Extracţia dinţilor temporari trebuie să se realizeze în cabinetele stomatologice


De ce este bine ca extracţiile dinţilor temporari să se realizeze în cabinetele stomatologice?

De-a lungul vieţii, fiecare dintre noi posedăm două dentiţii.

Prima, adică cea temporară, apare în jurul vârstei de 6 luni, prin erupţia dinţilor de lapte, primii din această serie fiind incisivii inferiori. In jurul vârstei de 6 ani, apar şi dinţii permanenţi.

Primul care apare este molarul permanent, de 6 ani, posterior faţă de ceilalţi dinţi temporari.
Insă, următorii în seria erupţiei dentare sunt incisivii permanenţi. Aceştia le vor lua locul incisivilor temporari.

Intregul proces de înlocuire a dinţilor temporari posedă o anumită secvenţialitate.

Dinţii temporari vor suferi unele modificări, un proces numit rizaliză, care va duce la resorbţia rădăcinii, urmată de mobilitatea şi mai apoi pierderea dintelui.

Acest proces fiziologic de înlocuire a dinţilor permanenţi poate să sufere modificări soldate cu accelerarea procesului sau dimpotrivă, cu întârzierea rizalizei rădăcinilor.

Nu de puţine ori, părinţii apelează la diferite mijloace pentru a scoate dinţii de lapte acasă.

Fie că se utilizează metoda aţei, în care un capat va fi ataşat dintelui iar celălalt de o clanţă iar prin închiderea uşii dintele va ieşi, fie că cel mic îşi va mobiliza singur dintele până când acesta va cădea, în ultima perioadă, numărul celor care preferă să meargă la medicul dentist creşte.

Acesta este un lucru bun pentru că supravegherea medicală în aceste cazuri poate să depisteze unele situaţii care, corectate încă de la început, duc la o dezvoltare armonioasă a arcadelor.

Dinții de lapte se desprind ușor din radacină, mai ales dacă procesul de resorbţie este aproape complet, uneori cad de la sine, la cea mai mică atingere.

Când nu cad singuri, ajutorul unui medic stomatolog este extrem de important. Cei mici trebuie să vină însoțiți de părinți la dentist pentru extracții. Pierderea dinților de lapte începe in jurul varstei de 6 ani și poate să dureze până la 13-14 ani.

Complicaţii ce pot modifica procesul erupţiei şi urmări ale extracţiilor practicate acasă sunt surprinse în cele ce urmează:

  • Dacă dinţii temporari prezintă carii, aceştia pot să se piardă prematur.
    Astfel, erupţia dinţilor permanenţi va fi afectată în ceea ce priveşte ordinea iar spaţiul rămas pe arcadă va deveni insuficient.
  • Tot în cazul în care dinţii temporari prezintă carii, infecţia şi bacteriile pot să progreseze spre vârful rădăcinii, în vecinătatea dintelui mugurelui dintelui permanent.
    Astfel, focarul de infecţie este mai bine controlat şi îndepărtat dacă extracţia se practică într-un serviciu specializat, într-un cabinet stomatologic.
  • Unele extracţii ale dinţilor temporari pot să ducă la sângerări importante.
    Fie că gingia din jur este inflamată sau că dintele prezintă o infecţie apicală, în urma extracţiei poate să rezulte o sângerare importantă care să sperie pacientul.
    Tocmai de aceea, dacă sângerarea nu se oprește este indicat ca un medic să fie în apropiere pentru a lua măsurile potrivite.

Medicul stomatolog poate să observe cu exactitate dacă înlocuirea dinţilor se face în ordinea corespunzătoare.
Astfel, apariţia anomaliilor dentare este prevenită sau acestea pot fi depistate şi corectate în stadii incipiente, atunci când şansele de reuşită sunt mari.