Proteza dentara. Tipuri de proteze. Costuri.


Proteza dentara. Tipuri de proteze. Costuri.

proteza dentaraAtunci când problemele dentare complicate și netratate din timp duc la pierderea dinților, soluția este protezarea fixă sau mobilă.

Protezarea fixă se poate realiza atunci când numărul de dinți absenți este redus, iar zona edentată este mărginită anterior și posterior de dinți cu implantare bună, ce pot susține o punte.

Proteza mobilă sau mobilizabilă, parțială sau totală, reprezintă o variantă terapeutică pentru substituirea mai multor dinți absenți sau chiar a tuturor dinților.

Această variantă terapeutică este cea de elecție atunci când nu sunt prezenți pe arcada suficienți dinți ce ar putea susține o punte dentară și când resursele financiare necesare protezării prin implanturi dentare sunt insuficiente. 

Ce este proteza dentara ?

Proteza dentara este un element fix sau mobilizabil care înlocuiește dinții absenți.

Cele fixe (punțile dentare) pot fi realizate integral din materiale acrilice, metalice, din ceramică sau din zirconiu, pot fi semifizionomice sau pot fi total fizionomice.

Protezele dentare mobile sunt realizate din rășini acrilice și pot încorpora ceramică pentru o estetică mai bună sau metal pentru un sprijin structural adițional.

Tipuri de proteze 
  • Proteza unidentară – piesă protetică de mici dimensiuni, prin care se pot reface funcția și forma unui dinte, asigurându-se protecția lui.
  • Lucrări protetice fixe (punți dentare) – sunt alcătuite din minim 3 elemente, din care 2 dinți stâlpi și un corp de punte. Sunt recomandate atunci când pacientul are o breșă edentată de mici dimensiuni ce este mărginită anterior și posterior de dinți cu bună implantare osoasă.
  • Proteza dentara parțială – Este recomandată atunci când pacientul are unul sau mai mulți dinți absenți și nu dorește sau nu are posibilitatea de a i se realiza protezare fixă sau implanturi dentare. Pentru a asigura o bună stabilitate a protezei dentare pe câmpul protetic, croșetele metalice ancorează protezele de dinții restanți.
  • Proteza dentara imediată – Acest tip de proteza dentara se aplică imediat, după extracția dintilor, putând necesita adaptări adiționale, după vindecarea postextracțională. Este posibil să dureze luni întregi până ce țesuturile și osul se vor reface, după extracții.
  • Proteza dentara totală – Aceasta substituie absența tuturor unităților dentare, superioare sau inferioare.
  • Supraproteza – Reprezintă un tip de proteza dentara asemănător celor totale. Deosebirea rezidă din faptul că nu toate unitățile dentare sunt extrase și că se utilizează unul sau mai mulți dinți în vederea suportului. Acest tip de proteza oferă o stabilitate mai bună în timpul masticației
Proteza dentara totală

Aceasta este montata după extracția tuturor dinților și vindecarea țesuturilor.

Vindecarea poate dura câteva luni, timp în care veți avea o proteza provizorie. Proteza dentara totală se poate pune la câteva luni de la extracții.
Proteza dentara totală este confecționata din dinți din acrilat preconfecționați, montați pe o baza de acrilat termopolimerizabilă.
Rezistența mecanică în timp nu este foarte bună, însa din punct de vedere estetic, își îndeplinește rolul cu succes.

Avantajul protezei imediate(provizorie) este că nu va lăsa pacientul un timp îndelungat fără dantură, însa dezavantajul este că trebuie recăptușită la câteva luni după inserție. Aceasta din cauză ca osul se remodelează pe măsură ce se vindecă, iar proteza își pierde stabilitatea

Proteza dentara parțială acrilică

Aceasta este cel mai obisnuit tip de protezare de care beneficiaza pacientii ce sufera de edentatie partiala. Acest tip de proteza dentara este recomandat in general pacientilor care vor suferi mai multe extractii in viitorul apropiat si chiar la un moment dat vor deveni purtatori de proteza acrilica totala.

Avantajele protezei partiale acrilice

•  Popularitatea protezei acrilice se datoreaza in special procesului de realizare nepretentios, de aici rezultand si pretul scazut.
•  Pot fi realizate intr-un timp relativ redus, in conditii clinico – tehnice modeste.
•  Proteza partiala acrilica este realizata din acelasi material ca protezele dentare totale si ofera un avantaj major: se pot adauga cu usurinta alti dinti falsi, pe masura ce dintii naturali sunt extrasi, din motive diverse. Tocmai datorita acestui rationament proteza poate fi realizata chiar daca dintii restanti au leziuni carioase sau boli parodontale.
•  Acest tip de proteza poate fi realizat inca inaintea extractiei dintilor pe care ii va inlocui, putand fi astfel instalata pe campul protetic imediat dupa extractie. Astfel pacientul nu va fi nevoit sa astepte pana la vindecare, pentru a beneficia de avantajele unei danturi complete.

