Infecţii: herpesul şi varicela


Herpesul şi varicela sunt două infecţii virale comune care pot avea implicaţii stomatologice semnificative. Herpesul oral, cunoscut şi sub denumirea de „febra buzelor”, este cauzat de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), în timp ce varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV). Aceste infecţii pot fi tratate cu succes, dar este important să fie identificate şi tratate cât mai curând posibil pentru a preveni posibilele complicaţii.

Herpesul oral este o infecţie virală comună care apare la nivelul gurii şi buzelor şi se manifestă prin apariţia de vezicule dureroase. Acestea sunt însoţite de mâncărime şi arsuri, ceea ce face ca această infecţie să fie una neplăcută şi dureroasă. Herpesul oral poate fi declanşat de diferiţi factori, cum ar fi stresul, expunerea la soare sau infecţiile respiratorii. Deşi herpesul oral nu este periculos în mod direct, poate duce la complicaţii stomatologice dacă nu este tratat corespunzător.

O complicaţie frecventă a herpesului oral este gingivita herpetică, o inflamaţie a gingiilor care poate fi dureroasă şi poate determina sângerarea gingivală. De asemenea, herpesul oral poate duce la apariţia unor ulceraţii la nivelul mucoasei bucale, ceea ce poate determina dureri şi dificultăţi la mâncat şi băut. Pentru a preveni complicaţiile, este important ca pacienţii să se prezinte la medicul stomatolog cât mai curând posibil în cazul în care prezintă simptome de herpes oral.

Varicela este o infecţie virală care poate afecta întregul organism şi care se manifestă prin apariţia unor vezicule mici, pline cu lichid. Acestea pot apărea pe tot corpul, inclusiv în gură şi pe limbă, ceea ce poate determina dureri şi disconfort la mâncat şi băut.

În plus, varicela poate duce la apariţia unor leziuni la nivelul mucoasei bucale, ceea ce poate determina dureri şi disconfort.

O complicaţie gravă a varicelei este zona zoster, o afecţiune care apare atunci când virusul varicelo-zosterian se reactivează în organism.

Aceasta poate determina apariţia unor dureri puternice şi a unor vezicule la nivelul pielii, dar poate afecta şi nervii din apropiere, ceea ce poate determina apariţia durerilor neuropate.

Zona zoster poate afecta şi gura şi poate determina apariţia unor dureri şi disconfort la mâncat şi băut.

Pentru a preveni complicaţiile stomatologice cauzate de herpesul oral şi varicela, esteimportant ca pacienţii să se prezinte la medicul stomatolog imediat ce observă apariţia simptomelor.

Pacienţii pot lua măsuri preventive pentru a reduce riscul de apariţie a acestor infecţii, cum ar fi evitarea contactului cu persoanele infectate şi menţinerea unei igiene orale riguroase.

În cazul herpesului oral, tratamentul constă în administrarea de antivirale care pot reduce durata şi intensitatea simptomelor.

De asemenea, pot fi administrate şi medicamente pentru reducerea durerii şi a inflamaţiei.

În cazul complicaţiilor stomatologice, precum gingivita herpetică sau ulceraţiile, poate fi necesară administrarea de antibiotice sau antiinflamatoare.

În cazul varicelei, tratamentul constă în administrarea de antivirale, precum aciclovirul sau valaciclovirul, care pot reduce durata şi intensitatea simptomelor. Pot fi administrate şi medicamente pentru reducerea durerii şi a inflamaţiei. Pentru a preveni complicaţiile, este important ca pacienţii să respecte cu stricteţe recomandările medicului şi să îşi menţină o igienă orală corespunzătoare.

Cavitatea orală reprezintă poarta de intrare pentru numeroase virusuri şi bacterii. Nu întotdeauna sistemele de apărare locală dispun de mijloacele necesare pentru a stopa invazia patogenilor.

