Fatetele dentare. Perspectivă funcțională.


Pacienţii se pot prezenta la medicul stomatolog din diferite motive dar, cel mai des, primează estetica şi ineficienţa masticaţiei.

Faţetele dentare reprezintă soluţii terapeutice ce se pot indica în următoarele cazuri:

Discromii reprezintă modificările de culoare care pot să aibă ca origine mai multe procese.

De exemplu, fumătorilor pot să le apară discromii la nivelul dinţilor frontali.

Slaba igienizare a dinţilor pentru un timp îndelungat şi consumul de alimente cromogene (ceai colorat, fructe de pădure) pot să ducă la pete de culoare inestetice la nivelul dinţilor.

In unele cazuri, albirile pot să dea roade dar, datorită dispersiei variabile a discromiilor, de multe ori rezultatele nu sunt cele aşteptate. De asemenea, am menţionat că igiena precară poate să ducă la discomii.

Insă, tratamentul prin faţete dentare este contraindicat în cazul pacienţilor ce nu sunt motivaţi să menţină o igienă corespunzătoare şi de durată.

Malpoziţii dentareanomaliile de poziţie ale dinţilor precum rotaţiile sau versiunile pot fi corectate cu ajutorul aparatului ortodontic.

Dacă modificările sunt minime iar funcţionalitatea nu este periclitaă, micile particularităţi care deranjează pacientul pot fi corectate prin aplicarea de faţete.

De asemenea, dacă pacientul refuză aplicarea unui aparat ortodontic din raţiuni psihologice sau financiare, se poate încerca ameliorarea aspectului prin faţetare.

Totuşi, în cazul în care muşcătura este afectată, este de preferat tratamentul ortodontic.

Faţetele nu au întotdeauna capacitatea de a rezista în momentul în care se aplică forţe excesive şi care nu sunt transmise în axul dinţilor.

Dinţi de dimensiuni redusedinţii hipoplazici sau nanici sunt acele unităţi care sunt subdimensionate faţă de omologi. Fie că este vorba despre un defect din perioada de dezvoltare a mugurelui dentar sau un traumatism ce agresează dintele neformat, aceste modiicări pot să afecteze pacientul, mai ales din punct de vedere psihologic.

Prin faţetarea unităţilor subdezvoltate se poate obţine o arcadă uniformă, estetică şi funcţională.

Diastema numită popular şi strungă sau strungăreaţă, diastema reprezintă spaţiul dintre cei doi incivi centrali superiori. Deşi este considerată de unii pacienţi ca o particularitate ce adaugă farmec feţei, alţii doresc să o îndepărteze.

Cauzele diastemei pot să fie un fren labial cu inserţie prea înaltă, dinţi malpoziţionaţi prea vestibularizaţi sau lipsa unei structuri dentare cu migrări ulterioare.

Traumatisme dentaredinţii, în special cei frontali sunt supuşi agresiunii directe a mediului, prin localizarea anterioară la nivelul feţei. Defectele produse se pot repara prin tehnici restaurative directe dar, de multe, ori, compozitele nu oferă aceleaşi rezultate ca faţetele dentare.

Faţetele au o răspândire largă în practica medicală, ele redând pacientului zâmbetul.

Aspectele menţionate mai sus sunt probleme pe care aplicarea de faţete le rezolvă.

Dar este bine de reţinut că aceste variante protetice sunt piese deosebit de fragile care necesită îngrijire după aplicare. Incizia alimentelor va trebui să fie limitată iar igienizarea corectă şi completă nu trebuie să lipsească din rutina pacienţilor.

Faţetele dentare reprezintă soluţii terapeutice utilizate în stomatologie pentru a rezolva anumite probleme estetice și funcționale ale dinților.

Acestea pot fi indicate într-o varietate de situații, precum discromii dentare, malpoziții dentare, dinți de dimensiuni reduse, diasteme sau traumatisme dentare.

Discromiile dentare reprezintă modificări de culoare ale dinților și pot avea diverse cauze.

De exemplu, fumătorii pot dezvolta discromii la nivelul dinților frontali din cauza efectelor nicotinei și a altor substanțe prezente în țigări.

