Protezarea provizorie în tratamentele dentare


Protezarea provizorie în tratamentele dentare

Lucrările protetice reprezintă o formă de reabilitare a cavităţii orale cu variante terapeutice multiple.

Există o multitudine de metode prin care protetica poate să trateze breşele edentate, malformaţiile dentare, distrucţiile majore sau să sporească estetica.

Souţiile terapeutice ajung însă, la un moment, dat la un numitor comun care este reprezentat de protezarea provizorie.

Restaurarea provizorie reprezintă lucrarea realizată din materiale cu o durabilitate mai scăzută decât cele folosite în protezarea finală.

Aceastea deţin mai multe roluri pe care le vom explica în cele ce urmează :

  • Proteza provizorie are rolul de a reda, măcar parţială, funcţiile pierdute odată cu instalarea edentaţiei.
  • Pentru ca şocul pe care îl reismte pacientul odată ce realizează că nu mai are dinţi să fie minim, protezele provizorii au un efect deosebit de bun asupra psihicului.
  • Tratamentele dentare, în special cele complexe  pot să se întindă pe o durată de câteva luni sau ani. Tocmai de aceea, protezele provizorii pot să compenseze din traumele pe care pacientul le poate suferi în activităţile de zi cu zi pe care acesta le desfăşoară.
  • Dinţii care rămân fără antagonişti (unităţile dentare opuse) sau fără vecini (dinţii alăturaţi), sunt susceptibili la a dezvolta deplasări. Aceste mişcări pot să aibă consecinţe nefaste asupra dinamicii ocluzale precum şi să modifice axele de implantare ale dinţilor. Ocluzia modificată poate să genereze probleme care culmineze cu dureri în articulaţia temporo-mandibulară iar axele de implantare modificate duc la neconcordanţe între lucrările protetice definitive şi actualele bonturi dentare.
  • Protezarea provizorie este importantă în menţinerea stării de sănătate a ţesuturilor. Pentru a evita cimentarea protezelor dentare finale pe ţesuturi nevindecate (gingii hemoragice, congestionate, dureroase), se apelează la protezarea provizorie. Doar în momentul în care ţesuturile din jur sunt complet vindecate se poate apela la protezarea definitivă. In acest mod, în momentul în care se va proteza definitiv, ţesuturile vor tolera lucrarea şi pacientul nu va simţi niciun fel de disconfort.

Protezarea provizorie are şi alte roluri, unul foarte important fiind de a proteja dintele vital.

Nu întotdeauna dinţii care vor fi acoperiţi de lucrări protetice vor suferi tratamente endodontice. Unii pot să rămână vitali.

De aceea, după îndepărtarea de ţesut dur, dinţii pot să rămână sensibili, protezarea provizorie ajutând în acest sens, diminuând-o.

Prin adaptarea lucrărilor protetice la nivelul cavităţii orale, pacientul poate să anticipeze, măcar parţială, rezultatul final.

Astfel, unele retuşuri se mai pot efectua, pentru ca proteza finală să fie în totalitate pe placul şi confortabilă pacientului.

Restaurarea provizorie duce la evitarea refacerii protezelor dentare finale şi la mulţumirea, pe deplin, a pacientului în ceea ce priveşte noul zâmbet.

După conceperea planului de tratament, medicul stomatolog va începe să extragă dinţii irecuperabili şi să îi pregătească pe cei viabili şi care pot să supote lucrările protetice.

Aceasta pregătire constă în tratament endodontice, şlefuiri sau reconstituiri. Amprentarea şi aplicarea protezei provizorii se va realiza doar după pregătirea preprotetică corespunzătoare.

Astfel, pacientului îi vor fi menţinute unele funcţii precum cea masticatorie parţial, cea fonetică şi estetică până la aplicarea lucrărilor protetice definitive.