Deviatia de sept nazal


Septul nazal este un perete subtire din interiorul nasului care desparte cele doua cavitati nazale, stanga si dreapta. Ideal, septul nazal este situat central iar cele doua cavitati sunt perfect egale. Cu toate acestea, la 80% dintre persoane, septul nazal este deplasat intr-o parte, rezultand un pasaj nazal mai mic decat celalalt. Acesta situatie anatomica, in care septul nazal este deplasat semnificativ, de o parte sau alta, poarta numele de deviatie de sept.Cand deviatia de sept este severa se blocheaza una dintre cele doua cai prin care aerul patrunde catre faringe si se reduce astfel fluxul aerului. Rezultatul va fi aparitia unor probleme de respiratie precum respiratie dificila, congestie nazala,  sangerari nazale si sinuzite frecvente(inclusiv respiratie orala).

Deviatia de sept poate fi prezenta de la nastere, insa de cele mai multe ori este rezultatul unui traumatism.

Simptomele deviatiei de sept:

Daca deviatia este usoara ea nu pune probleme, nu creaza simptome si se descopera de obicei la o radiografie de craniu. In cazurile severe, deviatia de sept poate produce:
• Obstructia uneia sau ambelor narine. Acest lucru conduce la o respiratie dificila, mai ales in cazurile in care apare si congestia nazala produsa de raceala, gripa, infectii respiratorii superioare, alergii, respiratie orala;
• Sangerari nazale – din cauza modificarilor de vascularizatie antrenate de deviatia de sept si a uscarii septului nazal;
• Infectii frecvente ale sinusurilor – apar ca urmare a blocarii mucusului si lipsei drenajului si se manifesta de cele mai multe ori cu dureri ale fetei si dureri de cap;
• Respiratie zgomotoasa in timpul noptii, mai ales la copiii si tinerii cu deviatie de sept.

Tratamentul:

Tratamentul initial al deviatiei de sept va urmari sa amelioreze si sa controleze simptomele neplacute precum congestia nazala. Pentru aceasta se folosesc decongestionante nazale, antihistaminice, sprayuri cu cortizon, antibiotice pentru infectie. Tratamentul medicamentos nu va corecta deviatia de sept din punct de vedere anatomic, insa va aduce o usurare a simptomelor.

Simptomele severe precum reducerea semnificativa a fluxului de aer,  sinuzitacronica si sangerarile frecvente vor necesita tratamentul chirurgical de corectare a deviatiei de sept.

Operatia poarta numele de septoplastie si este singura modalitate de reparare a septului deviat. In cursul acestei interventii septul nazal este plasat in pozitia sa anatomica, eliberand astfel cavitatea nazala obstruata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.