Resorbtia radiculara


Resorbtia radiculara 

Rădăcina este acea porţiune a dintelui implantată la nivelul osului, ancorată în ligamentele parodontale şi acoperită de gingie.

Reprezintă suportul dintelui, asigurându-i stabilitatea şi implantarea în alveola dentară. De asemenea, ajută la transmiterea forţelor masticatorii către suportul osos, reducând suprasolicitarea unităţilor dentare.

Rădăcinile dinţilor pot să sufere procese patologice cu pornire de la infecţiile şi traumatismele de la nivelul coroanei dentare sau a inflamaţiilor apexurilor rădăcinilor.

Aceste procese patologice se însoţesc de modificări în structura şi în componenta minerală. Resorbţia reprezintă pierderea de ţesut dur, dentinar sau cementar de la nivelul rădăcinii şi poate să aibă cauze variate:

  • Procesele inflamatorii pulpare – complicaţiile inflamatorii pulpare cronice datorate contaminării bacteriene pot să ducă la fenomene de resorbţie radiculară. In general acestea sunt asimptomatice şi pot fi depistate în urma examenelor radiologice de rutină. Pacientul îşi poate aminti despre anumite episoade dureroase în trecut dar care au cedat brusc. Momentul cedării durerii coincide cu mortificarea nervului. Astfel, deşi asimptomatic, dintele prezintă canale radiculare infectate iar durerea se poate reacutiza. Manifestările dureroase pot să apară la presiune sau prin simpla atingere a dinţilor între ei în cursul masticaţiei.
  • Leziuni carioase caria dentară apare datorită atacului bacterian, smalţul şi dentina se vor ramoli prin incapacitatea de a se apăra iar infecţia se va disemina în profunzime până va interesa camera pulpară. Toate aceste evenimente au loc în cazul în care nu se intervine precoce în tratarea leziunilor carioase.
  • Traumatisme ocluzale – în cazul în care solicitările mecanice din cursul masticaţiei sau a altor funcţii posedă o intensitate crescută se pot produce resorbtii ale rădăcinilor. De asemenea, forţe de intensitate crescută pot să apară şi în cazul în care lipsesc punctele de contact între dinţi. Rolul acestora este de a dispersa forţele la nivelul întregii arcade. Dacă punctele de contact lipsesc, nu există continuitate în arcada respectivă, forţele preluate având intensitate diferită pentru unităţile dentare, unele fiind mai puternice şi provocând dezechilibre la nivelul parodonţiului şi suportului osos.

Resorbţiile interne se caracterizează prin lipsa de substanţă de la nivelul rădăcinii, manifestată în interiorul acesteia. Interesează arii limitate de ţesut dur şi se evidenţiază radiologic destul de uşor.

Resorbţia externă se defineşte prin lipsa de substanţă dură de la nivelul componentei externe a rădăcinii, adică de la nivelul cementului.

Are ca şi cauze primordiale infecţia canalară dublată de o leziune periapicală. Evoluţia este relativ lentă şi nu sunt întotdeuna uşor de observat. Cementul trebuie să piardă un procent considerabil din structura minerală pentru ca această patologie să fie decelabilă radiologic.

Resorbţiile au ca variantă de tratament curăţarea mecanică şi antiseptică a canalelor radiculare precum şi obturarea lor ulterioară, acesta fiind tratamentul endodontic.

Acesta nu reface ţesutul radicular pierdut dar, în schimb, împiedică propagarea resorbţiei spre tesuturile învecinate, care nu au fost încă afectate.

Dacă rezorbţia internă este cantonată în interiorul rădăcinii şi nu prezintă comunicare cu ligamentele parodontale, tratamentul endodontic este indicaţia de elecţie şi ajută la conservarea ţesuturilor restante.

Dacă resorbţia internă comunică cu ligamentele parodontale şi interesează în totalitate rădăcina, şansele de conservare a dintelui pe arcadă sunt minime, în final prezentând indicaţie de extracţie.

Pentru mai multe informații va puteți programa pentru o consultatie la numărul de telefon +40722463368.
Consultația și planul de tratament va sunt oferite gratuit.
Lista de preturi o puteți accesa aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.