Avantajele coroanelor de zirconiu


Avantaje

avantaje coroane zirconiuZirconiul – materialul ce a revoluționat stomatologia – are o serie de avantaje. În cele ce urmeaza va vom prezenta aceste avantaje ale coroanelor de zirconiu față de celelalte tipuri de coroane dentare.

Denumirea zirconiului vine din cuvântul persan zargon, ceea ce înseamnă „colorat ca aurul”.

Acest metal este foarte dur și foarte rezistent la coroziune. Zirconiul reprezintă materialul cu cea mai mare rezistență mecanică și chimică folosit în stomatologie.

De când zirconiul a început să fie prelucrat în condiții acceptabile din punct de vedere al prețului, aplicațiile acestuia în domeniul medicinii au devenit tot mai frecvente.

În stomatologie nu se folosește zirconiul pur, ci o combinație chimică a acestuia numită oxid de zirconiu. ZrO2

Acest material arată ca ceramica de culoare albă cu o transluciditate asemănătoare dinților naturali, ceea ce îi conferă un mare avantaj din punct de vedere estetic.

Printre aceste avantaje ale zirconiului se numară și faptul că lumina trece prin material așa cum trece și prin dintele natural și este reflectată identic.

În ultimii ani, în domeniul stomatologiei, ceramica pe oxid de zirconiu s-a impus ca material de elecție în reconstrucțiile protetice prin coroane și punți dentare.

Ca și aurul, zirconiul este inert din punct de vedere biologic (bio-inert), astfel se poate elimina posibilitatea unei reacții alergice și el nu se corodează. Pe lângă toate acestea, zirconiul nu genereaza gust neplăcut(metalic) sau colorație marginală gingivală și nu produce iritație pulpară.

De reținut este că acest material, atât de apreciat, este de cinci ori mai rezistent decât ceramica din lucrările metalo-ceramice clasice. Rezistența deosebită la presiune îl face capabil să suporte solicitările masticatorii și uzura masticatorie fără a se fractura.

Un alt avantaj notabil îl reprezintă precizia lucrărilor. Acestea sunt obținute cu sisteme computerizate iar tăierea unui bloc solid de oxid de zirconiu se realizează cu o exactitate remarcabilă. Tehnica se numește tehnologie CAD-CAM de frezare computerizată (computer aided design – computer aided manufacturing). Despre tehnologia CAD-CAM puteți citi mai multe pe digipedia.

Scrâșnirea dinților(bruxismul), mușcătura incorectă(malocluzia), cariile dentare pot fi factori ce duc la uzura, fracturarea sau fisurarea dinților în timp. Coroanele dentare acoperă în întregime dintele protezat. Coroana îl învelește și îi conferă rezistența, durabilitatea și stabilitatea necesară.

Pe lângă rolul funcțional, coroana are însă și rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui.
Coroanele dentare pe suport de zirconiu reprezintă o revoluție în stomatologia modernă. Pe lângă toate proprietățile menționate mai sus, ele sunt și mai ușoare decât cele pe suport metalic, ceea ce este un mare avantaj mai ales atunci când este vorba despre coroane dentare și punți cu mai multe elemente.

De asemenea, coroanele dentare din zirconiu au foarte mică afinitate la placa bacteriană.

Prin coroana din Zirconiu trece lumina

Translucenta zirconiu – exemplificare

Lucrările de zirconiu pot fi de două feluri. Fie integral realizate din zirconiu (folosite mai ales pentru zona laterală, datorită rezistenței foarte crescute la forțele mai mari din aceast loc) sau schelet din zirconiu cu un strat de ceramică aplicată pe deasupra, ceea ce oferă o translucență ideală pentru zona frontală.

Datorită aderenței crescute pe structura internă, comparativ cu alte lucrări clasice pe suport metalic, sunt extrem de rare situațiile în care ceramica aplicată pe zirconiu se desprinde sau se fracturează.
Riscul de alergie în cazul zirconiului este nul.

Nu există pacienții alergici la acest material. Zirconiul este inert și din punct de vedere termic.

Nu conduce căldura, astfel încât variațiile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului) și astfel scade riscul apariției iritației pulpare.


Tehnologia CAD-CAM folosită de noi pentru realizarea coroanelor dentare din zirconiu este marca Zirconzahn. Mai multe detalii despre producător găsiți pe pagina celor de la Zirconzahn.
Aparatura a fost achiziționată prin accesarea de fonduri europene așa cum puteți citi pe arsident.roastfel, vă putem oferi coroanele de zirconiu la prețul de 550 lei/coroana.

Ca în orice ramură industrială și în cea a fabricării Zirconiului firma care îl produce reprezintă garanția materialului, nu întâmplător i-am ales ca parteneri pe cei de la Zirconzahn.
Dacă Zirconiul nu este fabricat la parametrii corespunzători nevoilor stomatologice există riscul ca acesta să se spargă.

# avantaje                                                                                                                                                                                                                                                    # avantaje