Sarcina. Perspectiva stomatologică
Femeia însărcinată este un caz aparte, care presupune multe precauții. Orice demers medical, de la anestezie până la administrarea de antibiotice și radiografii, trebuie să ia în calcul potențialul de risc asupra copilului.
Organismul femeii suferă, în mod continuu și imprevizibil, transformări și dezechilibre ce micșorează paleta de intervenții pe care le poate efectua un medic dentist.
Fiecare pas este un semn de întrebare cu un răspuns confuz.
- Se pot administra antibiotice în sarcină?
- În primul trimestru, când are loc organogeneza, formarea organelor fetale, trebuie evitată orice medicație, dar unii medici recomandă anumite antibiotice.
- Se recomandă anesteziile în sarcină?
- În primul și în al treilea trimestru sunt contraindicate anesteziile cu adrenalină.
- Sunt medici care nu apelează deloc la anesteziile cu adrenalină, în niciunul dintre trimestre, alții folosesc anesteziile cu adrenalină în trimestrul al doilea.
- Se pot face radiografii în timpul sarcinii?
- Nu se recomandă în niciunul dintre trimestre, dar unii medici le solicită, cu mențiunea de a proteja abdomenul mamei și glanda tiroidă.
Cu un număr atât de mare de incertitudini, este recomandat ca problemele medicale să fie soluționate înainte de sarcină sau după sarcină, chiar dacă se spune că al doilea trimestru ar fi cel mai sigur pentru tratamente sau ședințe stomatologice.
Femeia însărcinată, pacientul special
Sarcina este un fenomen de o amploare inegalabilă, fascinant, dar și extrem de neprevăzut . Este perioada în care corpul suferă schimbări radicale. Schimbările sunt pe toate planurile și diversitatea lor, pe cât este de miraculoasă, în anumite privințe, pe atât este de incomodă, atunci când vorbim despre tulburările organismului, și aici ne referim la afecțiunile care survin sau sunt accentuate în sarcină.
Astfel, din primele luni de sarcină, apar modificări semnificative:
- crește nivelul hormonilor(estrogen și progesteron)
- crește producția de sânge, vasele de sânge vehiculează cu 30%-50% mai mult sânge decât în mod uzual
- au loc relaxări musculare, articulare și de ligamente, datorate hormonului relaxina, care vă vor cauza instabilitate locomotorie.
- ”Un cocktail” de hormoni:
- HCG – Gonadotropina corionica umana
- estrogen
- progesteron
- relaxina
- insulina
- oxitocina
- prolactina
- cortizonul
Astfel sunt posibile meamorfozele organismului uman, în timpul sarcinii.
Tot în timpul sarcinii survin sau se agravează afecțiuni preexistente. Astfel, puteți afla, în timpul sarcinii, că aveți anemie, fără să fi fost anemică, trombocitopenie de sarcină, prurigo de sarcină sau situații mai complicate ca sindromul HELLP.
În timpul sarcinii, unul dintre cei mai importanți nutrienți este calciul, necesar creșterii și întăririi osaturii fetale. Lipsa calciului în organismul dumneavoastră, în timpul sarcinii, poate afecta sistemul osos, sistemului nervos sau musculatura fătului și vă poate predispune la osteoporoză.
Pierderea inevitabilă a calciului, activitatea hormonală intensă vor determina și afecțiuni dentare precum:
- cariile dentare
- afecţiunile gingivale (gingivita)
- hiperestezia dentinară
- boala parodontală
- granulomul de sarcină.
Prin urmare, șansele de a contacta medicul stomatolog în timpul sarcinii sunt mari deoarece sănătatea buco-dentară a mamei influențează sănătatea generală și sănătatea buco-dentară a copilului.
În timpul celor 9 luni de sarcină vă veți confrunta cu:
- dureri de dinți
- carii sau eroziuni dentare
- diverse forme de parodontopatii
- afte bucale
- herpes bucal
- abcese dentare
Toate acestea, în mod normal, presupun administrarea de medicamente, radiografii dentare, și toate aceste situații ridică semne de întrebare cu privire la siguranța copilului. De aceea este de preferat ca viitoarea mamă să-și rezolve problemele dentare înainte de sarcină pentru a evita riscuri, mai mici sau mai mari, ce pot afecta sănătatea ei și a copilului.
