Sangerare gingivala. Cauze. Simptome. Urmari


Sangerare gingivala. Cauze. Simptome. Urmări

sangerare gingivalaÎn societatea modernă se acordă o atenție tot mai mare aspectului fizic și implicit, oamenii sunt din ce în ce mai preocupati de zâmbetul lor.

Din păcate însă, nu toți înțeleg, pe deplin, conceptul de sănătate a cavității orale.

O igiena orală bună nu înseamnă doar a preveni și a trata leziunile carioase.

Gingia, frecvent neglijată, reprezintă alaturi de osul alveolar, suportul pentru dinți.

Aceasta menține stabilitatea dinților și este prima structură care reacționează când apare o acumulare de placă bacteriană.

De cele mai multe ori, inflamația gingivală, numită gingivită, reflectă o suferință a țesuturilor gingivale datorată acumulării de placă bacteriană în șanțul gingival (la interfața dinte-gingie).

O sangerare gingivală spontană sau produsă prin periaj este consecința traumei gingivale.

Acest semnal de alarmă ar trebui să îndrume pacientul către medicul stomatolog în vederea tratării, din timp, în cazul simptomelor de sangerare gingivala.

Procesul instalare a bolii degenerative a gingiei care, într-un final, duce la pierderea dinților este reversibil doar în această fază de sângerare gingivală.

Odată ce afecțiunea atinge osul subiacent gingiei, acesta se resoarbe, șansele de păstrare a unităților dentare, pe arcada, devenind aproape nule.

Putem îmbunătăti sănătatea gingiilor prin corectarea unor greșeli legate de igiena personală.

Cauze

Din dorința de a avea dinții cât mai curați, suntem tentați să îi periem utilizând o forță considerabilă și mișcări orizontale, rezultatul fiind:

  • lezarea gingiei
  • leziuni cuneiforme la nivelul coletului
  • sangerare gingivala
  • gingie edemațiată
  • omiterea curățării zonei de joncțiune dintre dinte și ginigie (șanțului gingival).

Tehnica

Tehnica ideală este cea verticală, pornind de la gingie spre marginea dinților. Prin mișcări ușoare și ample, vom asigura eliminarea plăcii bacteriene. Se indică utilizarea periilor de consistență soft sau medium, pentru a nu agresa structurile dentare. Chiar dacă senzația, în cazul pacienților care sau obișnuit sa folosească periuțe de dinți cu peri tari, va fi de ineficiență.

Periuța de dinți are, însă, limitele ei.

Pentru o curățare completă este nevoie sa utilizăm și mijloacele adjuvante. ață dentară, perierea limbii, dușul bucal, Air Floss-ul.

Mișcările, cu ața dentară, vor fi blânde pentru a preveni lezarea gingiei interdentare (papila gingivală).

În cazul în care spațiul dintre doi dinți alăturați este foarte îngust sau apar înghesuiri, este de preferat sa introducem ața dentară prin glisare ușoară, urmărind curbura fiecarui dinte. Sau mai comod, folosirea Air Floss-ului.

Prevenție

Pentru un tratament complet si eficient al gingivitei, trebuie sa ne programăm la medicul stomatolog dacă:

  • gingiile noastre devin roșii, umflate și lucioase (în mod normal, gingia sănătoasă are o culoare roz deschis, este ferm atașată de dinte și prezintă ușoare denivelari la suprafață, datorate contururilor dentare)
  • sângerarea gingivală apare în timpul, după periajul dinților sau spontan
  • apare o respirație urât mirositoare (halitoză) sau un gust neplacut în gură
  • porțiuni mari din suprafața dentară subgingivală sunt expuse în cavitatea orală
  • apar spații între gingie și dinte.

Diagnostic și tratament

Pe baza simptomelor descrise de pacient, cumulate cu rezultatele inspecției clinice și radiologice, medicul stomatolog va stabili un diagnostic și va vindeca pacientul printr-un tratamentul specific.

Netratată, gingivita progresează spre parodontită, o patologie în care gradul de implantare a dinților în osul alveolar este sever afectat.
Bacteriile regăsite la interfața dinte-gingie vor elimina toxine care vor adăuga inflamației, deja existente, și caracterul de infecție.

Structurile de susținere ale dințior își vor pierde capacitatea de apărare iar pierderea dinților va fi inevitabilă.

Această sangerare gingivala, adesea trecută cu vederea, ascunde o suferință a structurilor de susținere ale dintilor.(parodonțiului)
Dacă vom conștientiza urmările severe pe care o sangerare gingivala aceasta le pote avea, vom ști cum să acționăm pentru a ne bucura cât mai mult timp de un zâmbet frumos și sănătos.