Retractie gingivala determinată de periajul dentar gresit.


retractie gingivalaRetractia gingivala este o afectiune a gingiilor care poate fi cauzata de o serie de factori, printre care se numara si periajul dentar necorespunzator.

Atunci cand periajul dentar nu este facut corect, poate cauza retragerea gingiilor de la baza dintelui, ceea ce poate duce la expunerea radacinii acestuia si la o serie de alte probleme dentare.

În acest articol, vom discuta mai multe despre retractia gingivala determinata de periajul dentar gresit si cum poate fi prevenita aceasta problema.

Retractia gingivala este o afectiune comuna a gingiilor, care se manifesta prin retragerea gingiilor de la baza dintilor.

Când gingiile se retrag, radacina dintilor poate fi expusa, ceea ce poate duce la o serie de probleme dentare, cum ar fi cariile dentare, sensibilitatea dentara si pierderea dintilor. De asemenea, retractia gingivala poate fi inestetica si poate afecta aspectul general al zambetului.

Periajul dentar este una dintre cele mai importante metode de prevenire a afectiunilor dentare, dar periajul dentar necorespunzator poate fi una dintre cauzele principale ale retractiei gingivale.

Atunci cand periajul dentar nu este facut corect, poate provoca leziuni ale gingiilor si poate duce la o inflamatie a acestora. În timp, aceasta inflamatie poate duce la retragerea gingiilor de la baza dintilor.

Printre cele mai comune greseli pe care le facem atunci cand periem dintii se numara periajul prea puternic sau cu o periuta de dinti cu peri prea tari, periajul prea rapid, periajul prea putin frecvent sau neglijarea igienei dentare. Atunci cand periajul dentar este prea puternic sau cu o periuta de dinti cu peri prea tari, poate cauza leziuni ale gingiilor si poate duce la inflamatie si la retragerea acestora. Periajul prea rapid sau prea putin frecvent poate duce la formarea placi bacteriene si la cresterea riscului de dezvoltare a afectiunilor dentare.

Pentru a preveni retractia gingivala determinata de periajul dentar gresit, este important sa invatam cum sa periem corect dintii. Pentru a peria corect dintii, trebuie sa folosim o periuta de dinti cu peri moi si sa aplicam o presiune usoara, folosind miscari circulare sau orizontale. De asemenea, trebuie sa periem dintii cel putin de doua ori pe zi, timp de cel putin doua minute, si sa folosim ata dentara zilnic.

În plus, este important sa avem o dieta sanatoasa si echilibrata, care sa includa alimente bogate in vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea dintilor si a gingiilor. De asemenea, trebuie sa evitam obiceiurile nesanatoase, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool, deoarece acestea pot afecta negativ sanatatea dintilor si a gingiilor.

În cazul in care deja avem retractie gingivala, este important sa consultam un medic dentist. In functie de cauza si gravitatea problemei, medicul dentist poate recomanda diferite tratamente, cum ar fi aplicarea de substante care sa stimuleze cresterea gingiilor sau interventii chirurgicale, cum ar fi transplantul de gingie.

În concluzie, periajul dentar necorespunzator poate fi o cauza importanta a retractiei gingivale, o afectiune care poate duce la o serie de probleme dentare si estetice. Pentru a preveni retractia gingivala determinata de periajul dentar gresit, este important sa periem dintii corect si sa avem o igiena dentara adecvata, precum si sa avem o dieta sanatoasa si sa evitam obiceiurile nesanatoase.
În cazul in care deja avem retractie gingivala, este important sa consultam un medic dentist pentru a primi tratamentul adecvat si pentru a preveni complicatiile ulterioare.

Cum determină, periajul greșit, retracția ireversibilă a gingiilor ?

Încă din copilărie, ni s-a spus să ne periem dinţii. Este un obicei important atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Cei mai mulți dintre noi însă ne periem dinții prea des şi prea aspru.

