Aftele bucale. Semne. Tratament


Aftele bucale. Semne. Tratament

afte-bucale-minCavitatea orală este expusă permanent iritanţilor regăsiţi în mediu.

În mod normal, mucoasele ce o tapetează au rolul de a menţine integritatea structurilor subiacente şi a de a fi o barieră în calea substanţelor cu potenţial distructiv.

În anumite condiţii, însă, la nivelul mucoaselor, se pot dezvolta formaţiuni patologice ce generează o stare de disconfort.

Caracteristici

Aftele bucale sau stomatita aftoasă sunt caracterizate de mici formaţiuni rotunde şi dureroase, care, în evoluţia lor se pot ulcera. Situsurile unde apar cel mai des aftele bucale sunt următoarele :

 • Pe suprafaţa internă a buzelor
 • Pe suprafaţa internă a obrajilor
 • Pe limbă
 • La baza gingiilor
 • Pe palat, adică în cerul gurii

Aftele bucale au transmitere familială de obicei. Pot să apară izolate sau în corelaţie cu anumite sindroame.

De asemenea, pot să fie singulare sau să apară mai multe în acelaşi timp. Persoanele care dezvoltă afte bucale însumează aproximativ 10 episoade eruptive pe an.

Este important de ştiut că aftele bucale nu sunt contagioase, astfel încât ele nu pot fi transmise de la o persoană la alta prin intermediul salivei.

Cauze

Cauzele pentru care aftele bucale apar sunt încă cercetate dar s-a demonstrat corelaţia dintre acestea şi anumite patologii sau factori locali :

 • Stressul, menstruaţia sau alimentele acide pot să producă apariţia aftelor bucale sau să le exacerbeze pe cele deja existente
 • Deprimarea sistemului imun produce stomatită aftoasă
 • Deficienţe de vitamine şi minerale
 • Alergii
 • Injurii, traumatisme în care mucoasa bucală este interesată

Se estimează că aproape jumătate din populaţia lumii dezvoltă pe perioada vieţii afte bucale.

Pentru majoritatea pacienţilor, aftele nu reprezintă o ameninţare pentru viaţă, ei fiind doar deranjanti de prezenţa acestora datorită interferenţei cu procesul de alimentare.

Pot să fie dureroase şi să se vindece cu cicatrice. Pacienţii care prezintă afte bucale acuză o senzaţie de arsură inainte ca formaţiunea rotundă să apară. După 2-3 zile, afta este vizibilă în cavitatea orală, fiind în relief şi acoperită de către o membrană gălbuie.

Durerea şi disconfortul persistă pentru 3-5 zile după care acestea dispar în decurs de o săptămână. Nu există metode pentru a preveni apariţia stomatitei aftoase.

In majoritatea cazurilor, nu este necesară vizita la medicul stomatolog în caz de stomatită aftoasă.

Totuşi, dacă dimensiunea lor creşte în timp iar frecvenţa de apariţie a acestora creşte şi ea, dacă apariţia aftelor este însoţită de stări febrile sau diaree, se recomandă investigarea acestora.

Tratament

In ceea ce priveşte tratamentul aftelor bucale, acesta este simptomatic şi are scopul de a înlătura pacientului starea de disconfort până când patologia remite. Tratamentul, însă, nu previne reapariţia aftelor bucale în timp.

Pentru a reduce starea de disconfort generată de stomatita aftoasă, pacientul poate să respecte câţiva paşi precum:

 • Să consume alimente moi
 • Să îşi clătească gura cu apă de gură
 • Să folosească antialgice sub formă de cremă, cu aplicare locală

In cazuri severe, când durerea este exacerbată, medicul poate să ii prescrie pacientului tratament cu steroizi pentru a ameliora simptomele.

Aftele bucale reprezintă, deci, o patologie care nu poate fi prevenită dar care este, în majoritatea cazurilor, inofensivă iar remiterea se face fără a cauza prejudicii la nivelul mucoaselor orale. O igienă bună, totuşi, ajută la scăderea ratei lor de apariţie.