Nevralgia de trigemen


Nevralgia de trigemen este o boala neurologica ce se manifesta prin crize frecvente de durere foarte violenta. Initial atacurile sunt de scurta durata si de intensitate medie, insa boala poate progresa producand crize din ce in ce mai lungi, mai frecvente si mai intense. Atacurile dureroase pot fi spontane sau declansate de stimulari usoare ale fetei precum activitatile legate de igiena personala – spalat, ras, aplicarea machiajului.Nevralgia de trigemen afecteaza mai mult femeile decat barbatii si apare mai des dupa varsta de 50 de ani.

Simptomele nevralgiei de trigemen:
• Atacuri ocazionale de durere de intensitate medie;
• Episoade de durere severa, violenta, asemanatoare unor socuri electrice;
• Atacuri dureroase declansate de atingerea fetei, de mestecare, de vorbit, de spalatul dintilor;
• Crize dureroase ce tin de la cateva secunde la cateva zeci de secunde;
• Durerea este situata in zonele inervate de nervul trigemen: obraji, maxilar, mandibula, gingii, buze, mai rar ochii si fruntea;
• Durerea poate fi situata intr-un punct sau poate cuprinde o zona mai larga;
• Atacurile devin mai frecvente si mai intense in timp.

Cauzele:
Nervul trigemen conduce sensibilitatea de la nivelul fetei. In nevralgia de trigemen nervul nu-si mai indeplineste corect functia. De cele mai multe ori acest fapt apare datorita presiunii pe care o exercita o artera sau o vena asupra nervului.
Nevralgia de trigemen poate fi consecinta procesului de imbatranire sau poate fi asociat sclerozei multiple sau unei alte boli care afecteaza teaca de mielina ce inveleste nervul. Mai rar,  nevralgia de trigemen este produsa de o tumora ce comprima nervul, iar in alte multe cazuri nu poate fi descoperita o cauza.

Diagnosticul:

Pentru stabilirea diagnosticului de nevralgie trigeminala medicul va face un examen neurologic care va indica unde apare durerea. Alaturi de descrierea simptomelor si de examenul neurologic, medicul va cere un examen RMN care poate descoperi cauza nevralgiei de trigemen.

Tratamentul:
Tratamentul initial consta in administrarea unor medicamente care ingreuneaza sau blocheaza transmiterea semnalelor dureroase catre creier. Se folosesc anticonvulsivante si agenti antispastici, insa efectele adverse ale acestor medicament sunt serioase. Multe persoane sunt tratate cu succes cu aceasta terapie si nu ajung la tratamentul chirurgical. In timp insa, multi dintre acesti pacienti nu mai raspund la tratament sau au parte de efecte adverse foarte neplacute si trebuie sa opreasca tratamentul. Pentru acestia optiunile raman injectiile cu alcool sau tratamentul chirurgical.
Injectiile cu alcool produc o suprimare temporara a durerii prin anestezierea zonelor afectate ale fetei. Doctorul va injecta alcool in zona corespunzatoare ramurii din trigemen care produce durerea. Efectul nu este permanent si sunt necesare repetari ale injectarii dupa un interval de timp.
Chirurgia se dovedeste de multe ori singura solutie pentru pacientii cu nevralgie de trigemen. Scopul tratamentului chirurgical este ori inlaturarea compresiei, de obicei vasculare, ori lezarea controlata a nervului pentru a inlatura durerea. Exita mai multe proceduri care se folosesc, de la microchirurgie la utilizarea curentului electric sau a radiatiilor.

Terapii alternative:
Desi nu exista multe dovezi care sa sustina eficacitatea tratamentelor alternative in vindecarea nevralgiei de trigemen, multe persoane care apeleaza la aceste terapii au reusit sa-si amelioreze afectiunea. Tratamentele alternative pentru nevralgia de trigemen includ acupunctura, stimularea electrica a nervilor, terapia nutritionala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.