Mononucleoza


Este o afectiune virala produsa de virusul Epstein-Barr intalnita mai frecvent la adolescenti si tineri.

La nivelul cavitatii bucale apar manifestari nespecifice gradate de la un eritem moderat pana la eruptii ulcerative intinse cu aspect atipic.

Mononucleoza sau boala sarutului este produsa de un virus care se transmite prin saliva si de aceea boala poate fi contractata prin intermediul sarutului. Infectia mai poate fi transmisa prin tuse, stranut, sau prin folosirea la comun a tacamurilor, paharelor, cu o persoana care are mononucleoza.

Persoanele cu mononucleoza trebuie sa acorde atentie complicatiilor pe care la aduce aceasta bola, una dintre ele fiind marirea splinei. Pentru refacere sunt necesare hidratarea adecvata si odihna suficienta.

Semnele si simptomele mononucleozei includ:
• Oboseala;
• Slabiciune musculara;
• Dureri in gat, datorate probabil unei faringite streptococice care nu raspunde la antibiotice;
• Febra;
• Adenopatie (ganglioni mariti si durerosi) laterocervicala si axilara;
• Dureri de cap;
• Scaderea poftei de mancare;
• Splina usor marita;
• Transpiratii nocturne.

Virusul are o perioada de incubatie de 4-8 saptamani, care in cazul copiilor poate fi mai scurta. Simptome precum febra si durerea in gat de obicei se amelioreaza in cateva saptamani, iar febra, adenopatia si splina marita pot tine cu cateva saptamani mai mult.

Una dintre complicatiile semnificative ale mononucleozei este splenomegalia, adica marirea splinei.Mononucleoza poate afecta ficatul provocand hepatita si icter (colorarea galbena a tegumentului si mucoaselor).Intre complicatiile mai rare ale mononucleozei se numara: anemia, scaderea numarului de trombocite din sange, inflamatia inimii, complicatii ale sistemului nervos etc.

Virusul Epstein-Barr este mult mai periculos in randul pacientilor suferinzi de boli ale sistemului imunitar, celor cu infectie HIV, sau celor aflati in tratament cu imunosupresoare dupa un transplant.

Nu exista un tratament specific pentru mononucleoza. Antibioticele nu sunt folositoare pentru ca nu sunt eficiente in infectiile virale. Tratamentul consta in principal in hidratare adecvata si odihna la pat.

Infectiile secundare, precum faringita streptococica sau siznuzita, ce pot complica o mononucleoza, sunt tratate cu ajutorul antibioticelor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.