Orice leziune apărută la nivelul cavităţii orale trebuie să alarmeze pacientul şi să-l îndrume spre cabinetul medicului stoamatolog, pentru a avea un diagnostic şi o evaluare specializate.

Dacă în multe dintre cazuri, leziunile apărute în cavitatea orală nu au semnificaţie patologică de mare însemnătate, există şi cazuri în care acestea ascund boli greu tratabile.

Cu toate că prezintă comunicare directă cu exteriorul, fiind accesibilă inspecţiei atât de către medicul stomatolog cât şî de către propria persoană, mai mult din 50% dintre procesele maligne de la nivelul cavităţii orale nu sunt depistate în faza iniţială, când tratamentul este minim invaziv iar rata de reuşită crescută.

Patologille prezentate mai jos reprezintă infecţii ce afectează un procent mare din populaţie. Sunt leziuni autolimitate, se întâlnesc frecvent în copilărie şi sunt contagioase.

Herpesul primar

Este dat de prezenţa herpesvirusului de tip 1. Clinic, se manifestă astfel :

 • multiple ulceraţii orale, precedate de vezicule

 • durere la nivelul ulceraţiilor, ce alterează funcţiile cavităţii orale

 • leziunile pot să apară şi în regiunea periorală, adică în jurul gurii

 • semnele generale precum febra şi gingivita sunt prezente

 • în general afectează copii, după vârsta de 5 ani.

 • sunt leziuni autolimitate, care se vor vindeca în circa două săptămâni

 • reactivarea virusului determină infecţia secundară;

Infecția herpetică secundară

Are ca şi cauză reactivarea herpesvirusului. Unii factori, precum expunerea la radiaţii solare puternice, frigul extrem, imunitatea scăzută, febra şi stressul pot să ducă la reactivarea herpesvirusului.

Manifestările reinfecţiei cu herpesvirus sunt similare primoinfecţiei dar cu accentuarea simptomelor. Astfel, apar, din nou, vezicule ce vor ulcera, care se vor însoţi de senzaţia de arsură, funicătură sau chiar durere.

Infecţia secundară herpetică afectează în principal adulţii şi se manifestă cel mai frecvent la nivelul buzelor, palatului şi a gingiei fixe, cea care înconjoară dinţii şi osul. Perioada de vindecare este de două săptămâni iar cicatricile nu sunt prezesunt prezente.

Infecţia cu virusul varicelo-zosterian

Varicela este infecţia produsă de virusul varicelo-zosterian şi are următoarele manifestări clinice:

 • vezicule ce produc mâncărimi şi durere deopotrivă şi ulceraţii care evoluează individual. Astfel, putem regăsi pe aceeaşi suprafaţă atât vezicule în stadiul eruptiv cât şi leziuni care prezintă deja cruste.

 • Veziculele au predilecţie pentru trunchi şi faţă şi mai puţin pentru cavitatea orală.

 • Virusul varicelozosterian este deosebit de contagios şi este o afecţiune frecventă în copilărie. Colectivele reprezintă adevărate focare de diseminare a varicelei.

 • Se vindecă în decurs de câteva săptămâni

Zona zoster apare în momentul reactivării virusului varicelo-zosterian. Nu este o patologie care să apară frecvent, fiind mai degrabă asociată cu organismele sever imunodepimate sau de tipul celor care prezintă tumori maligne.

Clinic, zona zoster se prezintă ca ulceraţii deosebit de dureroase, mult mai dense decât veziculele de varicelă şi afectează trunchiul, capul şi gâtul. In cavitatea orală, prezenţa acestora este redusă. Perioada de evoluţie poate să se prelungească mai mult de 2-3 săptămâni iar durerile asociate sunt mai intense decât în cazul varicelei.

În concluzie, herpesul oral şi varicela sunt două infecţii virale comune care pot avea implicaţii stomatologice semnificative. Este important ca pacienţii să se prezinte la medicul stomatolog cât mai curând pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.