Vizita copilului la medicul stomatolog


Vizita copilului la medicul stomatolog

Pentru cei mici, vizitele la cabinetulmedicului stomatolog pot să reprezinte factori de stress care generează anxietate.

Fie că este vorba despre un copil care a avut de suferit în urma unor tratamente anterioare, fie că este de vorba de procese carioase sau traumatisme care produc durere, copiii, în marea majoritate protestează în momentul în care trebuie să calce pragul cabinetului dentar.

Părinţii trebuie de asemenea să fie bine informaţi în momentul în care sunt în căutarea unui medic care să trateze leziunile dentare ale copilului. Pedodonţia este ramura stomatologiei care se ocupă cu tratarea problemelor stomatologice a copilului.

Medicul pedodont este este special instruit pentru a se adapta şi a avea grija de sănătatea buco-dentară a copiilor.

Pentru a obişnui copilul cu şedinţele stomatologice, acesta trebuie să cunoască şi să se familiarizeze cumedicul dentist încă de când apar primii dinţi.

De asemenea, controalele regulate la medicul stomatolog ajută şi la depistarea unor leziuni distructive incipiente dar şi la interceptarea unor anomalii dentare.

Erupţia dinţilor de lapte şi igienizarea orală
  • Dinţii de lapte încep să erupă în jurul vârstei de 6 luni, cu variaţii în funcţie de terenul genetic, condiţiile locale sau asocierea unor anomalii.
  • Cavitatea bucală a celui mic este însă un rezeror de bacterii încă dinainte ca dinţii să erupă, astfel că aceasta trebuie igienizată cu un tifon steril de două ori pe zi. Unii medici recomandă tamponarea meşei de tifon pe mucoasele orale chiar după fiecare masă, pentru a reduce la minimun concentraţia de carbohidraţi, sursa de hrană a bacteriilor.
  • In perioada în care mama alăptează, constituenţii laptelui prezintă principii care au rol în protejarea împotriva atacului bacterian.
  • Odată cu instituirea unui regim alimentar variat ce conţine şi alte produse pe lângă laptele matern, se poate produce un dezechilibru în flora orală. Unele alimente conţin cantităţi importante de hidrocarburi ce favorizează aderenţa şi multiplicarea bacteriană. De aceea, instituirea unei igiene bucale devine şi mai importantă.
Profilaxia și igienizarea

Periajul dentar la copii poate să înceapă cu erupţia primilor dinţi, cu menţiunea că periuta utilizată trebuie să aibă perii foarte moi, atraumatici pentru gingiile şi dinţii copilului.

Pasta de dinţi se interzice a fi utilizată la copii foarte mici, însă, de la vârsta de 3 ani, există paste de dinţi special concepute pentru cei mici, fără fluor. De la vârsta de 6 ani se pot utiliza şi pastele de dinţi cu fluor.

Cel mai important pentru părinţi este să ştie că periajul de seară, înainte de culcare, după ultima masă este crucial în prevenirea apariţiei cariilor.

De asemenea, trebuie evitat biberonul cu lichide dulci pe timpul nopţii.

Fluxul salivar scăzut al copilului pe timpul nopţii nu mai are capacitatea de a curăţa suprafeţele dentare încărcate de zaharuri şi, ca o consecinţă, se produce demineralizarea smalţului cu apariţia de carii.

Copilul trebuie informat încă de mic că va merge la medicul stomatolog pentru a-i vindeca şi proteja dinţii.

Acestuia trebuie să i se povestească despre proceduri, echipa medicală şi actul terapeutic pe înţelesul lui, de către familie şi medic, pentru a câştiga încrederea medicului.