când nu este folosită, deoarce poate exista riscul ca aceasta să se deformeze. În plus, nu se va folosi apa caldă din același motiv.

O dată – de două ori pe an este bine să vizitați medicul dumneavostră dentist pentru a vă evalua starea de sănătate a cavității orale și starea protezei. În timpul programării dumneavostră, medicul stomatolog va evalua mucoasele orale pentru a preveni eventualele inflamații sau leziuni.

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru o eficacitate de lungă durată a protezei dentare.