Puntile dentare


Protezele fixe partiale (PFP), numite si punti dentare, sunt indicate in special pentru tratamentul (protezarea)

unor brese edentate.

Puntile dentare sunt agregate cu ajutorul unor PFU, la nivelul dintilor restanti, numiti dinti stilpi de punte sau, pe scurt, dinti stilpi.

PFU din structura puntilor dentare se numesc elemente de agregare sau retentori .

Partea unei punti dentare corespunzatoare unei brese edentate, reface morfo-functional si estetic dintii absenti si se numeste corp de punte.O punte dentara poate prezenta mai multe corpuri de punte, atunci cand protezeaza brese edentate distincte. Un corp de punte este alcatuit din intermediari ai corpului de punte sau, pe scurt, intermediari.

Zonele de jonctiune dintre doua elemente alaturate ale unei punti dentare, elemente de agregare sau corpuri de punte se numesc conectori. Conectorii pot fi:

  •  rigizi – obtinuti prin turnare unica sau prin solidarizarea ulterioara (sudare, lipire, imbinare cu suruburi) a partilor componente ale puntii, sau
  •  non-rigizi sub forma de culise simple, ruptori de forte etc.

Din cele de mai sus este evident ca PFU sunt indirect indicate, ca parti componente ale PFP si pentru protezarea
breselor edentate, iar puntile dentare – prin intermediul elementelor de agregare sunt indirect utilizate si pentru tratamentul unor afectari dento-parodontale de la nivelul dintilor stalpi. De asemenea, atat coroanele cat si puntile dentare pot prezenta variante constructive care sa asigure mentinerea, sprijinul si stabilizarea unor proteze partiale sau supraproteze mobilizabile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.