Vizita pacientelor gravide la cabinetul stomatologic
În timpul sarcinii, multe femei își fac griji cu privire la impactul intervențiilor medicale asupra fătului lor. În ceea ce privește vizita la cabinetul stomatologic, multe femei gravide ezită să facă acest lucru, deși îngrijirea dentară regulată poate fi importantă pentru sănătatea lor și a copilului lor.
Scopul acestui articol este de a examina importanța vizitelor la cabinetul stomatologic în timpul sarcinii, precum și pentru a discuta măsurile de siguranță și precauțiile care trebuie luate în considerare în timpul acestor vizite.
Importanța vizitelor la cabinetul stomatologic în timpul sarcinii
Îngrijirea dentară regulată este importantă în orice moment, dar poate fi și mai importantă în timpul sarcinii.
Modificările hormonale din timpul sarcinii pot crește riscul de afecțiuni dentare, cum ar fi caria dentară și boala parodontală. De asemenea, femeile gravide pot fi mai predispuse la sângerări gingivale și inflamații ale gingiilor din cauza creșterii nivelului de hormoni.
În plus, sănătatea orală a mamei poate avea un impact direct asupra sănătății copilului în viitor.
De exemplu, există dovezi care sugerează o legătură între infecțiile dentare netratate la femeile gravide și nașterile premature sau copiii cu greutate redusă la naștere.
Măsuri de siguranță și precauții
În timpul vizitelor la cabinetul stomatologic, femeile gravide trebuie să ia anumite măsuri de siguranță și precauții pentru a se asigura că sunt în siguranță și că bebelușul lor este protejat.
Un prim pas este de a informa stomatologul cu privire la sarcină. În acest fel, acesta poate lua în considerare orice măsură de precauție suplimentară sau tratament specific necesar.
În general, vizitele la cabinetul stomatologic în timpul primului trimestru ar trebui să fie evitate, dacă este posibil. În acest stadiu timpuriu al sarcinii, organele și țesuturile fetale sunt în curs de dezvoltare, ceea ce face ca femeile gravide să fie mai sensibile la anumite substanțe și proceduri medicale. Dacă este necesară o intervenție stomatologică în timpul primului trimestru, aceasta ar trebui să fie efectuată cu precauție și numai după o evaluare riguroasă a beneficiilor și riscurilor.
De asemenea, femeile gravide trebuie să fie atente la anestezia utilizată în timpul intervențiilor stomatologice. În general, anestezicele locale sunt considerate sigure în timpul sarcinii, dar cele generale pot prezta riscuri pentru făt. În plus, este important ca doza de anestezie să fie ajustată în funcție de starea de sănătate a femeii gravide.
În cazul radiografiilor dentare, femeile gravide trebuie să discute cu stomatologul dacă acestea sunt necesare și, în caz afirmativ, să ia măsurile necesare pentru a minimiza expunerea la radiații. Aceste măsuri includ utilizarea unui scut de plumb pentru a proteja abdomenul și pelvisul și limitarea numărului de radiografii la strictul necesar.
În plus, femeile gravide trebuie să evite utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi antibioticele tetracicline sau anumite analgezice, care pot afecta dezvoltarea fătului.
Îngrijirea dinţilor este foarte importantă atat înaintea cât şi în timpul sarcinii.
O pacientă gravidă va experimenta o serie de modificări ale întregului organism, deci şi la nivelul cavităţii orale.
Gingiile şi dinţii pot fi afectate de către schimbările hormonale ce se petrec în timpul sarcinii.
De aceea, o atenţie sporită trebuie acordată şi acestui segment.
Modurile în care sarcina poate influenţa sănătatea orală sunt variate şi, cunoscându-le, putem preveni agravarea unor simptome.
Semne și simptome
- Gingivita gravidei – nivelurile crescute de hormon progesteron pot să cauzeze gingivita, adică inflamaţia gingiilor.Aceasta, împreună cu uşoara deprimare a imunităţii produsă în timpul sarcinii, cauzează inflamaţia gingiilor, care capătă de asemenea o tentă roşie, iar în timpul igienizării acestea pot şi sângera.Simptomele inflamaţiei gingivale dispar după naşterea copilului.
- Boala parodontală – unele femei gravide au neşansa ca gingivita să evolueze spre parodontită.Aceasta se întamplă în momentul în care o infecţie bacteriană se dezvoltă în spaţiul regăsit între dinte şi gingie.În mod normal, acest spaţiu este etanş, caracteristică menţinută prin ţesutul ligamentar. În momentul afectării gingiei, ligamentele îşi pierd tonusul şi permit crearea spaţiilor între dinţi şi ginii.
Fiind o zonă în care igienizarea se realizează cu o mai mare dificultate, datorită accesului aproape imposibil, această zonă permite bacteriilor să îşi dezvolte la maxim potenţialul distructiv.
Femeile cu boală parodontală prezintă un risc mai mare de a naşte prematur faţă de cele sănătoase.
- Xerostomia sau senzaţia de gură uscată – multe dintre femeile gravide acuză uscăciunea gurii, a mucoaselor.Cauza pentru această simptomatologie deranjantă o reprezintă fluxul salivar scăzut, influenţat de asemenea de schimbările hormonale.Xerostomia înseamnă predispoziţie la carii dar şi leziuni ale mucoaselor, ce se pot ulcera dacă nu sunt tratate.
- Eroziunea straturilor superficiale ale smalţului – în sarcinile cu probleme, cand pacienta prezintă greţuri şi vărsături matinale, poate să apară eroziunea, vizibilă pe suprafeţele orale, dinspre limbă, a dinţilor.Dacă eroziunea interesează o suprafaţă extinsă a dintelui, în timp poate să apară şi hipersensibilitatea dentinară, prin expunerea acesteia.
Îngrijirea orală din timpul sarcinii
Având în vedere multitudinea de efecte pe care schimbările hormonale le pot produce asupra cavităţii orale, pacientele trebuie să acorde acestui segment o atenţie sporită.
- Consumul ridicat de proteine şi calciu asigură atat sănătatea fătului cât şi protecţia dinţilor.
- Periajul regulat îndepărtează placa bacteriană, responsabilă de apariţia cariilor şi a inflamaţiei gingivale.
- Utilizarea aţei dentare dizlocă depozitele interdentare de placă, greu de ajuns prin periajul dentar.
- Utilizarea apei de gură distruge mare parte din bacteriile responsabile de apariţia plăcii dentare.
Medicul stomatolog trebuie informat în legătură cu prezenţa şi evoluţia sarcinii pentru a şti ce fel de proceduri sunt permise şi care sunt interzise, în concordanţă cu trimestrul în care se află pacienta gravidă. Intervenţiile majore se amână pană după sarcină.
Începând din al treilea semestru, fătul are cea mai mare rată de dezvoltare iar vulnerabilitatea acestuia de a fi avortat prematur creşţe. Întotdeauna este bine ca pacientele să adreseze întrebări medicului stomatolog în ceea ce priveşte procedurile dentare şi sfaturi legate de igiena cavităţii orale.
Concluzie
În concluzie, vizitele la cabinetul stomatologic în timpul sarcinii sunt importante pentru a menține sănătatea orală a mamei și a preveni complicațiile care pot apărea în timpul sarcinii.
Cu toate acestea, femeile gravide trebuie să ia anumite măsuri de siguranță și precauții în timpul acestor vizite pentru a minimiza riscurile pentru făt și pentru a se asigura că sunt în siguranță.
Înainte de a face orice intervenție stomatologică, este important ca femeile gravide să discute cu stomatologul lor și să ia în considerare beneficiile și riscurile tratamentului.