Boala parodontală şi complicaţiile pulmonare


Boala parodontală şi complicaţiile pulmonare

Patologia orală este variată, cavitatea bucală comunicând direct cu mediul extern şi astfel reprezentând o poartă de intrare pentru o multitudine de bacterii.

Fiind astfel expusă diferitor stimuli, echilibrul microflorei cu rol în protecţia cavităţii orale este precar, fiind mereu susceptibil la atacul microbian.

Cavitatea bucală prezintă unele particularităţi care o fac atât de permeabilă pentru bacterii:

  • Comunică cu mediul extern şi este situată în regiunea frontală, anterioară a feţei – fiind într-o zonă expusă, în cazul unui traumatism cavitatea orală are de suferit, manifestările fiind vizibile mai ales la nivelul mucoaselor dar şi la nivelul dinţilor, care pot să se fractureze.
    Plăgile şi comunicările pulpare care pot să rezulte în urma unui traumatism reprezintă poartă de intrare a bacteriilor spre ţesuturile regăsite în profunzime. Astfel, infecţiile bacteriene se pot materializa sub forma abceselor, celulitelor sau alte procese inflamatorii şi infecţioase care sunt dureroase, împiedică pacientul să se alimenteze corespunzător şi alterează starea generală de sănătate, repezentând o urgenţă medicală.
  • Cavitatea orală realizează primul timp al deglutiţiei – fiind parte a sistemului digestiv, arcadele dentare, limba, palatul şi mucoasele orale facilitează masticaţia alimentelor, care vor fi triturate la acest nivel, insalivate şi trimise către structurile inferioare ale aparatului digestiv. Insă alimentele introduse în cavitatea orală pot să aibă un pH care să altereze mucoasele sau chiar temperaturi şi consistenţe nefavorabile sănătăţii orale.
    Fie că produc iritaţii termice, chimice sau chiar mici traumatisme, alimentele introduse în cavitatea orală pot să perturbe serios mecanismele de apărare şi să favorizeze dezvoltarea patologiilor orale.

Complicaţiile pulomonare pot să fie şi ele în relaţie cu patologia orală. Pneumonia bacteriană este o patologie care apare în momentul în care parenchimul pulmonar este contaminat de microorganisme.
In general este vorba despre un spectru larg bacterian care poate să producă astfel de manifestări.

Aproape jumătate dintre pneumoniile bacteriene se produc prin aspiraţia conţinutului orofaringian.

In mod normal, cavitatea orală este tapetată de numeroase bacterii, însă, mecanismele de apărare ale gazdei pot să contracareze efectul patogen al acestora, astfel fiind vorba de un echilibru.

Insă, dacă bacteriile orale cresc peste puterea mecanismelor de apărare locală, rezultatul este bacteriemia. Prin aspiraţia bacteriilor la nivel pulmonar, se produce pneumonia mai sus menţionată.

Placa dentară este o reală sursă de microorganisme. Se ştie că unele bacterii colonizează doar suprafeţele dure dentare.

In lipsa unui periaj eficient, completat prin metode secundare de igienizare, placa dentară dobândeşte alte straturi noi, bacteriile creând între ele adevărate complexe, foarte aderente şi tot mai greu de îndepărtat. Placa bacteriană începe să se depună la câteva ore după periajul dentar.

Placa dentară produce gingivită, care reprezintă inflamaţia gingiilor, patologie reversibilă în cazul în care se intervine din timp.

Dacă concentraţia micoorganismelor este în continuă creştere, microorganismele se infiltrează în profunzimea ţesuturilor şi ajung să afecteze osul şi ligamentele de susţinere ale dinţilor.

Astfel, se instalează boala parodontală, patologie care nu cunoaşte tratament reversibil, ci doar paliativ şi eventual de împiedicare a evoluţiei.

Pacienţii care prezintă boala parodontală dezvoltă pungi osoase ce conţin o multitudine de microorganisme care pot duce la instalarea pneumoniei bacteriene prin aspiraţie.