Consultatie la stomatolog. Prezentarea trusei.


Consultatie la stomatolog. Instrumentar. Trusa.

consultatieTrusa de consultatie a unui medic stomatolog este alcatuită din oglinda dentară, pensă și sondă dentară. Aceste instrumente constituie instrumentarul folosit, de regulă, de fiecare medic stomatolog în cadrul examenului clinic de rutină. Ele alcatuiesc trusa minimă, de consultație sau instrumentarul de mână.

Inclusiv kit-urile, mai recente, pentru îngrijire dentară menite uzului individual, acasă, conţin aceste instrumente, pentru auto-control. Ele constituie un bun punct de pornire în studiul instrumentarului unui medic stomatolog.

Oglinda dentară

Este alcatuită din trei segmente: mâner, tija şi parte activă.

Mânerul poate fi de plastic la cele de unică folosinţă, sau poate fi metalic, din oţel inoxidabil, sterilizabil.
Prezintă, pe lungimea lui, striaţii care permit medicului stomatolog sa aibă o priză bună asupra instrumentului.

Tija este subţire, uşor angulată şi uneşte partea activă de mâner.
Partea activă este reprezentată de oglinda în sine, care, de obicei, are formă rotundă, poate fi simplă ori dublă (avand ambele fețe reflectorizante), concavă sau plană.
Utilitatea acestui instrument este de a reflecta lumina şi de a asigura o reflexie clară şi la aceeaşi dimensiune ca în realitate a imaginii intraorale.
Exista însa și oglinzi dentare cu sursă proprie de lumină sau cu efect de magnificaţie a imaginii.

În principiu, un medic stomatolog foloseşte oglinda dentară pentru examinarea fețelor dinților care sunt imposibil ori dificil de văzut, pentru îndepărtarea limbii sau a obrajilor în timpul manoperelor, pentru siguranță și vizibilitate.

Sonda dentară

Este un instrument de explorare, alcătuit şi el, la randul lui, din mâner, tijă și parte activă.
Mânerul poate fi din material plastic sau metalic, tija este curbată astfel încât să permită accesul şi in zonele mai puţin accesibile, iar partea activă poate fi simplă sau dublă (cu unul / două capete), cu ajutorul căreia medicul stomatolog poate examina, prin tatonare, prezenţa eventualelor leziuni carioase pe suprafața smalțului, posibilele carii secundare de sub obturații vechi, incorect adaptate, pe încrustații ori pe marginile coroanelor dentare.
Cu sonda dentară se poate evalua gradul de sensibilitate a dintelui, în controlul din cadrul unor etape ale tratamentului endodontic.
Există însa și sonde flexibile care au ca parte activă ace conice utilizate atât în tratamentul medicamentos endodontic, cat si în evaluare și diagnosticare (de exemplu, reperarea fisurilor situate pe tavanul camerei pulpare).
Exista, de asemenea sonde gradate folosite în implantologie pentru măsurearea adâncimii neoalveolei.

Atentie: Sonda dentară NU se utilizează in examenul parodontal!

Sonda parodontală

Este utilizată pentru măsurarea adancimii fantei dintre gingie și dinte. Aceasta trebuie să aibă adâncime de cel mult 3mm, în caz contrar se diagnostichează boala parodontală.

Sonda WHO este o sonda parodontala minim invazivă, ce are varful subtire, rotunjit, sub forma unei bile. Materialul din care este realizată este oţel inoxidabil, rezistent la orice tip de dezinfectare si sterilizare. Are imprimată o gradaţie de culoare inchisă, ce porneste de la 0.5 , 3.5 , 5.5 , 8.5 pana la 11.5, rezistentă şi uşor de interpretat, pentru a-l ajuta pe medicul stomatolog sa determine statusul parodontal.

Pensa dentară

Este un instrument alcatuit din două brațe active, cu diverse angulaţii, cu vârfurile plane sau zimțate, din plastic la instrumentarul de unica folosinţă sau din oțel inoxidabil, sterilizabil, ce poate avea diferite utilizări.
Se întrebuinţează la manipularea materialelor sterile și a instrumentelor de mici dimensiuni, cât și la introducerea și inlăturarea pansamentelor din cavitatea orală.

Fiecare medic stomatolog își alege instrumentele pe care le folosește, în mod uzual pentru consultatie, adăugând diverse instrumente celor prezentate mai sus.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.