Pentru o femeie însărcinată devine problematic chiar și scaunul stomatologic din cauza durerilor musculare, de articulații etc.
Apoi, copilul nou-născut are cavitatea bucală sterilă. Mama este persoana cu care va fi în contact permanent, de aceea, dacă veți avea probleme dentare nesoluționate, există riscul de a contamina cavitatea bucală a copilului cu o varietate de microbi.
Tratamentele dentare în sarcină
Prima întrebare pe care și-o va pune o femeie însărcinată, în condițiile în care afecțiunile dentare nu au fost rezolvate, este când și ce medicamente sau acțiuni stomatologice trebuie evitate.
Astfel, în primul trimestru de sarcină trebuie înlăturate administrarea oricărui tip de medicament și radiografiile. Deoarece în această perioadă are loc organogeneza, anestezia trebuie făcută cu multă precauție.
Orice acțiune externă poate influența viața copilului. Orice lipsă de atenție sau grijă poate avea urmări asupra organismului fetal.
Trebuie știut că, în primul trimestru și în cel de-al treilea trimestru, nu se recomandă vizitele la medic care presupun intervenții ample, radiografii sau anestezii cu adrenalină, administrarea de antibiotice sau alte medicamente.
În trimestrul al treilea orice sursă de stres poate cauza nașterea prematură. Știindu-se potențialul de nervozitate pe care îl pot detrmina ședințele stomatologice, ar trebui evitate în trimestrul al treilea de sarcină.
Trimestrul sigur, care nu presupune multe riscuri, pentru ședințele și tratamentele stomatologice, este cel de-al doilea. Astfel, viitoarea mamă, dacă se știe cu probleme dentare nerezolvate, este indicat să efectueze vizita la medicul dentist în trimestrul al doilea de sarcină.
Atenție!
Anumite tratamente nu se vor efectua sub nicio formă în timpul sarcinii:
- anesteziile cu adrenalină-pot cauza contracții declanșatoare de avort spontan sau naștere prematură. Dintre anestezice cele mai puțin riscante sunt lidocaina sau mepivacaina (nu conțin adrenalină).
- radiografiile- deși unii medici nu le exclud, le contraindică în primul trimestru de sarcină. Doar în caz de urgență extremă pot fi efectuate în acest prim trimestru, dar chiar și atunci trebuie protejate, acoperite ermetic abdomenul mamei și glanda tiroidă. Fiind un aspect controversat și cu multe necunoscute, radiologiile dentare trebuie evitate în sarcină.
Dozele de radiație mai mici (5-10 rad) nu au efect teratogen (nu afectează negativ dezvoltarea fătului), conform studiilor. În primul trimestru de sarcină, se pot rezola doar urgențele ce nu suportă amânare. - tetraciclina, streptomicina, kanamicina, gentamicina sunt, cu desăvârșire, interzise în sarcină, dar și după naștere, în perioada alăptării.
Intervențiile ce privesc estetica dentară trebuie amânate până în al doilea trimestru.
Profilaxia (detartrajul și periajul profesional) se poate face chiar și în primul trimestru de sarcină. Astfel se previn afecțiunile severe din timpul sarcinii, gingivită sau parodontită.
Afecțiuni dentare în sarcină
- Gingivita de sarcină presupune inflamarea țesutului gingival și este cea mai frecventă patologie dentară în cazul femeii însărcinate.
Majoritatea femeilor însărcinate care au acuzat gingivită înainte de această perioadă, în timpul sarcini,i această afecțiune se poate acutiza. Dar există numeroase cazuri de survenire a gingivitei în timpul sarcinii, fără cazuri precedente.
