Turbina dentară


Turbina dentară

Medicina dentară utilizează instrumente şi materiale menite să conserve sau să redea sănătatea structurilor orale.

Prin varietatea de instrumente se doreşte modelarea cât mai aproape de aspectul iniţial al dinţilor.

Fie că se optează pentru restaurarea directă, de către medicul stomatolog în cabinet, prin materiale ce posedă proprietăţi adezive sau fie că se utilizează metodele indirecte, cu intervenţia laboratorului de tehnică dentară în realizarea pieselor protetice, pasul iniţial este a prepara suprafeţele dentare.

Această pregătire a dinţilor în vederea aplicării obturaţiilor sau a pieselor protetice se realizează cu ajutorul turbinei, la care se adaptează freze de diferite dimensiuni şi forme, potrivite fiecărei situaţii clinice.

Turbina dentară este o piesă pe care medicul stomatolog o ţine în mână şi care dezvoltă viteze mari, la turaţii ridicate, de la 40.000 până la 300.000 de rotaţii pe minut, fiind acţionată sub acţiunea aerului generat de un compresor.

Turbina se utilizează în aproape toate manoperele dentare, fiind indispensabilă realizării actului terapeutic şi nu poate fi înlocuită în totalitate de niciun alt instrument.

Utilizare

Tratamentul cariilor – în momentul în care dorim să ne creăm accesul la cavitatea carioasă, utilizăm turbina dentară la care ataşăm freze de diametru corespunzător pentru a ne permite o vizibilitate bună. Cu ajutorul turbinei îndepărtăm smalţul afectat de carii şi ne apropiem treptat de dentina infectată.

Prepararea dinţilor în vederea aplicării de piese protetice – inlayurile sau coroanele de acoperire sunt piese realizate cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară care se aplică pe dinţi deja prperaţi.

In cazul inlayurilor, pereţii trebuie să permită inserţia acilă a piesei respective şi să aibă pereţii cât mai paraleli, pentru a favoriza stabilitatea.

În cazul preparării pentru coroana de acoperire, dintele va avea aceeaşi formă doar că la dimensiuni reduse.

Cantitatea de material îndepărtată cu ajutorul frezelor va fi înlocuită de coroana protetică de acoperire.

In funcţie de materialul din care este concepută coroana, de la nivelul dintelui se va reduce o anumită cantitate din smalţ.

Inlocuirea obturaţiilor – obnturaţiile sunt necesar a fi înlocuite în anumite situaţii. Spre exemplu, în momentul în care se depipstează clinic, sau radiologic, carii secundare sau recidive se impune îndepărtarea, curăţarea cavităţii şi refacerea obturaţiei.

De asemenea, în caz de deteriorare prin fisurare sau fractură a obturaţiei este necesară înlocuirea acesteia sau reevaluarea clinică pentru a se opta spre o altă soluţie de tratament.

Deschiderea camerei pulpare la dinţii ce necesită tratament endodontic – în vederea efectuării tratamentul endodontic, este necesar să ne creăm accesul spre camera pulpară prin trepanarea dintelui.

Succesul tratamentului endodontic este influenţat de calitatea accesului şi gradul de vizibilitate pe care îl obţinem în vederea îndepărtării pulpei dentare din canale.

Separaţia rădăcinilor în extracţii – când avem un dinte ce necesită a fi extras iar rădăcinile sunt foarte subţiri, curbate şi prezintă risc de fracturare, este necesar şi util să secţionăm rădăcinile si să le extragem pe rând,

Turbina, chiar dacă este neplacută pentru pacient prin zgomotul produs dar şi prin proiectarea de apă, este indispensabilă în efectuarea de tratamente dentare corecte.