Tratamentul ortodontic: beneficii şi limite


Tratamentul ortodontic: beneficii şi limite

Dezideratul oricărui pacient este de a avea unităţi dentare îngrijite, estetice şi funcţionale.

De aceea, atunci când dinţii nu sunt armonios aliniaţi pe arcadele dentare, pacientul poate acuza, pe lângă motivul estetic şi probleme în desfăşurarea fiziologică a funcţiilor cavităţii orale.

Tratamentul ortodontic este o cale de a îndrepta şi alinia pe arcadă unităţile dentare, pentru a le îmbunătăţi aspectul şi a ameliora funcţionalitatea.

Pe termen lung, o arcadă uniformă reduce şi şansele de apariţie a inflamaţiilor gingivale sau a tulburărilor de articulaţie temporo-mandibulară.
In urma tratamentului ortodontic, presiunile din cursul masticaţiei vor fi transmise uniform către parodonţiu, menţinând şi sănătatea structurilor subiacente.

Este indicat ca tratamentele ortodontice să înceapă din copilărie, dar în ziua de azi sunt tot mai mulţi adulţi care optează pentru acestea.

Mult mai important decât vârsta la care se iniţiază tratamentul ortodontic este numărul de dinţi prezenţi pe arcadă.

La copii, în perioada de erupţie, nu se poate estima spaţiul de care este nevoie pentru alinierea completă şi nici nu avem suficiente unităţi dentare pentru a putea efectua colajul bracketurilor.

Beneficiile tratamentului ortodontic sunt următoarele :
 • Contactele corecte dentare duc la impact alimentar mai puţin brutal decât înainte şi asigură sănătatea gingivală. Spaţierile sau înghesuirile dentare generează inflamaţie gingivală, ce poate progresa spre parodontită.

 • Prevenirea durerilor şi disfuncţiilor articulare ce pot surveni unei alinieri precare a dinţilor.

 • Din punct de vedere psihologic, malpoziţiile dinţilor pot afecta integrarea unei persoane în societate. Cu un aspect facial îmbunătăţit, încrederea în propria persoană creşte considerabil.
Dezavantajele relative ale tratamentului ortodontic
 • Inflamaţia sistemului ligamentar din jurul dintelui – procesul tratamentului ortodontic de mişcare a unităţilor dentare generează inflamaţie a ţesutului parodontal din jur.
  De cele mai multe ori această inflamaţie nu este percepută de pacient.
  Dacă, însă, dintele a suferit în trecut o traumă sau este protezat prin coroană unitară, acesta are predispoziţie spre a fi mai sensibil în cursul tratamentului.

 • Aparatul ortodontic cauzează retenţie alimentară.
  Depozitele dure şi moi alimentare se agregă la nivelul bracketurilor şi creează mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor generatoare de carii dentare.
  De aceea, igiena în cazul purtătorilor de aparate ortodontice trebuie să fie minuţioasă pentru a putea curăţa toate spaţiile retentive.
  Periajului clasic i se alătură şi utilizarea periuţelor interdentare, utile în eliminarea reziduurilor alimentare.
  Pacientul mai poate utiliza şi irigatorul oral, un aparat electric care proiectează un jet de apă sub o anumită presiune la nivelul unităţilor dentare dar şi interdentare, foarte eficient în completarea igienizării.

 • Rar, aparatul ortodontic poate duce la malpoziţionarea rădăcinii dentare, la destabilizarea acesteia prin mutarea foarte aproape de limitele corticalei osoase.
  In timp, pot să apară probleme parodontale care pot să ducă la mobilizarea dinţilor.
  Aceste complicaţii apar însă rar, pentru că medicul ortodont îşi calculează bine disponibilitatea osoasă înainte de începerea tratamentului.

 • Leziuni ale mucoaselor orale – pot să apară în cazul în care fluxul salivar este scăzut şi mucoasele orale devin uscate.
  Aparatul ortodontic va fricţiona suprafeţele deja iritate şi se pot produce ulceraţii dureroase pentru pacient. In mod normal, în absenţa patologiilor, glandele salivare produc suficientă salivă pentru a preveni uscarea mucoaselor.

Tratamentul ortodontic prezintă o serie de avantaje care îl face soluţia de elecţie pentru corectarea malpoziţiilor dentare. Beneficiile acestui tip de tratament sunt net superioare limitelor iar satisfacţia pacientului este deosebit de crescută.