Ingrijirea dintilor la pacientii tineri


Ingrijirea dinţilor la copii

ingrijirea-dintilor-la-copil-minNe naştem cu particularităţi în ceea ce priveşte trăsăturile şi funcţionarea organismului.

De aceea şi calitatea salivei şi poziţia dinţilor au o influenţă mare asupra activităţii segmentului oral.

Nu toţi pacienţii au aceeaşi predispoziţie la a dezvolta carii sau la a suferi de boala parodontală.

Factorii favorizanţi pot deveni decisivi în apariţia patologiilor dacă nu se intervine asupra igienei.

Riscul carios, îndeosebi la copii, poate fi influenţat de modul în care este efectuată igienizarea orală dar şi de vârsta la care se începe periajul dinţilor.

Cea mai eficientă măsură de prevenţie carioasă este un periaj efectuat minimum de două ori pe zi. In cazul copiilor, pastele de dinţi cu fluor sunt indicate, acest element chimic fiind recunoscut pentru efectele sale carioprotectoare.

Caracteristicile periajului la copii
  • Va fi efectuat de către un adult până în jurul vârstei de 8 ani : copilul nu posedă dexteritatea, responsabilitatea sau răbdarea de a-şi efectua singur un periaj eficient până în jurul vârstei la care merge la şcoală. Cariile apărute la dinţii temporari modifică erupţia celor permanenţi. De asemenea, încă de la vârsta de 6 ani, micul pacient va avea deja dinţi permanenţi în cavitatea orală. Părintele este direct responsabil de integritatea arcadelor dentare ale copilului.

  • Periajul se poate începe încă de la erupţia primilor dinţi temporari. La început, este recomandat ca periajul să se efectueze cu comprese îmbibate în apă sau chiar cu degetul, trecând uşor peste dinţii proaspăt erupţi. Este important ca seara la culcare, copilului să nu i se administreze lichide îndulcite. Zaharurile conţinute de către acestea aderă la suprafaţa dentară şi eliberează acizi, cu rol determinant în apariţia leziunilor carioase şi fragilizarea smalţului.

  • Mişcările efectuate pentru a curăţa suprafeţele dentare, fie că sunt realizate cu periuţa de dinţi, comprese sau chiar cu degetul, trebuie să fie circulare.

  • Frecvenţa este de minim o dată pe zi, seara. Totuşi, indicat ar fi ca periajul să se efectueze de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Trecerea de la periajul efectuat de părinţi la cel efectuat de către copil poate fi una problematică. Copilul trebuie încurajat atât la şcoală cât şi acasă şi informat despre beneficiile unei igiene bune. Este indicat să se utilizeze desene, imagini sau alte materiale interactive cu rolul de a stimula imaginaţia copilului şi a-l face să înţeleagă importanţa periajului.

In timp, periatul dinţilor trebuie să devină un ritual, un gest care să intre în rutina copilului. Supravegherea este importantă mai ales la început, până în momentul în care copilul învaţă singur mişcările corecte, fără să le fuşărească. Pentru a-l face conştient de timpul necesar pentru a efectua un periaj dentar corect şi complet, copilul poate să asculte melodia preferată în timp ce se igienizează.

Odată cu erupţia tot mai multor unităţi dentare pe arcade, spaţiile interdentare se micşorează şi apar contactele strânse. Acestea sunt locusuri mai greu de igienizat astfel că se poate începe utilizarea aţei dentare. Iniţial, medicul stomatolog ar trebui să arate copilului tehnica corectă, pentru a se evita lezarea papilelor, a gingiei şi retracţia consecutivă a acestora.

O igienă dentară corectă începe încă de la erupţia primilor dinţi temporari şi continuă toată viaţa.