Dezvoltarea cariei dentare în raport cu alimentația


Alimentaţia copiilor în relaţie cu dezvoltarea cariei dentare

Cu siguranță, alimentația copiilor joacă un rol important în dezvoltarea cariei dentare.

Caria dentară este o boală comună și poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o alimentație adecvată.

Hranirea excesivă sau frecventă cu alimente dulci și acide poate crește riscul de carie dentară la copii.

Aceste alimente pot afecta smalțul dentar și pot contribui la formarea de cavități.

De asemenea, băuturile dulci, precum sucurile, pot fi periculoase pentru sănătatea dentară a copiilor, deoarece conțin zaharuri care pot contribui la formarea cariilor.

Pentru a preveni caria dentară la copii, este important să i se ofere o alimentație echilibrată, care să includă fructe, legume, cereale integrale și proteine.

De asemenea, este recomandat să se evite oferirea de alimente dulci sau acide între mese, și să se limiteze consumul băuturilor dulci.

Copiii pot sa să mestece guma fără zahăr după fiecare masă, deoarece acest lucru ajuta la îndepărtarea resturilor alimentare și la stimularea producției de salivă, care neutralizează aciditatea din cavitatea bucală.

Copiii trebuie incurajați să bea multă apă, deoarece aceasta poate ajuta la neutralizarea acidității și la îndepărtarea resturilor alimentare. De asemenea, este recomandat să se evite oferirea de băuturi dulci sau acide înainte de culcare, deoarece acest lucru poate contribui la formarea cariilor pe timpul nopții, când producția de salivă este redusă.

Alimentația copiilor joacă un rol important în prevenirea cariei dentare.

Este ideal să li se ofere o alimentație echilibrată, să fie evitate alimentele acide și dulci, să se încurajeze consumul de apă igienizarea prin periaj dentar atunci ând este posibil iar când acest lucru nu este posibil poate fi stimulată producția de salivă pentru autocurățire prin folosirea gumei de mestecat fără zahar.

Aceste practici trebuie adoptate încă din copilărie, pentru a ajuta la prevenirea cariei dentare și a asigura o sănătate dentară adecvată pe termen lung.

Trebuie să se acorde o atenție adecvată igieniei orale și să se efectueze controale regulate la dentist, pentru a monitoriza și preveni apariția cariilor. Este, de asemenea, important să li se explice copiilor importanța îngrijirii dentare și a alimentației sănătoase, pentru a le oferi instrumentele necesare pentru a realiza prevenția.

Alimentația sănătoasă și igiena orală adecvată sunt elemente cheie pentru prevenirea cariei dentare la copii și pentru menținerea unei sănătăți dentare optime pe termen lung.

Educația și încurajarea copiilor să adopte aceste practici poate avea un impact pozitiv durabil asupra sănătății lor dentare.

Educaţia ce vizează respectarea unor obiceiuri sănătoase începe încă din copilărie.

Copilul trebuie învăţat de mic să respecte un minim de reguli ce îl vor ajuta să se dezvolte armonios şi să fie ferit de complicaţiile survenite unui stil de viaţă haotic.

Sănătatea dinţilor este importantă deoarece acest sistem este în legătură cu tot organismul, influenţându-se reciproc.

Zaharurile se găsesc în majoritatea produselor disponibile pe piaţă.

Însă, produsele preferate de copii pot conţine cantităţi exagerate de zahăr, substanţă ce favorizează apariţia şi dezvoltarea cariilor.

În formarea cariei dentare, hidratii de carbon fermentabili, cum ar fi zaharoza, fructoza, maltoza, lactoza, sau amidonul vor fi descompuse de microorganismele cariogene.

Nu există o dietă specială care să prevină în totalitate caria dentară. Copiii pot fi destul de greu de educat în vederea obiceiurilor alimentare odată ce au fost obişnuiţi într-un anumit mod.

Este foarte greu să se modifice obiceiurile alimentare ale unei persoane sau ale unei familii, de aceea, cu cât se începe mai repede, cu atât mai mult copilul poate fi îndrumat spre a avea o cavitate orală ferită de carii sau alte procese patologice.

Recomandări generale pentru o sănătate a organismului şi a dinţilor:

  • Copilul trebuie să consume alimente ce conţin celuloză şi fibre

  • Aportul de zahăr trebuie limitat şi controlat

  • Mesele trebuie să fie dispersate de-a lungul întregii zile

  • Intre mese se interzice consumul de zahăr

  • Se recomandă consumul de brânzeturi şi lactate după fiecare masă sau între mese, alimente ce sunt recunoscute ca fiind cariostatice. Se pot consuma şi fructe, legume, sucuri, nuci, atât timp cât aceste produse nu sunt suplimentate cu zahăr. Chiar şi brânzeturile sofisticat preparate conţin zahăr. Este indicat să se folosească brânzeturile naturale, deoarece ele conţin şi minerale şi vitamine.

La copiii mici, ingestia frecventă de băuturi şi alimente, mai ales în biberon de plastic duce apariţia cariilor de biberon, caracterizate prin distrugerea rapidă a dinţilor de lapte.

Consumul frecvent de lapte din biberon, mai ales în timpul nopţii conduce la asemenea carii.

Este destul de greu să fie apreciat potenţialul de a genera carii al alimentelor. Pe lângă cantitatea de zaharuri conţinută, alimentele posedă caracter cariogen şi în funcţie de consistenţă.

Spre exemplu, produsele lipicioase, vâscoase ce aderă mai mult timp de suprafeţele dinţilor au risc crescut de a genera carii.

Alimentele care conţin zahăr în combinaţie cu amidon rafinat sunt deosebit de cariogene, adică produc cu o frecvenţă crescută carii.

La finalul unei mese se recomandă consumul de fructe sau legume proaspete ce posedă avantajul de a curăţa suprafeţele dinţilor, îndepărtând o parte din depozitele moi rezultate după masă.

Utilizarea gumei de mestecat ca adjuvant în lupta anticarioasă este recunoscută, însă doar dacă aceste gume nu conţin zahăr.

Stoparea consumului de zahăr este imposibilă, astfel că se pune mare accent pe igienizarea orală şi metode de stimulare a secreţiei salivare, cu rol în curăţarea suprafeţelor dentare.

Dacă se respectă aceste recomandări, cunoscând teoriile moderne are formării cariei dentare, atunci se limitează atacul acid asupra dinţilor şi creşte intervalul de timp pentru remineralizare prin salivă.