Dezvoltarea cariei dentare în raport cu alimentația


Alimentaţia copiilor în relaţie cu dezvoltarea cariei dentare

copil-la-dentistEducaţia ce vizează respectarea unor obiceiuri sănătoase începe încă din copilărie.

Copilul trebuie învăţat de mic să respecte un minim de reguli ce îl vor ajuta să se dezvolte armonios şi să fie ferit de complicaţiile survenite unui stil de viaţă haotic.

Sănătatea dinţilor este importantă deoarece acest sistem este în legătură cu tot organismul, influenţându-se reciproc.

Zaharurile se găsesc în majoritatea produselor disponibile pe piaţă.

Insă, produsele preferate de copii pot conţine cantităţi exagerate de zahăr, substanţă ce favorizează apariţia şi dezvoltarea cariilor.

In formarea cariei dentare, hidratii de carbon fermentabili, cum ar fi zaharoza, fructoza, maltoza, lactoza, sau amidonul vor fi descompuse de microorganismele cariogene.

Nu există o dietă specială care să prevină în totalitate caria dentară. Copiii pot fi destul de greu de educat în vederea obiceiurilor alimentare odată ce au fost obişnuiţi într-un anumit mod.

Este foarte greu să se modifice obiceiurile alimentare ale unei persoane sau ale unei familii, de aceea, cu cât se începe mai repede, cu atât mai mult copilul poate fi îndrumat spre a avea o cavitate orală ferită de carii sau alte procese patologice.

Recomandări generale pentru o sănătate a organismului şi a dinţilor:

  • Copilul trebuie să consume alimente ce conţin celuloză şi fibre
  • Aportul de zahăr trebuie limitat şi controlat
  • Mesele trebuie să fie dispersate de-a lungul întregii zile
  • Intre mese se interzice consumul de zahăr
  • Se recomandă consumul de brânzeturi şi lactate după fiecare masă sau între mese, alimente ce sunt recunoscute ca fiind cariostatice. Se pot consuma şi fructe, legume, sucuri, nuci, atât timp cât aceste produse nu sunt suplimentate cu zahăr. Chiar şi brânzeturile sofisticat preparate conţin zahăr. Este indicat să se folosească brânzeturile naturale, deoarece ele conţin şi minerale şi vitamine.

La copiii mici, ingestia frecventă de băuturi şi alimente, mai ales în biberon de plastic duce apariţia cariilor de biberon, caracterizate prin distrugerea rapidă a dinţilor de lapte.

Consumul frecvent de lapte din biberon, mai ales în timpul nopţii conduce la asemenea carii.

Este destul de greu să fie apreciat potenţialul de a genera carii al alimentelor. Pe lângă cantitatea de zaharuri conţinută, alimentele posedă caracter cariogen şi în funcţie de consistenţă.

Spre exemplu, produsele lipicioase, vâscoase ce aderă mai mult timp de suprafeţele dinţilor au risc crescut de a genera carii.

Alimentele care conţin zahăr în combinaţie cu amidon rafinat sunt deosebit de cariogene, adică produc cu o frecvenţă crescută carii.

La finalul unei mese se recomandă consumul de fructe sau legume proaspete ce posedă avantajul de a curăţa suprafeţele dinţilor, îndepărtând o parte din depozitele moi rezultate după masă.

Utilizarea gumei de mestecat ca adjuvant în lupta anticarioasă este recunoscută, însă doar dacă aceste gume nu conţin zahăr.

Stoparea consumului de zahăr este imposibilă, astfel că se pune mare accent pe igienizarea orală şi metode de stimulare a secreţiei salivare, cu rol în curăţarea suprafeţelor dentare.

Dacă se respectă aceste recomandări, cunoscând teoriile moderne are formării cariei dentare, atunci se limitează atacul acid asupra dinţilor şi creşte intervalul de timp pentru remineralizare prin salivă.