Bijuterii dentare – Strasuri


Bijuteriile dentare

bijuterii-dentareBijuteriile dentare (pierceing-urile sau strasurile dentare) sunt mici accesorii, de diferite forme, de tipul pietrelor sau metalelor pretioase, care se lipesc pe unul sau mai multi dinti, in general intr-o zona vizibila. Modalitatea de aplicare este extrem de simpla, non-invaziva si nedureroasa, fiind o transformare complet reversibila. Mai exact, consta in lipirea accesoriului pe dinte cu ajutorul unui adeziv biocompatibil.

 Tehnica de aplicare:

– Se efectueaza igienizarea profesionala prin detartraj si periaj folosind o pasta fara fluor.

– Se realizeaza izolarea dintelui prin diverse metode pt a pastra dintele uscat, evitand contactul cu saliva.

– Se demineralizeaza zona interesata cu un acid special destinat acestui scop. Acesta se mentine pe dinte pentru 20-30 de secunde , clatindu-se abundent la finalul acestora pentru a nu ramane nicio urma pe dinte.

– Dintele se usuca iar.

– Aplicarea bondingului ( agentul de cuplare a cimentului la suprafata demineralizata a dintelui ) cu ajutorul unei pensule si a jetului de aer pentru a obtine o pelicula subtire si uniforma care urmeaza a se expune luminii UV pentru 20 de sec.

– Pe suprafata uscata a dintelui, se aplica o cantitate mica de compozit unde urmeaza a fi pozitionata bijuteria cu ajutorul unui aplicator special.

– Zona se expune luminii UV pentru inca 60 de secunde.

  Dupa aplicarea bijuteriei dentare, se recomanda:

– Repaus alimentar in primele 2 ore dupa interventie.

– Evitarea periajului in primele 24 de ore.

– In zilele urmatoare, se evita guma de mestecat, alimentele dure, iar periajul trebuie efectuat cu minutiozitate pentru a evita acumularea de placa bacteriana.

  Tehnica de indepartare:

– Este extrem de simpla.

– Utilizeaza aparatul de detartraj cu ultrasunete care va dezagrega materialul prin care este fixata bijuteria ( compozitul ).

– La final, suprafata dintelui va fi netezita cu ajutorul unor gume speciale.

autor: Dr. Croitoru Irina