Iuliana N.


Coroane dentare zirconiu Anatomic


Corectarea protetică a ocluziei prin coroane de acoperiredin  zirconiu integral


Coroanele dentare din zirconiu Anatomic au fost realizate în grupuri de câte 3-4 elemente.


Pacientul s-a prezentat pentru corectarea ocluziei.

Pacientul avea deja protezat, maxilarul superior, cu lucrări vechi, metalo-ceramice total fizionomice.

Ni s-a solicitat ameliorarea ocluziei, a culorii și a formei diților arcadei superioare.

Reconstrucțiile protetice mari, cum este aceasta, presupun realizarea riguroasă a etapei de documentare, după care – analiza minuțioasă a datelor și expunerea cât mai amplă a alternativelor astfel încât pacientul să poată lua o decizie informată.

Alternativa aleasă, în cazul prezentat, a fost cea protetică, mai exact a coroanelor de acoperire din zirconiu anatomic.

În etapa preprotetică au fost refăcute tratamentele de canal, acolo unde a fost necesar, realizarea de RCR-uri din zirconiu și refaceri ale bonturilor protetice.

Execuția tratamentelor și a lucrării protetice propriu zise a durat două luni.
Pe întreaga durată a realizării lucrării protetice pacientul a purtat mai seturi de coroane provizorii din PMMA (plastic) pentru a determina DVO (înalțimea mușcăturii, mărimea dinților) optime.

Considerații cu caracter general pe marginea ocluziei inverse:

Termenii de mușcătură sau ocluzie definesc poziția dinților pacientului atunci când aduce arcadele dentare în contact. În acest sens, relația de dorit dintre arcade este ca dinîii superiori să îi circumscrie, să îi acopere într-un grad redus pe cei inferiori. Această relație poartă numele de ocluzie normală.

Ce este mușcatura inversă? 

În momentul în care pacientul realizează mișcarea de închidere a gurii iar dinții superiori se află în interior față de cei inferiori, în această situație vorbim despre mușcătura inversă.
Anormalitatea poate include un singur dinte sau un grup de dinți. Poate fi localizată atât la dinții frontali cât și la molari.
Din nefericire, un număr tot mai mare de pacienți tineri sunt afectați de această patologie care necesită tratament imediat, pentru a crește șansele de reușită.

Cauzele mușcăturii inverse
  • Factorii genetici (forma și dimensiunea maxilarelor și dinților, relațiile dintre acestea, dinți supranumerari, malformații)
  • Obiceiurile vicioase ale pacientului care determina inversarea timpilor de erupție între incisivii inferiori și cei superiori. 
  • În anumite cazuri, un dinte de lapte care rămâne prea mult timp pe arcadă poate induce modificări de poziție ale dinților permanenți. În acest fel apare muscatura inversa dar localizată strict la dintele care a produs dezechilibrul.
  • Neconcordanțe în ordinea de erupție a dinților.
Efecte asupra cavității orale și complicații asociate

Ocluzia inversă poate fi dureroasă în momentul masticației și poate de asemenea interfera cu vorbitul. Netratată, această patologie împiedică dezvoltarea armonioasă a oaselor maxilar și mandibular. În timp, apar probleme severe ale articulației temporo-mandibulare, pacientul fiind în imposibilitatea de a deschide gura la valorile normale.
Gingiile sunt de asemenea afectate, se inflamează și se retrag, rezultatul final fiind pierderea prematură a dinților.
Oasele, având un ritm de dezvoltare diferit și o poziție nefirească, vor îngreuna masticația. Același efect îl are și uzura dentară. Dinții pierd din substanța dură, se abrazează, tocmai datorită alinierii deficitare.

Cum tratăm mușcătura inversă?

Cel mai frecvent procedeu terapeutic este dat de tratamentul ortodontic prin aparat dentar și o piesă aplicată pe palatul cavității orale, menită să expandeze, să crească lățimea osului maxilar. Este opțiunea nechirurgicală oferită de medicul ortodont.

Aparatul dentar poate fi confecționat din metal, ceramică sau safir, ultimele două variante find estetice.

Pentru cazurile mai severe de muscatura inversa, medicul stomatolog poate indica tratamentul protetic sau cel chirurgical.
Procedurile chirurgicale se recomandă să fie realizate înainte ca oasele să fuzioneze complet, proces care are loc la fete în jurul vârstei de 16 ani și la băieți la aproximativ 19 ani. Așadar, cu cât tratamentul este mai repede aplicat, cu atât șansele de reușită cresc.

 


Pentru programări vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:


Telefon: +40722463368

Telefon: +40735498977

Telefon: +40314313113

Telefon: +40314212847

 Email

Website: www.draristide.ro