Gingivoplastie. Definitie. Rol


gingivoplastie

Dr. Croitoru Irina

Gingivoplastie. Definiţie. Rol

Pentru a avea arcade dentare complete, sănătoase şi funcţionale, pe lângă îngrijirea dinţilor trebuie să ne interesăm şi de aspectul gingiei.

O gingie inflamată sau cu aspect neplăcut reprezintă atât un impediment estetic cât şi unul funcțional.

Printre intervenţiile de corectare a anomaliilor aparatului dento-maxilar se numără și procedura de remodelare a gingiei cunoscută sub numele de gingivoplastie.

Această manoperă permite refacerea morfologiei țesutului gingival pentru a-l încadra în conturul normal.

Utlilitatea gingivoplastiei

Gingivectomia reprezintă îndepărtarea, secţionarea, remodelarea unei porţiuni de gingie regăsită în exces sau care interferează cu funcţionalitatea optimă a aparatului dento-maxilar. Prin realizarea acestei manopere gingia restantă este modelată pentru a avea aspectul natural.

Existenţa de pungi parodontale: în momentul în care pacientul suferă de boala parodontală, osul regăsit subiacent gingiei se retrage, lipsind-o, astfel, de susţinerea de care are nevoie.

Gingia dobândeşte un aspect flasc şi retenționează bacteriile la interfaţa cu dintele.

Prin procedura de gingivoplastie, se rearanjează ţesutul moale astfel încât să devină ferm ataşat de osul subiacent, pentru a recrea etanşeitatea ce previne pătrunderea bacteriană.

Redobândirea etanşeităţii previne şi infiltrarea alimentelor, factor generator de mobilitate dentară şi inflamaţie.

Dinţii cu procese carioase ce distrug porţiunea coronară: se consideră că un dinte este conservabil, adică poate fi păstrat pe arcadă, atâta timp cât porţiunea lui coronară depăşeşte limita gingiei.

Totuşi, în caz de distrucţie masivă coronară, când gingia acoperă porţiunea dură, prin procedee de gingivotomie(tăiere) şi gingivoplastie se poate realiza ”înălţarea coronară”, adică readucerea marginilor de smalţ deasupra gingiei, evident, cu posibilitatea conservării dintelui.

Precauţii înainte şi după realizarea gingivoplastiei

Limita dintre dinte şi gingie este adesea sediul proliferării bacteriene fiind o zonă frecvent neglijată de pacient dar şi mai greu accesibilă periajului.

Gingivoplastia este o manoperă chirurgicală şi, implicit, cu risc de infecţie crescut de aceea se impune, înaintea începerii manoperei, asanarea cavităţii orale.

Aceasta inseamnă îndepărtarea minuţioasă a tuturor depozitelor alimentare sau bacteriene care pot periclita vindecarea ulterioară a gingiei.

Asanarea cavităţii orale se realizează prin detartraj urmat de periaj profesional.

În urma procedurii, pacientul trebuie să acorde o atenţie deosebită alimentelor consumate, evitându-le pe cele dure ce pot leza gingia. De asemenea, medicul stomatolog îi va da pacientului sfaturi în ceea ce priveşte igiena orală, fiindcă gingia va fi mai fragilă încă 2-3 luni după intervenţie. Se consideră vindecarea completă doar după această perioadă.

Metode de realizare a gingivoplastiei

Clasică: se utilizează bisturiul, sub anestezie locală.

Modernă: este posibilă utilizarea laserului care are o serie de avantaje în comparaţie cu bisturiul. Sângerarea este minimă datorită efectului cauterizant al laserului şi sunt favorizate coagularea şi cicatrizarea, făcând întreg procesul de vindecare mai scurt.
De asemenea, riscul de secţionare a structurilor vecine este redus, manipularea este uşoară şi durata intervenţiei scade.

Gingivoplastia este o tehnică cu numeroase avantaje, utilizată tot mai frecvent, ce poate influenţa considerabil durata de viaţă a dinţilor şi păstrarea sănătăţii arcadelor.
O pregătire adecvată preoperatorie şi respectarea indicaţiilor de după intervenţie dau rezultate mulţumitoare pentru practician şi pacient.