Psoriazis


Psoriazisul este o boală cronică cu o evoluţie greu de apreciat prezentând recidive, acutizări şi ameliorări. Stresul, infecţiile, anumite medicamente, clima rece sunt factori agravanţi ai acestei boli.

În etiologia psoriazisului sunt implicaţi factori genetici, imunologici, factori de mediu şi factori legaţi de fiecare individ în parte. Evitarea climatului rece, hidratarea corespunzătoare a pielii, evitarea folosirii unor medicamente, menţinerea integrităţii pielii reduc apariţia de complicaţii şi favorizează în sens favorabil evoluţia bolii. Psoriazisul este o boala cronică ceea ce înseamnă că nu există un tratament care să asigure vindecarea lui completă.

Tratamentul psoriazisului include folosirea produselor cu uz topic şi a medicamentelor care modifica răspunsul imun al organismului. Dar majoritatea medicamentelor cu utilizare sistemică au efecte secundare asupra ficatului şi rinichiului.
Stresul şi stilul de viaţă sunt cei mai importanţi factori care influenţează evoluţia acestei boli. O dietă echilibrată cu evitarea lipidelor şi interzicerea consumului de alcool sunt o etapă importantă în cadrul strategiei terapeutice.
Folosirea extractelor din plante, climatoterapia, dietele speciale, anumite terapii de reducere a stresului şi de menţinere a unui echilibru emoţional sunt folosite cu succes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.