Ştiu că poate fi greu de crezut că îngrijirea dinţilor poate fi cauza deteriorării acestora, dar, în fiecare an, milioane de oameni sunt afectaţi de afecţiuni ale smalțului dentar și ale gingiilor.

Prima problemă a periajului dentar este aceea că multe persoane practică un periaj incorect, prea abraziv şi prea frecvent.

Smalţul dinţilor se subţiază, iar gingiile se retrag, se atrofiază, apare asa zisa retractie gingivala. Odată cu aceasta retractie gingivala are loc si diminuarea masei osoase situate sub rebordul gingival, ajungându-se la expunerea rădăcinilor dinţilor fapt ce are drept rezultat sensibilizarea dinților și apariția leziunilor cuneiforme și a cariilor de colet.

Fără a realiza acest lucru, cei mai mulți dintre noi avem, de asemenea, obiceiul de a peria dinții reflex, fără să ne mai gândim la acțiunea periajului în sine, fără a o controla, fără a curăţa, cu adevărat, zonele care cauzează cele mai multe afecţiuni ale dinţilor.

Chiar dacă este greu de crezut, retractia gingivala, asociată cu boala parodontală poartă un război lent împotriva organismului nostru, mai mult de 75% dintre adulţii cu vârste peste 35 de ani manifestă, într-o anumită măsură, semne şi simptome ale acestei afecţiuni.

De fapt, bolile parodontale reprezintă una dintre cauzele principale ale pierderii dinţilor la pacienții adulți.

În plus, medicina modernă indică o posibilă conexiune între afecţiunile gingivale şi o serie de alte afecţiuni ale organismului, inclusiv diabet şi afecţiuni cardiace.

Astfel se teoretizează că bacteriile de la nivelul cavităţii bucale, cauza afecţiunilor gingivale, se pot deplasa în organism prin intermediul fluxului sanguin. Bacteriile pot facilita formarea plăcilor de aterom sau a cheagurilor de sânge, determinând astfel îngustarea sau chiar obliterarea arterelor sangvine.

Ideea de bază este că oamenii se spală pe dinţi prea puterinic fără a curăţa, cu adevărat, zonele în care apar cele mai multe afecţiuni ale dinţilor.

Periuţele de dinţi, pasta de dinţi sau apa de gură nu sunt eficiente în zonele dintre dinţi, indiferent de cât de frumos sunt reprezentate anunţurile reclamelor publicitare.

Doar aţa dentară sau alte dispozitive de curăţare interdentară (dușuri bucale, air floss, air flow) pot distruge placa bacteriană de la nivelul spaţiilor dintre dinţi.

Gândirea tradiţională ne învăţă că igena orală deficitară este prima cauză majoră a afecţiunilor gingivale fără a acorda importanța cuvenită efectului devastator pe care îl poate avea, în timp, periajul dentar necorespunzător.

Este cert însă că, prin campanii publicitare agresive legate de această idee, inclusiv prin utilizarea imaginilor grafice cu danturi defectuoase, numeroase persoane au fost convinse să practice un periaj excesiv.

În consecință, mulți dintre noi ajungem să ne deteriorăm, în timp, dinţii şi gingiile sănătoase printr-un periaj dentar excesiv și intempestiv.

Acest obicei, al periajului excesiv, cu periuţe de dinţi din nailon, poate avea drept rezultat afectarea ireversibilă a smalțului dentar și a gingiilor, afecţiuni cunoscute sub numele de leziuni cuneiforme, la nivelul smalțului sau retractie gingivala ireversibilă, la nivelul gingiilor.

Se estimează că în fiecare an, un număr de aproximativ 24 de milioane de persoane suferă de ceea ce a fost clasificat drept “afecţiunea periuţei de dinţi”.

Termenul înseamnă retractie gingivala şi deterioararea smalțului dentar cauzate de periajul excesiv și intempestiv, fapt ce contribuie la pierderea implantării alveolare şi hipersensibilizarea dinţilor.