Parodonțiul, în contextul modificărilor hormonale, în special al progesteronului, se vulnerabilizează. Progesteronul crește și nivelul crescut al progesteronului influențează, în mod negativ, microvascularizația și sistemul imunitar. Parodonțiul dezimunizat devine terenul propice dezvoltării selective a bacteriilor care vor determina gingivita sau, mai rău, parodontita.
Igiena orală precară este, desigur, un atu pentru dezvoltarea selectivă a bacteriilor, în special, a bacteriilor anaerobe.
Astfel, în gingivita de sarcină, papilele interdentare sunt inflamate, tumefiate, predispuse la sângerări constante, mărite, dureroase.
Gingivita de sarcină poate degenera în epulisul sau granulomul de sarcină, manifest la nivelul gingiei dinților frontali maxilari, pe suprafața vestibulară, reprezentând o masă gingivală aplatizată, rotundă și nedureroasă, la dimensiuni normale.
Dacă această masă gingivală se mărește devine incomodă în masticație, se ulcerează și provoacă dureri. În aceste condiții, igiena riguroasă este elementară protejării parodonțiului. Gingivita de sarcină poate regresa după naștere sau, dimpotrivă, se poate croniciza.
- Cariile dentare –în sarcină riscul apariției complicațiilor pulpare și a cariilor crește cu până la 30% mai ales în primele două trimestre. Necesarul de calciu și substanțe nutritive ale fătului, pe fondul dezechilibrului hormonal, pot declanșa o adevărată explozie a cariilor. Cariile sunt un mediu microbian foarte intens și pot reprezinta un pericol pentru cavitatea orală sterilă a copilului.
- Hiperestezia dentinară – o afecţiune manifestată prin reacții extrem de dureroase la stimuli precum cald, rece, dulce, acru.
- Boala parodontală – este o afecțiune severă a parodonțiului, ţesutului de susţinere a dintelui. În timpul sarcinii puteți observa o ușoară mobilitate a dinților pe fondul activității complexului de hormoni care determină elasticitatea ligamenteleor, implicit a ligamentelor dentare, a unei circulații sangvine încetinite și a unei igiene orale precare. Este, fiziologic, relativ normal, în această perioadă. Însă, dacă veți observa modificări gingivale, sângerări gingiale abundente, halitoză, înseamnă că ați avut o gingivită care a degenerat în parodontită. În acest caz, trebuie să vă prezentați de urgență la medicul dentist.
Antibioticele în sarcină
Afecțiunile dentare severe nu se pot trata fără antibiotic. Orice infecție dentară, mai ales în sarcină, nu trebuie ignorată, deoarece pot pătrunde în sânge modificând constantele sangvine.
Totuși există o paletă vastă de antibiotice, contraindicată în sarcină, medicul dentist fiind singurul care vă poate prescrie un antibiotic în această perioadă. Așadar, dacă ați făcut un obicei din automedicație, înainte de sarcină, pentru afecțiunile dentare, abandonați-l și consultați medicul dentist!
Penicilina, amoxicilină, cefalexin se poate administra în timpul sarcinii, mai puțin în primul trimestru.
Tetraciclina, streptomicina, kanamicina, gentamicina sunt, cu desăvârșire, interzise în sarcină, dar și după naștere, în perioada alăptării.
Pentru a evita situațiile delicate, este ddorit ca problemele dentare să fie rezolvate înainte de sarcină sau după sarcină.
Indicații în sarcină
- Lavajul dentar după fiecare masă
- Ața dentară
- Apa de gură, doar la recomandarea medicului stomatolog. De evitat produsele cu clorhexidină!
- Spuneți-i medicului stomatolog că sunteți însărcinată!
- Alimentație sănătoasă.
- Vizite la dentist pentru detartraj și periaj, dar și pentru depistarea altor afecțiuni. Puteți evita, în acest fel, afecțiunile dentare severe.
- Nu mergeți la dentist dimineața, momentul în care au loc, de regulă, grețurile și vărsăturile.
- Folosiți toaleta înainte de consultație.
Dacă aveți întrebări legate de consultațiile și tratamentele stomatologice care se pot realiza în sarcină, nu ezitați să ne contactați.