Răşinile acrilice in stomatologie


Rășinile acrilice sunt materiale compozite utilizate frecvent în stomatologie pentru restaurarea dinților deteriorați sau afectați de carii.

Aceste materiale sunt cunoscute pentru proprietățile lor de adeziune la structura dentară și de asemenea pentru proprietățile lor estetice.

În acest articol se va discuta în detaliu despre rășinile acrilice, proprietățile lor, modalitățile de utilizare în stomatologie și avantajele și dezavantajele acestor materiale.

Introducere

În stomatologie, rășinile acrilice sunt utilizate pentru a repara și restaura dinții deteriorați sau afectați de carii. Aceste materiale sunt compozite, adică sunt formate din mai multe componente, și sunt cunoscute pentru proprietățile lor de adeziune la structura dentară și de asemenea pentru proprietățile lor estetice. În general, rășinile acrilice sunt mai puțin invazive decât alte metode de restaurare a dinților, cum ar fi obturațiile de amalgam, și oferă o opțiune mai sigură și mai estetică pentru pacienți.

Proprietăți

Rășinile acrilice sunt materiale compozite care conțin un amestec de particule de cuarț sau de sticlă, care sunt amestecate cu o matrice polimerică. Aceste materiale sunt cunoscute pentru proprietățile lor de adeziune la structura dentară, deoarece matricea polimerică conține monomeri care se atașează la smalțul și dentina dinților.

Acest lucru face ca rășinile acrilice să fie o opțiune bună pentru restaurarea dinților deteriorați sau afectați de carii.

O altă proprietate importantă a rășinilor acrilice este că acestea sunt translucide sau opace, ceea ce înseamnă că pot fi ajustate pentru a se potrivi cu culoarea naturală a dinților. Acest lucru face ca rășinile acrilice să fie o opțiune estetică pentru pacienți, deoarece acestea pot fi utilizate pentru a repara dinții frontali sau vizibili.

Avantaje și dezavantaje

Avantajele rășinilor acrilice în stomatologie includ proprietățile lor de adeziune la structura dentară, proprietățile estetice, utilizarea mai puțin invazivă și mai sigură decât alte metode de restaurare a dinților, și faptul că acestea nu conțin metale, ceea ce le face o opțiune mai bună pentru persoanele alergice la metale.

Cu toate acestea, există și unele dezavantaje ale rășinilor acrilice. Acestea pot fi mai fragile decât alte materiale de restaurare a dinților, cum ar fi ceramica sau metalul. În plus, rășinile acrilice pot fi mai susceptibile la decolorare și la deteriorarea la expunerea la substanțe cum ar fi cafeaua, tutunul sau vinul roșu.

De asemenea, timpul de viață al rășinilor acrilice poate fi mai scurt decât alte materiale de restaurare a dinților, ceea ce înseamnă că poate fi necesară înlocuirea mai frecventă a obturațiilor sau a restaurărilor dinților.

Materialele dentare care se utilizează în stomatologie sunt variate, cu compoziţii diferite, indicate în funcţie de terapia care se urmăreşte. Acestea însă pot să producă şi reacţii adeverse atunci când intră în contact cu mucoasele.

În ultimele decenii, au aparut pe piaţă tot mai multe materiale, net îmbunătăţite faţă de precursori, astfel că terapiile preventive şi restaurative se pot realiza pe atât pe placul pacientului, care va fi mulţumit în special de estetica materialului dar şi pe placul medicului, care va înlătura problema şi va restabili echilibrul la nivelul arcadelor dentare.

Răşinile acrilice se utilizează de mult timp în tehnologia de realizare a protezelor. Din ele se confecţionează baze de proteze, dinţi artificiali sau proteze provizorii. Aceste materiale sunt însă generatoare de reacţii adverse la un număr mare de pacienţi. In timp, s-au elaborat noi tipuri de răşini acrilice sau de polimeri care să prezinte caracteristici favorabile şi să fie compatibile cu ţesuturile pe care se agregă.

Utilizare în stomatologie

Rășinile acrilice sunt utilizate în stomatologie pentru o varietate de proceduri, cum ar fi obturațiile și restaurările dinților. Acestea pot fi utilizate pentru a repara dinții afectați de carii, pentru a înlocui obturațiile vechi sau pentru a repara fisurile sau crăpăturile din dinți.

