Manifestările orale ale leucemiei
Leucemia este o maladie canceroasă care are urmări asupra celulelor circulante din sânge.
Originea acestei afecţiuni este în măduva osoasă.
Pacienţii ce prezintă leucemie înregistrează valori crescute ale leucocitelor. Dacă în mod normal, valorile normale ale leucocitelor se încadrează între 4000 şi 9000 pe mm cub, în cazul leucemiei, valorile pot creşte chiar şi peste 25.000 pe mm cub.
Leucocitele sunt celulele din seria albă sanguină. Odată cu creşterea lor, scade numărul de celule roşii din organism. Această situaţie duce la instalarea anemiei.
Leucemia acută are o evoluţie accelerată iar pacientul se prezintă relativ repede la medicul de familie, datorită simptomelor accentuate.
Simptomele pe care le resimt pacienţii sunt următoarele :
Astenie – senzaţia de oboseală, fără a depune un efort considerabil. Uneori, prin simplele activităţi zilnice, pacienţii declară că obosesc mult mai repede.
Durere abdominală – este prezentă mai ales în cazul leucemiilor care afectează copiii.
Pierderea în greutate – pacienţii pot să urmeze un regim alimentar normal şi cu toate acestea să scadă în greutate. Alteori, pierderea în greutate se datorează lipsei poftei de mâncare.
Infecţii bacteriene – pacienţii ce suferă de leucemie prezintă un sistem imunitar cu activitate scăzută. Aceasta înseamnă că posedă o predispoziţie pentru a contracara infecţii. Acestea se pot suprapune iar efectele negative se pot cumula, slăbind rezistenţa organismului.
Hemoragii – se datorează scăderii numărului de celule roşii sanguine dar şi a unei fragilităţi crescute a pereţilor vasculari. Sângerările se pot manifesta la nivelul tegumentelor dar şi la nivelul mucoaselor orale şi a gingiei.
Adenopatie – ganglionii de la nivelul regiunii gâtului sau a zonei inghinale se pot inflama, durerera resimţită la nivelul lor fiind însă de intensitate redusă sau chiar absentă.
Manifestări
Manifestarile leucemiei acute la nivelul cavităţii orale sunt numeroase şi includ :
Creşterea în volum a gingiilor – denumită gingivită, această patologie se instalează pe baza unei creşteri a volumului celular din epiteliul şi corionul gingival.
Această patologie se agravează direct proporţional cu cantitatea de placă bacteriană existentă la nivelul suprafeţelor dentare.
Chiar şi în cazul unei bune igiene orale, gingivitele pot fi prezente, intensitatea lor însă fiind uşoară sau moderată.
Gingivoragii – sunt cunoscute pacienţilor ca fiind sângerări gingivale. Acest simptom este alarmant pentru pacient care va tinde să îşi menajeze gingiile în timpul masticaţiei sau igienei orale, pentru a nu exacerba sângerarea. Astfel, la nivelul dinţilor vor fi prezente depozite considerabile de placă şi tartru.
Mucoasele orale vor fi palide, datorită anemiei generalizate.
In cazul intervenţiilor chirurgicale în spaţiul oral, riscul de suprainfectare este crescut.
De asemenea, focare bacteriene menţinute în echilibru de către mecanismele de apărare ale cavităţii orale se pot exacerba acum. Migrarea celulelor cu rol în apărarea antibacteriană este redusă.
Lucrările protetice sau obturaţiile incorect realizate pot să producă într-o manieră mai rapidă şi mai accentuată leziuni ale mucoaselor orale sau a gingiilor.
Frecvent apar ulceraţii care se pot suprainfecta.
Mucoasele orale pot să prezinte şi peteşii colorate mai închis, datorită scăderii numărului de celule din seria roşie.
Pacientul trebuie să menţioneze medicului stomatolog în cadrul anamnezei stadiul bolii iar la nevoie, să prezinte rezultatele analizelor de sânge. Valorile hemoleucogramei dictează care tip de intervenţii se pot efectua şi care nu.