Dezavantajele protezei partiale acrilice

•  Materialul acrilic este casabil si din cauza formei neregulate fracturile sunt frecvente, in special pe arcada inferioara.
•  Evita fisurilor se realizeaza adaugand mai mult material acrilic. Din acest motiv protezele sunt mai groase si ocupa mai mult spatiu in gura, iar pacientii se obisnuiesc mai greu sa le poarte.
•  Datorita faptului ca se sprijina pe gingie, proteza acrilica este vulnerabila la schimbarile ce au loc in cavitatea bucala. Spre exemplu, in cazuri de retractie gingivala sau resorbtie osoasa, proteza va necesita modificari pentru a se adapta la noua conformatie a campului protetic.
•  Protezele partiale acrilice sunt stabilizate cu ajutorul unor crosete de sarma; acestea sunt de multe ori vizibile in mod inestetic, sau pot chiar interfera cu muscatura pacientului.
•  In cazul in care pacientul cu proteza acrilica are o igiena orala deficitara si nu respecta vizitele la medicul stomatolog, purtarea continua a protezei duce in cele din urma la pierderea dintilor restanti.
•  Cateodata dintii de care va fi ancorata proteza necesita restaurare coronara.

Realizarea protezei partiale acrilice

Etapele clinice si tehnologice ale realizarii protezei sunt asemanatoare cu cele ale celorlalte tipuri de proteze dentare partiale.
• Examenul clinic al pacientului, diagnosticul de edentatie si indicatia de tratament.
• Amprentarea preliminara a campului protetic.
• Turnarea modelului preliminar.
• Confectionarea portamprentei (lingura de amprenta) individuale.
• Amprenta definitiva sau functionala.
Lucrarea este realizata in laboratorul de tehnica dentara, pe baza mulajului realizat de catre medicul stomatolog.

Culoarea materialului acrilic si a dintilor falsi vor fi alese pentru a se potrivi cat mai bine cu restul danturii pacientului.

Principiile realizării unei proteze dentare partiale din material acrilic:

– șeile trebuie să se potrivească perfect în spațiile edentate;
– retentia protezei se realizeaza cu ajutorul crosetelor din sarma atasate de materialul acrilic si de dintele marginal edentatiei;
– conectorii protezei vor fi din material acrilic sau, daca este indicata „neaglomerarea” spatiului, din aliaj cobalt – crom;
– se evita acoperirea marginii gingivale libere;
– se evita impiedicarea ocluziei.

Întreținerea protezei parțiale acrilice

Curatarea protezei este foarte importanta, insa trebuie sa aveti mare grija si de dintii restanti. Igiena orala este esentiala in pastrarea dintilor naturali. Proteza trebuie sa fie curatata cu periuta si pasta dupa fiecare masa sau macar de doua ori pe zi, iar noaptea trebuie sa fie lasata intr-un pahar cu apa.

Cum se realizeaza proteza dentara? 

Înainte de începerea tratamentului protetic propriu-zis, în urma consultației se pot găsi și alte probleme dentare prezente în cavitatea orală.

Se efectuează un tratament pre-protetic reprezentat de asanarea cavității orale și un tratament proprotetic ce constă în intervenții asupra fibromucoaselor dacă sunt necesare, asupra substratului osos(regularizarea crestei alveolare), se prepară dinții stâlpi atunci când sunt necesare protezele fixe(punțile dentare).

Se amprentează apoi arcadele și se înregistrează relațiile de ocluzie, oferind medicului stomatolog și tehnicianului dentar informațiile necesare efectuării protezei. Sunt necesare ședințe ulterioare pentru stabilirea formei dinților, a culorii și a adaptării protezei pe câmp.

După ce sunt realizate protezele finale, acestea sunt aplicate pe câmpul protetic și medicul va da pacientului indicațiile legate de întreținerea lor.

Proteza dentara va avea un aspect natural și va restabili funcțiile aparatului dento-maxilar și zâmbetul, mai ales atunci când sunt corect îngrijite.

Costuri

Preturi dentist 2022

 # proteza dentara
phone22
Programari la telefoanele:
0722463368
0735498977
0314313113

(Luni-Sambata 09.oo-20.oo)

 # proteza dentara