Gura de lup


Despicăturile de palat sunt destul de frecvente la nou-născuți. În primele câteva săptămâni de sarcină, acest defect poate apărea dacă țesutul care formează palatal dur/buza nu se sudează corect.

Deși cauza este neclară, s-au raportat că anumiți factori pot crește riscul de apariție a acestei anomalii. Femeile care fumează în timpul sarcinii sau cele care au fost diagnosticate cu diabet înainte de a rămâne gravide prezintă un risc mai mare de a naște un copil cu despicătură de palat. De asemenea, se consideră că dieta mamei și utilizarea medicamentelor, precum și expunerea la un anumit mediu pot juca un rol. Acest defect are tendința să apară pe linie familială.

Despicăturile orofaciale, în special cele de buză cu sau fără despicătură de palat, pot fi diagnosticate în timpul sarcinii printr-o ecografie de rutină. Acestea pot fi, de asemenea, evaluate după nașterea copilului. Cu toate acestea, uneori, anumite tipuri de despicături palatine (de exemplu, cea submucoasă și uvula bifidă) s-ar putea să nu fie diagnosticate decât mai târziu în viață.

Acest defect poate duce la probleme dentare care afectează atât dinții temporari, cât și dinții adulților. Poziționarea, dimensiunea, forma și numărul dinților pot suferi modificări. Cu o îngrijire dentară bună, totuși, un copil născut cu acest defect congenital poate avea în continuare un zâmbet sănătos.

Copiii cu buza despicată cu sau fără despicătura palatului se confruntă cu o varietate de provocări, în funcție de tipul și severitatea afecțiunii:

Dificultăți de hrănire. Una dintre cele mai importante preocupări după naștere este hrănirea. În timp ce majoritatea nou-născuților cu buza despicată se pot alăpta, un palat despicat poate îngreuna suptul.

Infecții ale urechii și pierderea auzului. Bebelușii cu despicătură palatină prezintă în special riscul de a dezvolta secreții la urechea medie și de a-și pierde auzul.

Dificultăți de vorbire. Deoarece palatul este utilizat pentru formarea sunetelor, dezvoltarea vorbirii normale poate fi afectată de un palat despicat. Vorbirea poate suna nazal.

Provocările de a face față unei afecțiuni medicale. Copiii cu despicături se pot confrunta cu probleme sociale, emoționale și comportamentale din cauza diferențelor de aspect și a stresului îngrijirilor medicale intensive.

Majoritatea copiilor cu despicătură palatină sunt tratați cu succes fără probleme în viitor. O echipă cu experiență în tratarea copiilor cu astfel de afecțiuni poate crea un plan de tratament adaptat nevoilor copilului dumneavoastră.

Intervenția chirurgicală pentru tratarea despicăturilor apare de obicei în primele câteva luni de viață și este recomandată în primele 18 luni de viață sau mai devreme, dacă este posibil. Unii copii cu despicături orofaciale pot avea probleme cu stima de sine dacă sunt preocupați de diferențele vizibile ce pot apărea între ei și ceilalți copii. De aceea, pot fi necesare și alte terapii, pentru a putea trece mai ușor peste acest defect. Părinții sunt încurajați să fie alături de aceștia, deoarece ei pot duce o viață normală și sănătoasă dacă pot trece de stigmatizările societății.