Din acest motiv, medicii stomatologi nu recomandă utilizarea periuţelor de dinţi cu duritate mare, ci utilizarea periuţelor de dinţi medii sau soft, a dușurilor bucale și a aței dentare.

Efectele periajului foarte agresiv duc la distrugerea smalţului dinţilor şi la retracţia papilelor gingivale. În acest mod vor apare spații interdentare, în locurile unde altădată fusese gingia. Pe măsură ce aceste spații se formează, dinţii devin mai sensibili iar placa bacteriană imposibil de îndepărtat deoarece accesul în aceste zone interdentare este dificil.

Mecanismul de instalare a retractiei gingivale și apariția leziunilor cuneiforme:

Smalţul dinţilor şi gingiile sunt extrem de subţiri. Smalţul dinţilor are, prin comparație, grosimea cojii de ou, în timp ce gingiile au grosimea unei foi de hârtie.

Din cauza fragilităţii, periajul prea agresiv poate deteriora smalţul dinţilor şi poate atrofia gingiile.

Dacă aţi trecut prin experienţa dinţilor sensibili, aceasta poate fi cauzată de retractie gingivala, fapt ce poate duce la pierderea masei osose subiacente, expunerea rădăcinilor și instalarea sensibilității dentare.

La curăţarea dinţilor, milioane de oameni îşi periază gingiile, reflex, fără ca măcar să conştientizeze acest lucru, cauzând, în acest proces, deteriorarea smalţului dinţilor şi a gingiilor.

Placa bacteriană are o consistenţă moale, precum iaurtul.

Pentru a elimina placa bacteriană nu trebuie să vă deterioraţi dinţii şi gingiile!

Asemănător unei picături de apă ce cade din minut în minut pe o piatră, în ani de zile, ajungând să găurească piatra, tot așa și periajul reflex al dinților, în fiecare zi, zi de zi, de două-trei ori pe zi, nailonul perilor freacă aceleași prisme de smalț, dislocându-le în cele din urmă, formând ceea ce medicii stomatologi numesc: ”leziuni cuneiforme” – adevărate șanțuri orizontale la nivelul coletului dinților.

Acest periaj traumatizează papilele gingivale, generează microleziuni ce nu apucă să se vindece, pe deplin, niciodată, datorită acțiunii repetitive a periajului dentar intempestiv, ajungându-se, în cele din urmă, la retracția ireversibilă a gingiilor, expunerea rădăcinilor și instalarea hipersensibilității dentare.

Unii dintre noi se perie atât de puternic, cu convingerea că aceasta este soluția pentru a avea dinți sănătoși, curați și alb-strălucitori încât, prin comparație, ”polish-ul” făcut caroseriei autoturismelor este un tratament mai blând.

Obiectivul meu nu este de a descuraja utilizarea periuţei de dinţi ci de a vă atrage atenția asupra felului în care o folosiți.

Încerc, prin articole ca acesta, să trag un semnal de alarmă, astfel încât să ne putem întelege organismul, acţiunile pe care le luăm şi modul în care aceste acţiuni ne afectează starea generală de sănătate.

Nu trebuie să lăsăm obiceiurile vicioase – cum este periajul greșit: excesiv și intempestiv – să ajungă să ne degradeze ireversibil starea de sănătate a dinților și gingiilor.

Începând de astăzi vom peria dinții cu blândețe, cu perii de dinți medii sau soft, vom evita mișcările tip ”fierăstrău”, vom folosi mijloace moderne de igienizare bucală – duș bucal, air floss, vom vizita medicul dentist o data la 6 luni.

Ne luăm informațiile, în 2017, cu ajutorul tabletelor, al laptopurilor de ultimă generație, cu ajutorul telefoanelor mobile inteligente prin tehnologii 5G sau wireless dar, în același timp ne igenizăm dinții cu periuțe nu foarte diferite de instrumentele folosite acum 5000 mii de ani.