Extrasistole ventriculare


Extrasistolele ventriculare (ESV) sunt bătăi cardiace premature, bătăi care apar mai repede decât normal şi care întrerup ritmul cardiac normal. Deşi apar mai frecvent la pacienţi cu afecţiuni cardiace, majoritatea oamenilor le-au prezentat ocazional. Bătăile premature pot avea originea la orice nivel al inimii dar cel mai frecvent pornesc din ventriculi şi se numesc extrasistole ventriculare (ESV).

ESV sunt mai fecvente dimineaţa şi seara şi mai reduse noaptea.

Manifestări clinice
Simptomele pot fi absente la persoane normale. Apariţia unei bătăi premature se simte ca şi cum inima s-ar opri pentru un foarte scurt timp, senzaţie urmată de o bătaie foarte puternică. În timpul pauzei inima are mai mult timp să se umple cu sânge iar urmatoarea bătaie va fi astfel mai puternică. Mai pot apărea ameţeli, dureri retrosternale, hipertensiune arterială, pulsaţii cervicale şi altele. Uneori, nu întotdeauna,  extrasistolele ventriculare se pot asocia cu alte aritmii.

Examenul clinic evidenţiază bătăi premature urmate de pauze, aşa numita pauză compensatoare.

ECG se evidenţiază un complex ventricular care e diferit de restul complexelor, urmat de pauza compensatoare.

Tratament
Prezenţa bătăilor premature nu este de obicei de mare importanţă. Acestea apar şi la persoane cu cord normal. Prezenţa lor nu necesită tratament decât dacă produc simptome. De cele mai multe ori o schimbare a stilului de viaţă, cum ar fi reducerea cafeinei, a fumatului şi a stresului, este suficientă pentru a dispărea ESV. Prezenţa extrasistolelor ventriculare la pacienţi cu afecţiuni cardiace poate fi un indicator al unor probleme mai importante şi necesită o urmărire atentă de către specialistul cardiolog şi tratament specific.
Pacienţii care nu au afecţiuni cardiace subiacente prezintă un risc foarte scăzut de a avea probleme din cauza extrasistolelor atriale sau ventriculare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.