Cum periem dintii corect? Implicatii


Cum periem dintii corect? Implicatii

Cum periem dintii corectUn aspect îngrijit al dinţilor este o caracteristică pe care majoritatea pacienţilor şi-o doresc. Toate tratamentele dentare realizate în cabinetul stomatologic, fie că sunt de restaurare sau de profilaxie, trebuie completate de un protocol de igienă riguroasă din partea pacientului.  Aceasta va duce la menţinerea rezultatelor şi prevenirea recidivelor.

Cariile şi patologia gingivală, responsabile de pierderea dinţilor, pot fi prevenite prin respectarea unei igiene corespunzătoare, efectuată corect. Sfaturile date de către medicul stomatolog vor înlătura obiceiurile vicioase.

Sfaturi pentru un periaj corect

Chiar dacă pacienţii susţin că îşi periază dinţii în mod regulat, tehnica  şi mijloacele sunt de asemenea importante pentru obţinerea rezultatelor dorite.

·         Tipul de periuţă de dinţi :

Indiferent că este vorba despre o perie clasică sau una electrică, este important ca perii acesteia să fie fini, moi, pentru a nu agresa smalţul dentar. Chiar dacă perii duri dau senzaţia de înlăturare a plăcii într-o manieră mai eficientă, de fapt, smalţul este agresat şi structura prismatică dură va suferi modificări ca vor concura pentru augmentarea cantităţii de placă dentară.

·         Periajul după fiecare masă :

Atacul bacterian începe la scurt timp după ingerarea alimentelor. Pentru a înlătura efectele nocive, periajul dentar ar trebui efectuat imediat după masă. Se consideră că eficienţa igienei dentare efectuată doar prin periaj clasic este de maxim 30%, având în vedere că spaţiile interdentare şi mucoasele orale pot să conţină cantităţi crescute de patogeni. Periuţele interdentare şi apa de gură vin în ajutorul periajului clasic, completându-l.

·         Inlocuirea periuţei dentare : 

În mod normal, la fiecare 3 luni periuţa de dinţi trebuie înlocuită datorită incărcării bacteriene. Dacă, în acest interval, observăm ca perii acesteia s-au deteriorat, înlocuirea se va face mai repede. O periuţă de dinţi complet funcţională ne ajută în menţinerea unei igiene optime.

·         Presiunea aplicată în timpul periajului : 

Studiile arată că pacienţii folosesc o presiune mai mare decât cea indicată, în timpul periajului dentar. Astfel, în timp, apar leziuni de uzură a smalţului, mai ales în zona coletului, cea regăsită în proximitatea gingiei. Acestea produc hipersensibilitate în timp sau, mai grav, fractura unităţii dentare. Dinţii trebuie periaţi fără a utiliza o presiune excesivă, pentru că depozitele de placă sunt moi şi se îndepărtează uşor.

·         Tehnica periajului : 

Pentru a stimula ţesuturile moi adiacente dinţilor, periajul va interesa şi masarea uşoară a gingiilor. Periuţa de dinţi va fi ţinută la o angulaţie de 45 de grade, iar mişcările vor fi verticale, de la gingie spre dinte. Se pot utiliza şi mişcările de rotaţie, în special pentru suprafeţele ocluzale.

Respectarea acestui protocol va duce la îndepărtarea eficientă a plăcii dentare şi la menţinerea integrităţii smalţului.

Totuşi, pentru o igienă completă, nu trebuie ignorate mijloacele auxiliare de îngrijire. Acestea sunt reprezentate de următoarele :

·         Aţa dentară : 

Utilă pentru spaţiile interdentare unde periuţa nu poate să pătrundă, are rol în a dezorganiza filmul bacterian.

·         Periuţele interdentare: 

Sunt mai eficiente decât aţa dentară, pentru că pe lângă dezorganizarea filmului bacterian, îl şi îndepărtează.

·         Apa de gură: 

Aantiseptic pentru mucoasele orale.

Un control la medicul dentist la fiecare 6 luni permite evaluarea stării de săntătate dentară precum şi individualizarea măsurilor de profilaxie a afecţiunilor orale.

http://cdn.oas-eu1.adnxs.com/0/default/empty.gif

 

# cum periem dintii corect ?                                                                   # cum periem dintii corect ?