Proteza dentara. Tipuri de proteze. Costuri.


Proteza dentara. Tipuri de proteze. Costuri. 

proteza dentaraAtunci când problemele dentare complicate și netratate din timp duc la pierderea dinților, soluția este protezarea fixă sau mobilă.

Protezarea fixă se poate realiza atunci când numărul de dinți absenți este redus, iar zona edentată este mărginită anterior și posterior de dinți cu implantare bună, ce pot susține o punte.

Proteza mobilă sau mobilizabilă, parțială sau totală, reprezintă o variantă terapeutică pentru substituirea mai multor dinți absenți sau chiar a tuturor dinților. Această variantă terapeutică este cea de elecție atunci când nu sunt prezenți pe arcada suficienți dinți ce ar putea susține o punte dentară.

Ce este proteza dentara?

Proteza dentara este un element fix sau mobilizabil care înlocuiește dinții absenți.

Cele fixe (punțile dentare) pot fi realizate integral din materiale acrilice, metalice, din ceramică sau din zirconiu, pot fi semifizionomice sau pot fi total fizionomice.

Protezele mobile sunt realizate din rășini acrilice și pot încorpora ceramică pentru o estetică mai bună sau metal pentru un sprijin structural adițional.

Există doua tipuri de proteze dentare mobile: parțială și totală. Proteza va avea un aspect natural și va restabili funcțiile aparatului dento-maxilar și zâmbetul, mai ales atunci când sunt corect îngrijite.

Cum se realizeaza proteza dentara? 

Înainte de începerea tratamentului protetic propriu-zis, în urma consultației se pot găsi și alte probleme dentare prezente în cavitatea orală.

Se efectuează un tratament pre-protetic reprezentat de asanarea cavității orale și un tratament proprotetic ce constă în intervenții asupra fibromucoaselor dacă sunt necesare, asupra substratului osos(regularizarea crestei alveolare), se prepară dinții stâlpi atunci când sunt necesare protezele fixe(punțile dentare).

Se amprentează apoi arcadele și se înregistrează relațiile de ocluzie, oferind medicului stomatolog și tehnicianului dentar informațiile necesare efectuării protezei. Sunt necesare ședințe ulterioare pentru stabilirea formei dinților, a culorii și a adaptării protezei pe câmp.

După ce sunt realizate protezele finale, acestea sunt aplicate pe câmpul protetic și medicul va da pacientului indicațiile legate de întreținerea lor.

Tipuri de proteze 

Proteza unidentară – piesă protetică de mici dimensiuni, prin care se pot reface funcția și forma unui dinte, asigurându-se protecția lui.

  • Lucrări protetice fixe (punți dentare) – sunt alcătuite din minim 3 elemente, din care 2 dinți stâlpi și un corp de punte. Sunt recomandate atunci când pacientul are o breșă edentată de mici dimensiuni ce este mărginită anterior și posterior de dinți cu bună implantare osoasă.
  • Proteza dentară parțială – Este recomandată atunci când pacientul are unul sau mai mulți dinți absenți și nu dorește sau nu are posibilitatea de a i se realiza protezare fixă sau implanturi dentare. Pentru a asigura o bună stabilitate a protezei pe câmpul protetic, croșetele metalice ancorează protezele de dinții restanți.
  • Proteza dentara imediată – Acest tip de proteză se aplică imediat, după extracția dintilor, putând necesita adaptări adiționale, după vindecarea postextracțională. Este posibil să dureze luni întregi până ce țesuturile și osul se vor reface, după extracții.
  • Proteza dentara totală – Aceasta substituie absența tuturor unităților dentare, superioare sau inferioare.
  • Supraproteza – Reprezintă un tip de proteză asemănător celor totale. Deosebirea rezidă din faptul că nu toate unitățile dentare sunt extrase și că se utilizează unul sau mai mulți dinți în vederea suportului. Acest tip de proteza oferă o stabilitate mai bună în timpul masticației.

Preturi dentist 2017 Consultația gratuită

Costuri 
Tipuri de lucrări protetice Preț Rată lunară fixă timp de 10 luni Producător
Proteza parțială/totala acrilică 850 lei 85 lei Rana Art Dent
Proteza scheletată pe bară Dolder 4500 lei 450 lei Rana Art Dent
Proteza scheletată pe culise  4500 lei 450 lei Rana Art Dent
Coroană dentară metalo-ceramică 500 lei/element 40 lei/element Rana Art Dent
Coroană dentară Zirconiu Eco-line 600 lei/element 55 lei/element Rana Art Dent
Coroană dentară Zirconiu Prettau 850 lei/element 75 lei/element Zirconzahn

 

 # proteza dentara

phone22 Programari la telefoanele:
0722463368
0735498977
0314313113

(Luni-Sambata 09.oo-20.oo)