Adaptarea protezelor dentare


Adaptarea protezelor dentare

Purtarea protezelor dentare poate să creeze probleme pacientului, mai ales în perioada de adaptare. Inițial, noii dinți pot să pară mari și să incomodeze pacientul în timpul exercitării unor funcții.

Funcțiile cavității orale au însă o capacitate crescută de a se adapta modificărilor locale. Astfel, integrarea noilor proteze devine doar o chestiune de zile sau săptămani, în funcție de dimensiunea lucrării și efortul pacienților de purta mereu lucrările protetice pentru a se adapta.

In prima zi, fiindcă protezele sunt noi, ele se pot simți mari în gură iar buzele pacientului se vor simți ca împinse înspre față și este posibil ca pacientul să resimtă o reacție de disconfort.
Aceste senzații pot să producă jenă în momntul pronunției unor consoane. Pacienții nu ar trebui să își facă griji, aceste senzații sunt normale și vor dispărea în timp.

De asemenea, este posibil ca în primele zile pacientul să simtă ca se produce mai multă salivă.
Cavitatea orală încă percepe lucrarea protetică ca pe un corp străin și va încerca să o înlăture, de aici și secreția crescută de salivă.

In momentul alimentației, pacientul trebuie să respecte și să aplice următoarele lucruri pentru a ușura tot procesul, dificil de realizat la început:

  • Este bine să se înceapă cu alimente mai moi, precum pește, ouă, carne și legume bine fierte.
  • Pacientul va trebui să ia înghițituri mici și să mestece cu răbdare, pană cand bolul alimentar este format și gata să coboare spre structurile inferioare ale sistemului digestiv.
  • Este normal ca gingiile să fie ușor sensibile și poate chiar o idee inflamate după primele zile de la aplicarea protezelor. Insă, după cateva zile, dacă aceste senzații nu dispar și se mai asociază și usturimea sau durerile, pacientul ar trebui să meargă la un control. De multe ori, este vorba despre situații minore, care se pot rezolva pe loc.

După cateva săptămani, majoritatea pacienților realizează că purarea potezelor nu mai este deloc o corvoadă și că alimentația se realizează tot mai ușor.

De asemenea, pacienții mai relatează că vorbitul se realizează mult mai ușor, semn că secreția de salivă a scăzut și că organismul tolerează noile lucrări protetice.

In acest moment este propice ca pacientul să înceapă să consume și alimente mai dure.

Pacienții ar trebui să ia în considerare și faptul că utilizarea unei paste adezive ajută la menținerea protezelor pe campul protetic.

Medicul stomatolog trebuie vizitat cel puțin o dată pe an, chiar dacă pacientul nu prezintă deloc jenă sau simptomatologie dureroasă.

Medicul dentist va face ajustările necesare, dacă va fi cazul. Leziunile de mucoasă, spre exemplu, în stadii incipiente nu pot fi depistate de către pacient iar cand acestea devin dureroase, purtarea protezei este imposibilă.

Cu o îngrijire adecvată, aceste proteze pot să aibă o durată de viață chiar și de 10 ani. In timp, structurile moi și dure orale se modifică iar protezele trebuie fie rebazate, fie înlocuite, în funcție de starea acestora și de gradul de modificare a campului protetic.