Air flow dentar. Beneficii


Air flow dentar. Beneficii

air flowTehnologia avansează în toate domeniile, medicina dentară nefăcând excepție. Igienizarea cavității orale prin air flow utilizează un dipozitiv ce conține apă și particule pudrate de bicarbonat de sodiu care curăță și netezesc suprafețele dentare.

Air flow-ul se utilizează la finalul igienizării dentare, după efectuarea detartrajului și periajului profesional.

Acesta vine în completarea manoperelor anterioare, îndepărtând eficient petele si depunerile de placă dentară situate în zone greu accesibile instrumentelor convenționale.

Avantaje

 • Confort sporit al pacientului – dacă până nu demult se utilizau instrumente de mână pentru a îndeparta depunerile de placă și petele dentare, acestea au fost înlocuite de air flow. Instrumentele utilizate anterior provocau jenă, disconfort și uneori chiar durere pacientului.
  Aparatul de air flow pulverizează particule de dimensiuni mici, neexistând un contact al acestuia cu suprafețele dentare care să deranjeze pacientul.
 • Pudra utilizată are, pe lângă un gust plăcut și o consistență fină, înlocuind cu succes pastele abrazive utilizate în trecut.
 • Îndepărtează petele superficiale – air flow-ul reprezintă o metodă de înlăturare a colorațiilor date de fumat și lichide precum vinul roșu, ceaiul negru sau cafeaua.
  De asemenea, pigmentațiile superficiale de la nivelul molarilor pot fi înlăturate, fiind astfel realizat diagnosticul diferențial față de cariile dentare.
 • Reduce sensibilitatea dentară – micile fisuri și neregularităti ale smalțului care expun dentina pot da sensibilitate pacientului la contactul cu alimente foarte reci sau foarte calde.
 • Particulele fine din pudra de air flow sunt capabile să umple aceste defecte mici de smalț și să înlăture astfel sensibilitatea dentară.
  Este important de știut că temperatura generată de utilizarea air flow-ului este în concordanță cu limitele tolerate de țesuturile dentare, astfel nu se va produce sensibilitate odată cu utilizrea acestuia.
 • Air flow-ul poate influența pozitiv remineralizarea dentară. 
 • Rapiditate în curățare – cercetările arată că air flow-ul este responsabil de o curățare mult mai rapidă a plăcii dentare față de mijloacele de igienizare tradiționale.
  Aceasta înseamnă, pe lânga o eficiență netă și un timp redus petrecut de pacient în cabinetul dentar.

Importanța igienizării dentare

Placa dentară reprezintă un consorțiu de bacterii care se nu pot fi eradicate prin nici metodă. Totuși, numărul lor se reduce în proporție foarte mare în condiții de igienă bună dentară. La un nivel scăzut de bacterii orale, organismul prin mijloacele de apărare naturale este capabil să mențină un echilibru între atacul bacterian și statusul de sănătate dentară. 

De aceea este indicat să avem o igienă orală cât mai minuțioasă acasă, alcătuită din periaj, clătire cu apă de gură si igienizarea spațiilor interdentare cu ață dentară sau duș bucal. La acestea, se adaugă igienizarea profesională efectuată de către medicul stomatolog care constă din detartraj, periaj profesional și air flow.

Procedura de specialitate este indicată a se efectua cel puțin de două ori pe an dar pot exista variații în funcție de individ.

Controlul periodic și igienizarea minuțioasă mențin sănătatea odontală și parodontală precum și integritatea structurilor dentare