Când se indică inhalosedarea?


Când se indică inhalosedarea?

Dintre metodele noi de a reduce anxietatea şi stressul pacienţilor care se prezintă cu frică la stomtolog, inhalosedarea este tot mai des utilizată, atât la adulţi cât şi la copii.

Pentru a spori gradul de confort al pacienţilor în momentul în care stau pe scaunul stomatologic, se foloseşte inhalosedarea, care este o metodă care produce relaxarea, similar medicamentelor neurosedative.
Astfel că în loc de a administra pacienţilor medicamente calmante ce pot fi însoţite de reacţii secundare, se preferă inhalosedarea.

Inhalosedarea presupune inhalarea prin mască de protoxid de azot, un gaz care îşi exercită efectele sedative în timp relativ scurt, de aproximativ 5 minute şi durează atât cât se efectuează actul operator.

In momentul finalizării procedurii terapeutice, se îndepărtează masca iar pacientul îşi revine la starea iniţială în câteva minute. Protoxidul se elimină treptat iar efectele secundare nu au fost întâlnite.

Aplicații

In funcţie de tipul de manoperă, inhalosedarea se poate utiliza în următoarele cazuri :

 • Tratamente endodontice – reprezintă tratamentele de canal care sunt efectuate pacienţilor cu sensibilitate sau dureri excesive. Contaminarea bacteriană a dintelui se realizează cel mai adesea prin evoluţia spre camera pulpară a unei carii.
  Uneori, inflamaţia ţesutului pulpar este pronunţată şi foarte dureroasă, la care se suprapune şi agitaţia pacientului, astfel că medicul nu reuşeşte să pătrundă la nivelul camerei pulpare şi să dreneze dintele cu probleme.
 • Aplicarea de digă – diga este acea folie din cauciuc care se aplică pe un cadru din plastic sau metalic, având scopul de a izola din cavitatea orală doar dintele sau dinţii la nivelul cărora se vor efectua tratamentele.
  Poate fi neplăcută pentru pacient, mai ales în cazul care acesta respiră doar pe gură sau mixt, pe nas şi pe gură şi îi va cauza senzaţia de sufocare.
  Prin uşoara inhalosedare a pacientului, gradul de anxietate se reduce spectaculos iar pacientul reuşeşte să se obişnuiască cu sistemul de digă.
 • Tratamentele protetice – protetica are menirea de a restaura unităţile dentare alterate, care nu mai beneficiază de obturaţii sau de a înlocui dinţii pierduţi.
  Este un domeniu complex care de cele mai multe ori necesită şi sacrificarea de material dentar sănătos, pentru a crea premisele adeziunii şi a încadrării în conturul natural al pieselor protetice.
  Astfel, în momentul preparării (şlefuirii) dinţilor, pacientul poate să prezinte sensibilitate, ce remite prin injectarea de anestezic sau inhalosedare.
  De asemenea, amprentarea în tratamentele protetice este indispensabilă.
  Pentru a transmite laboratorului de tehnică dentară detaliile şi morfologia cât mai precise ale cavităţii orale ale pacientului, este necesară o amprentă de calitate.
  Dacă prin introducerea materialului de amprentă pacientul prezintă reflex de vomă accentuat, inhalosedarea va rezolva această problemă.

Si copiii pot să beneficieze de anestezia prin inhalosedare, încă de la vârste mici.
Prin diminuarea stressului şi a fricii la care sunt supuşi, mai ales în momentul în care văd ace sau aud zgomotul produs de turbinele dentare, copilul devine mai deschis şi mai receptiv.

In general, inhalosedarea este benefică pentru toate tipurile de intervenţii stomatologice, în primul rând prin liniştirea pacientului.

Un pacient realaxat este mai cooperant şi astfel calitatea procedurii se îmbunătăţeşte.