De asemenea, o igienă orală precară și consumul de alimente cromogene, precum ceaiul sau fructele de pădure, pot duce la apariția de pete de culoare inestetice pe dinți.

În unele cazuri, albirile dentare pot fi eficiente, dar rezultatele pot fi nesatisfăcătoare din cauza dispersiei variabile a discromiilor. Faţetele dentare pot fi o opțiune terapeutică în astfel de cazuri, pentru a obține un aspect estetic plăcut.

Malpozițiile dentare reprezintă anomalii de poziție ale dinților, cum ar fi rotații sau versiuni.

În mod normal, aceste probleme pot fi corectate cu ajutorul aparatului ortodontic.

Cu toate acestea, dacă modificările sunt minime și funcționalitatea nu este afectată, faţetele dentare pot fi aplicate pentru a corecta mici particularități care deranjează pacientul.

De asemenea, în situația în care pacientul refuză aparatul ortodontic din motive psihologice sau financiare, faţetarea poate fi o alternativă pentru a îmbunătăți aspectul dinților.

Cu toate acestea, în cazul în care mușcătura este afectată, este de preferat tratamentul ortodontic.

Faţetele dentare nu sunt întotdeauna indicate în situațiile în care se aplică forțe excesive sau când aceste forțe nu sunt transmise în axul dinților. În astfel de cazuri, tratamentul ortodontic poate fi necesar pentru a corecta malpozițiile dentare și a restabili o mușcătură funcțională.

Dinții de dimensiuni reduse, numiți și dinți hipoplazici sau nanici, sunt dinți care sunt subdimensionați în comparație cu omologii lor.

Aceste modificări pot fi rezultatul unui defect din perioada de dezvoltare a mugurului dentar sau al unui traumatism care afectează dinții în curs de formare. Dinții de dimensiuni reduse pot afecta pacientul din punct de vedere psihologic.

Faţetarea acestor dinți subdezvoltați poate îmbunătăți armonia și funcționalitatea arcade

dentare, oferind o soluție estetică și funcțională. Prin aplicarea faţetelor, se poate obține o arcadă uniformă, în care dinții au dimensiuni similare și se potrivesc armonios în structura dentară generală.

Diastema reprezintă un spațiu între cei doi incisivi centrali superiori și poate fi considerată o particularitate estetică.

În funcție de preferințele pacientului, acest spațiu poate fi considerat atractiv sau nedorit.

Cauzele diastemei pot include un fren labial cu inserție prea înaltă, dinți malpoziționați sau lipsa unei structuri dentare care duce la migrări ulterioare. Faţetele dentare pot fi utilizate pentru a închide diastema și a obține un zâmbet fără spații inestetice.

Traumatismele dentare pot cauza leziuni și defecte la nivelul dinților, în special în zona frontală a feței. Deși există tehnici restaurative directe care pot repara astfel de defecte, faţetele dentare oferă rezultate superioare în unele situații. Faţetele pot fi utilizate pentru a restabili aspectul natural al dinților și pot rezista mai bine în fața forțelor masticatorii.

Faţetele dentare au devenit o opțiune populară în practica stomatologică datorită capacității lor de a reda un zâmbet frumos și estetic.

Acestea pot rezolva o serie de probleme dentare și pot îmbunătăți încrederea și stima de sine a pacienților.

Este important de menționat că faţetele dentare sunt piese protetice fragile, care necesită o îngrijire adecvată după aplicare. Pacienții trebuie să limiteze incizia alimentelor tari sau dure pentru a evita fracturarea faţetelor. În plus, o igienă orală corectă și completă este esențială pentru a menține sănătatea și durabilitatea faţetelor dentare.

În concluzie, faţetele dentare reprezintă o soluție terapeutică eficientă pentru rezolvarea problemelor estetice și funcționale ale dinților. Indicațiile pentru aplicarea faţetelor includ discromii dentare, malpoziții dentare minore, dinți de dimensiuni reduse, diasteme și traumatisme dentare. Cu toate acestea, este important ca pacienții să fie motivați să mențină o igienă orală corespunzătoare și să respecte indicațiile medicului stomatolog pentru a asigura rezultate durabile și satisfăcătoare.