Diabet


Diabetul zaharat este caracterizat printr-o creştere cronică a glicemiei, asociată cu un risc crescut pentru diverse boli şi complicaţii severe.

Se deosebesc 2 tipuri de diabet zaharat.

Tipul 1 are la bază absenţa insulinei ca urmare a distrugerii celulelor producătoare de insulină (celule beta). Aceste celule aparţin pancresului formând insulele pancreatice. Incidenţa maximă este observată la copii între 11 si 13 ani. De aceea tipul 1 de diabet zaharat a fost numit şi diabet juvenil.

Drept cauze a tipului 1 de diabet se presupune asocierea între predispoziţia ereditara (defecte ale sistemului imun) şi factori externi de mediu (de exemplu anumite infecţii virale). Anumite celule limfocitare T se îndreaptă în special împotriva celulelor beta. Astfel, celulele producatoare de insulină sunt distruse, rezultând un deficit absolut de insulina. Fara aceasta, glucoza nu mai poate fi transportata din sânge şi utilizata la nivel tisular. Efectul este creşterea glicemiei şi utilizarea ţesutului adipos drept sursa de energie.

In patogeneza diabetului zaharat de tip 2 sunt implicaţi atât factori ereditari cât şi factori neereditari.

Tipul 2 de diabet zaharat consta într-o sensibilitate scăzută a celulelor organismului la insulina. Acesta apare cu precadere dupa 40 de ani, motiv pentru care în trecut a fost numit ‘diabet de vârsta’. Factorii declanşatori sunt alimentaţia bogata în grasimi, obezitatea şi sedentarismul. Totuşi, în ultimul timp, vârsta de instalare a diabetului tip 2 a scazut foarte mult.

Diabetul care apare pentru prima data în timpul sarcinii este numit diabet gestational sau de sarcina. De regula, aceasta forma de diabet dispare odata cu încheierea sarcinii. Totuşi ramâne un risc crescut ca în viitor, un tip 2 sau un tip 1 de diabet sa se manifeste.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.