Gestionarea molarului de 6 ani


Dinţii temporari şi permanenţi erup pe arcade cu o anumită secvenţialitate. De multe ori, igienizarea unităţilor temporare este neglijată deoarece se ştie că sunt dinţi de lapte, ce vor fi înlocuiţi la un moment dat.

Gestionarea adecvată a acestora dinți, în cazul apariției afecțiunilor, poate preveni complicații și probleme dentare pe termen lung.

În acest articol, vom discuta despre gestionarea molarului de 6 ani, incluzând diagnosticul, tratamentul și prevenția afecțiunilor acestui dinte.

Îngrijirea dinţilor temporari este benefică pentru sănătatea celor permanenţi şi pentru a înlătura orice cauza de disconfort sau durere pentru micul pacient.

Dintre complicaţiile ce pot apărea la dinţii temporari, amintim:

  • Carierea precoce – atacul acizilor regăsiţi în alimente, cu precădere în cele dulci şi lipicioase iniţiază procesele carioase la copii. Prin distrucţia coronară şi interesarea dentinei, apare durerea care va împiedica copilul să se alimenteze corespunzător şi să îşi desfăşoare activităţile specifice vârstei.
  • Complicaţii pulpare – procesele carioase ce avansează spre rădăcina dintelui, o inseminează bacterian şi astfel, prin apexul dentar, difuzează spre dinţii permanenţi, ce se află imediat sub cei termporari.
  • Pierderea prematură a unităţilor dentare – datorită traumatismelor sau a proceselor carioase extinse în suprafaţă şi profunzime, dinţii temporari vor reprezenta indicaţie de extracţie.
    Dacă mugurele dintelui permanent nu este complet format şi vârsta de erupţie a acestuia nu este adecvată, locul de pe arcadă rămâne gol. In timp, prin migrările dinţilor ce limitează breşa edentată, spaţiul aferent dintelui permanent va fi ocupat, erupţia lui nemaiputându-se realiza. Atsfel apar incluziile dentare, malpoziţiile sau resorbţiile radiculare, date de dintele ce nu mai are spaţiul de erupţie necesar.

Molarul de şase ani este primul din seria de molari ce erupe la nivelul arcadelor. Numele său indică vârsta la care are loc erupţia. Este o vârstă precoce şi mulţi părinţi nu îşi dau seama că este vorba de un dinte permanent şi nu de unul temporar.

Din această cauză apar de multe ori confuziile iar tratarea leziunilor carioase de la acest nivel sunt amânate.

Caracteristici

Molarul de şase ani prezintă unele particularităţi care îi fac mai dificilă depistarea leziunilor carioase:

  • Are o localizare posterioară la nivelul arcadelor dentare – la incisivi, orice anomalie de poziţie, de formă sau proces carios sunt depistate precoce datorită vizibilităţii în timpul tuturor actelor funcţionale. Pe de altă parte, molarul de şase ani este un dinte situat mai posterior, la nivelul zonelor laterale ale arcadelor. Astfel, vizibilitatea acestuia este diminuată.
    Cavitatea orală a copilului are o dimensiune redusă, concordantă cu vârsta. Datorită acestor particularităţi, molarul de şase ani este frecvent neglijat în cazul leziunilor ce nu produc simptomatologie dureroasă.
  • Suprafaţa ocluzală prezintă numeroase fosete şi şanţuri, având o morfologie complexă. Consecutiv acestei caracteristici, retenţia alimentară este favorizată, cu dezvoltarea secundară a leziunilor carioase. De asemenea, acest relief accentuat poate să ascundă leziuni carioase, ce se vor dezvolta nestingherite, avansând spre profunzimea dentinei.
  • Structura fragilă a smalţului – în primii ani de la erupţia dinţilor pe arcadă, smalţul nu este complet mineralizat, astfel că susceptibilitatea la atacul acizilor este crescută.

Diagnostic

Diagnosticul afecțiunilor molarului de 6 ani poate fi realizat prin examinarea clinică și radiografică.

Unele dintre afecțiunile frecvente ale acestui dinte sunt cariile dentare, hipoplazia smalțului, fracturile dentare sau afecțiunile pulpului dentar. Prin urmare, este important ca părinții și dentistul să monitorizeze sănătatea dentară a copilului și să caute asistență medicală atunci când apar simptome precum durere, sensibilitate sau decolorare a dintelui.

Tartament

Decizia terapeutică în cazul molarului de şase ani este una complexă şi larg dezbătută.

Dintele afectat de procese patologice poate fi conservat, extras sau remanenţa lui pe arcadă poate fi temporizată.

Decizia se va lua în funcţie de condiţiile din cavitatea orală şi de gradul de distrucţie al dintelui.

Molarul de 6 ani este un dinte important în cavitatea orală a copilului, care poate influența dezvoltarea ulterioară a dentiției permanente.

Tratamentul afecțiunilor molarului de 6 ani poate varia în funcție de tipul și gravitatea afecțiunii.

În cazul cariilor dentare, tratamentul poate consta în îndepărtarea cariilor și umplerea dintelui cu un material de umplutură. În cazul fracturilor dentare, tratamentul poate consta în reparația dintelui sau extracția acestuia, în funcție de gravitatea leziunii.

În cazul afecțiunilor pulpei dentare, tratamentul poate consta în îndepărtarea țesutului afectat și efectuarea tratamentului de canal.

Prevenție

Prevenția afecțiunilor molarului de 6 ani este importantă pentru menținerea sănătății dentare a copilului.

Prin urmare, este recomandat ca părinții să încurajeze copilul să practice igiena orală regulată, inclusiv periajul dinților și utilizarea aței dentare, să evite alimentele și băuturile zaharoase și să viziteze regulat dentistul pentru examene și curățări dentare.

Conculzie

În concluzie, gestionarea adecvată a molarului de 6 ani poate preveni complicații și probleme dentare pe termen lung. Diagnosticul timpuriu și tratamentul afecțiunilor acestui dinte sunt importante pentru menținerea sănătății dentare a copilului. În plus, prevenția afecțiunilor molarului de 6 ani prin igiena orală regulată și alimentația sănătoasă poate reduce riscul apariției afecțiunilor dentare și poate promova o cavitate orală sănătoasă pe termen lung.