Răşinile acrilice in stomatologie


Răşinile acrilice în stomatologie

Materialele dentare care se utilizează în stomatologie sunt variate, cu compoziţii diferite, indicate în funcţie de terapia care se urmăreşte. Acestea însă pot să producă şi reacţii adeverse atunci când intră în contact cu mucoasele.

În ultimele decenii, au aparut pe piaţă tot mai multe materiale, net îmbunătăţite faţă de precursori, astfel că terapiile preventive şi restaurative se pot realiza pe atât pe placul pacientului, care va fi mulţumit în special de estetica materialului dar şi pe placul medicului, care va înlătura problema şi va restabili echilibrul la nivelul arcadelor dentare.

Răşinile acrilice se utilizează de mult timp în tehnologia de realizare a protezelor. Din ele se confecţionează baze de proteze, dinţi artificiali sau proteze provizorii. Aceste materiale sunt însă generatoare de reacţii adverse la un număr mare de pacienţi. In timp, s-au elaborat noi tipuri de răşini acrilice sau de polimeri care să prezinte caracteristici favorabile şi să fie compatibile cu ţesuturile pe care se agregă.

Indicaţiile răşinilor autopolimerizabile şi termopolimerizabile sunt variate şi cuprind:

Baza protezelor parţiale sau totale  

Edentaţiile întinse trebuie de multe ori să înlocuiască şi ţesuturile moi absente, nu numai dinţii. Pe de altă parte, componenta acrilică trebuie să asigură menţinerea pe câmp a protezelor, astfel că aceasta se agregă pe o suprafaţă extinsă de ţesuturi moi.

Repararea protezelor – în timp, daotrită suprasolicitărilor, protezele pot suferi modificări sau se pot rupe. Daca prejudiciul nu impune schimbarea protezei, acestea se pot rebaza sau căptuşi, manoperă realizată de către tehnicianul dentar. Purtătorii vechi de proteze pot de asemenea să experimenteze schimbarea morfologiei ţesuturilor de susţinere, astfel că protezele anterioare nu se mai adaptează intim la ţesuturile pe care se agregă. Această din urmă situaţie impune de asemenea optimizarea bazei protezei.

Dinţii articifiali 

De multe ori, din considerente în principal financiare, pacienţii optează pentru dinţi artificiali confecţionaţi din răşini acrilice. Nu prezintă rezistenţa şi estetica celor din porţelan dar plusează la aspectul financiar, fiind o variantă ieftină de protezare.

Gutierele 

Fie că sunt destinate pacienţilor care au nevoie de modificări ale relaţiilor de ocluzie, celor care au suferă de bruxism sau celor care trebuie să îşi protejeze faţetele, gutierele au indicaţii variate, ocupând un loc tot mai important în sfera stomatologiei.

Aparatele ortodontice mobilizabile

Adesea, copiilor li se recomandă un tratament bazat pe gutiere mobilzabile pentru corectarea obiceiurilor vicioase, fiind şi un pas premegrător aplicării tratamentului prin aparat ortodontic fix. Aceste dispozitive mobile sunt confecţionate din răşini acrilice care posedă forme şi culori variate, fiind pe placul celor mici.

Protezarea parţială 

Răşinile acrilice se utilizează cu succes şi în protezarea parţială. De multe ori, dacă în urma pierderii dinţilor nu se acţionează din timp, dinţii adiacenţi breşelor edentate vor suferi modificări iar ţesuturile moi subaicente se vor resorbi, fenomene care nu fac decât să îngreuneze etapele ulterioare de tratament. Prin protezarea parţială se menţin relaţiile funcţionale interarcadice.

Răşinile acrilice continuă să fie utilizate pe scară largă datorită unei serii de avantaje pe care le posedă, de ordin economic dar şi datorită esteticii acceptabile.