Utilizarea rășinilor acrilice în stomatologie este, în general, mai puțin invazivă decât alte metode de restaurare a dinților, cum ar fi obturațiile de amalgam. Acest lucru se datorează faptului că rășinile acrilice pot fi lipite la structura dentară existentă, ceea ce reduce cantitatea de țțesut dentar sănătos care trebuie îndepărtat pentru a instala o obturație de amalgam.

În plus, rășinile acrilice sunt mai sigure decât alte materiale de restaurare a dinților, cum ar fi amalgamul, care conține mercur, un element toxic. De asemenea, rășinile acrilice nu conțin metale, ceea ce le face o opțiune mai bună pentru persoanele care sunt alergice la metale.

Indicaţiile răşinilor autopolimerizabile şi termopolimerizabile sunt variate şi cuprind:

Baza protezelor parţiale sau totale

Edentaţiile întinse trebuie de multe ori să înlocuiască şi ţesuturile moi absente, nu numai dinţii. Pe de altă parte, componenta acrilică trebuie să asigură menţinerea pe câmp a protezelor, astfel că aceasta se agregă pe o suprafaţă extinsă de ţesuturi moi.

Repararea protezelor – în timp, daotrită suprasolicitărilor, protezele pot suferi modificări sau se pot rupe. Daca prejudiciul nu impune schimbarea protezei, acestea se pot rebaza sau căptuşi, manoperă realizată de către tehnicianul dentar. Purtătorii vechi de proteze pot de asemenea să experimenteze schimbarea morfologiei ţesuturilor de susţinere, astfel că protezele anterioare nu se mai adaptează intim la ţesuturile pe care se agregă. Această din urmă situaţie impune de asemenea optimizarea bazei protezei.

Dinţii artificiali

De multe ori, din considerente în principal financiare, pacienţii optează pentru dinţi artificiali confecţionaţi din răşini acrilice. Nu prezintă rezistenţa şi estetica celor din porţelan dar plusează la aspectul financiar, fiind o variantă ieftină de protezare.

Gutierele

Fie că sunt destinate pacienţilor care au nevoie de modificări ale relaţiilor de ocluzie, celor care au suferă de bruxism sau celor care trebuie să îşi protejeze faţetele, gutierele au indicaţii variate, ocupând un loc tot mai important în sfera stomatologiei.

Aparatele ortodontice mobilizabile

Adesea, copiilor li se recomandă un tratament bazat pe gutiere mobilzabile pentru corectarea obiceiurilor vicioase, fiind şi un pas premegrător aplicării tratamentului prin aparat ortodontic fix. Aceste dispozitive mobile sunt confecţionate din răşini acrilice care posedă forme şi culori variate, fiind pe placul celor mici.

Protezarea parţială

Răşinile acrilice se utilizează cu succes şi în protezarea parţială. De multe ori, dacă în urma pierderii dinţilor nu se acţionează din timp, dinţii adiacenţi breşelor edentate vor suferi modificări iar ţesuturile moi subaicente se vor resorbi, fenomene care nu fac decât să îngreuneze etapele ulterioare de tratament.

Prin protezarea parţială se menţin relaţiile funcţionale interarcadice.

Răşinile acrilice continuă să fie utilizate pe scară largă datorită unei serii de avantaje pe care le posedă, de ordin economic dar şi datorită esteticii acceptabile.

Concluzie

Rășinile acrilice sunt materiale compozite utilizate frecvent în stomatologie pentru restaurarea dinților deteriorați sau afectați de carii.

Aceste materiale sunt cunoscute pentru proprietățile lor de adeziune la structura dentară și de asemenea pentru proprietățile lor estetice.

Utilizarea rășinilor acrilice în stomatologie este o opțiune mai puțin invazivă și mai sigură decât alte metode de restaurare a dinților, cum ar fi obturațiile de amalgam, și oferă o opțiune mai estetică pentru pacienți.

Cu toate acestea, există și unele dezavantaje ale rășinilor acrilice, cum ar fi fragilitatea și susceptibilitatea la decolorare. Este important ca pacienții să discute cu medicul stomatolog despre opțiunile de restaurare a dinților disponibile și să ia în considerare avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni înainte de a lua o decizie informată.